В Івано-Франківську встановили першу паркувальну систему

  • Нещадавно в центральній частині Івано-Франківська по вулиці Старозамковій (поблизу базару “п’ятачок”, що належить ТОВ “Траян”) було встановлено паркувальну систему, що складається з кабінки для паркувальника і шлагбауму, що розділяє Шпитальну вулицю з центральною частиною міста.

    Журналіст “Галицького кореспондента” поспілкувався з цього приводу з очільником міського управління транспорту і зв’язку Олегом Ганчаком, який охоче розповів про призначення і появу цієї паркувальної системи.

    будка 2

    Олег Ганчак розповів, що нещодавнім рішенням виконавчого комітету було затвердження створення паркувальної зони у Франківську. У зв’язку з цим в центральній частині міста створюватимуть паркувальні місця, які призначені для створення безпеки на вулицях міста, для людей, які заїжджатимуть в центральну частину.

    До роботи долучилось також  управління транспорту і зв’язку. Зараз облаштовується перша паркувальна зона  в центрі Івано-Франківська.

    Олег Ганчак зазначив, що за попередніми підрахунками паркувальна зона мала обійтись місту орієнтовно у 1 400 000 грн. Натомість вдалось витратити тільки близько 1 100 000 грн, що дало змогу місту суттєво зекономити.

    Надалі у місті планують встановлювати паркувальні автомати, які також є досить недешевим обладнанням.

    Практика встановлення кабінки для оператора паркувальної зони для Івано-Франківська є новою, розповідає чиновник. Оскільки  населення не одразу зрозуміє роботу паркоматів. Зараз за порядком в паркувальній зоні стежитиме оператор-паркувальник. Який зможе підказати мешканцям, як працює цей механізм, проконсультує, як розрахуватись за паркування, отримати чек, заїхати чи виїхати з паркувальної зони.

    На разі оператор здійснюватиме інформаційно-регулюючу функцію. Також оператор-паркувальник буде мати касовий апарат. Адже, не дивлячись на те, що система буде автоматизованою, при її можливому збої оператор зможе розрахувати містян.

    Також не варто забувати, що виникає потреба охорони даної території, розповідає чиновник. Ця важлива функція також ляже на плечі пракувальника. Надалі на цій території паралельно буде працювати і охорона.

    Сьогодні планується встановлення двох паркоматів, один з яких розташують позаду ратуші, а другий по вулиці Старозамковій. Олег Ганчак розповідає, що оскільки паркомати будуть незначних розмірів, вони не псуватимуть вигляд історично-культурної центральної частини міста.

  • Паркувальна зона буде охоплена вулицями Старозамковою, шпитальною, вулицею Ринковою, яка далі зв’язується з Галицькою і Дністровською вулицями.

    Хоча паркувальна зона досить не маленька, на ній буде встановлено на разі тільки два паркомати і працюватиме оператор з касовим апаратом.

    Такий стан речей дозволить зекономити бюджетні кошти, розповідає чиновник, оскільки паркомати є досить високовартісними. Цих систем буде достатньо для обслуговування потоку транспортних засобів в цій частині міста, запевняє Ганчак. При потребі чисельність паркувальних систем збільшуватимуть.

    Зона орієнтовно міститиме сто паркувальних місць.

    На запитання про вартість паркування, Олег Ганчак відповів, що сесією Івано-Франківської міської ради було встановлено тариф за годину перебування у центральній частині міста у розмірі 50 грн. 250 грн коштує добовий абонемент на паркування.

    Скоріше за все зараз питання тарифів за паркування переглядатимуть. Чиновники дивляться на досвід Львова, де перша година паркування у центрі обходиться у 20 грн, а наступні години коштують по 10 грн. Питання дискусійне і потребує детального обговорення.

    Не погоджена також і остаточна дата початку функціонування паркувальної зони, підсумовує очільник міського управління транспорту і зв’язку.

    Нагадаємо, франківські патрульні оштрафували водія за порушення правил паркування.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!