В Івано-Франківську обговорили проблеми та шляхи вирішення люстрації на Прикарпатті

  • Сьогодні, 14 березня, в Івано-Франківську відбулася прес-конференція Івано-Франківської обласної організації «Комітет виборців України» на тему: «Як проходить люстрація на Прикарпатті: проблеми та шляхи вирішення».

    Під час заходу експерти представили результати моніторингу люстрації в Івано-Франківській області. Фахівці розглянули, як проходить люстрація в області і які труднощі виникають при її проведенні.

    Спікерами заходу були Сергій Гайдай, керівник антикорупційної платформи, та Василь Королик, представник громадського люстраційного комітету.

    Люстрація – це заборона займати адміністративні посади протягом 10 років. Це  процес одноразовий, але він в Україні ще не закінчений: деякі люди уникли люстрації з різних причин. Щоб люстрація була успішною, треба вдосконалювати форми взаємодії з громадськістю, інформування про те, хто був люстрований, хто не був.

    12837477_1046914575351693_1339647428_o

    Як повідомили, спікери заходу, Івано-Франківська область не є лідером в Україні люстративного процесу, насамперед з об’єктивних причин: мало людей, які б підпадали під люстрацію: по області 13 осіб було люстровано (шість в державній фінансовій службі, двоє працівників прокуратури), в Одеській області – 49 осіб, в Донецькій області – 67 осіб.

    Фактично, люстрація пройшла, але залишилася фінансова люстрація – для осіб, чиї доходи не відповідають задекларованим.

    Максим Лисюк повідомив: «Вже рік, як працює антикорупційна платформа, ми брали участь у різних проектах,  пройшли навчання в Комітеті виборців. Фінлюстрація передбачає роботу з деклараціями не тільки чиновників, а й народних депутатів, а також їх родичів. Хочемо ввести кримінальну відповідальність вже цього року, з новими електронними деклараціями ми зможемо провести більш ефективну люстрацію”.

    12822937_1046914865351664_118054425_o

    Контроль зі сторони громадськості повідомив, що “13 лютого відбулося засідання з цієї теми. Закон втрачає силу, оскільки багато хто йде в АТО, або переписує майно на родичів. Чи дозволять перевіряти родичів? Багато суддів їздили на авто, вартістю більше 100 тис. доларів, зараз цього немає, але дані про ці випадки зберігаються. Акцент робимо на тому, щоб перевірити це майно. Україна перевершила африканські держави за розмірами мінімальної зарплати. Якщо так триватиме ще два роки, Україна може стати банкротом”.

    Учасники заходу підсумували, що люстрація в Івано-Франківській області проходила менш жорстко, людям давали допрацювати по кілька місяців до пенсії.

    Серед проблем люстрації слід виокремити те, що люстраційні списки не розміщуються у відкритих джерелах; відбувається зловживання статусом учасника АТО;  існує обмежений перелік осіб, які підпадають під люстрацію: лише керівники підрозділів, голови відомств, але не замісники.

    Вирішення даних проблем можливе, якщо громади активно включаться у роботу, відбуватиметься постійний контроль за тими, хто пройшов люстрацію; буде проведена повторна люстраційна перевірка чиновників після запровадження електронної системи декларуваня.

    Нагадаємо, Голова ІФОО КВУ розповів чого слід очікувати в день виборів міського голови Івано-Франківська.

    Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia

    Вікторія ГУСЕНОК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!