У Калуші кандидат у народні депутати порушив передвиборну агітацію?

  • Сьогодні, 12 червня, в Калуші відбулось друге засідання виборчої комісії по 85 округу, де відбудуться дострокові вибори у Верховну Раду.

    Нагадаємо, народний депутат від 85 округу Ігор Насалик зайняв посаду міністра енергетики та вугільної промисловості. Відтак 17 липня на Прикарпатті у виборчому окрузі з центром у Калуші відбудуться дострокові вибори. В зв’язку з цим у Калуші запрацювала окружна виборча комісія.

    Як писав раніше “Галицький кореспондент”, у Калуші на першому засіданні окружної виборчої комісії 12 її членів склали присягу.

    Сьогодні ж присягу склали ще троє членів комісії. Загалом засідання комісії відвідало 12 з 18-ти її членів.

    На засіданні комісія вирішувала чи виносити попередження одному з кандидатів у депутати про порушення правила передвиборної агітації.

    Мова йде про Святослава Кавінського, який ще до того як зареєструватись  у виборчій комісії кандидатом у депутати, почав розвішувати плакати  зі своїм прізвищем та ім’ям. Відповідно до норм чинного законодавства кандидат у депутати має право розпочати свою передвиборну агітацію тільки після реєстрації у виборчій комісії.

    Оскільки окрім ім’я та прізвища на плакатах немає жодної інформації, політичної чи передвиборної ідентифікації, закликів проголосувати за цього кандидата, то члени комісії вирішували чи можна вважати такі плакати агітаційними матеріалами.

  • Під час обговорення виступив і представник від громадської мережі “Опора”. Стверджує, що з моменту реєстрації кандидата, будь-яка реклама чи згадування його імені вважається передвиборною агітацією. Він підкреслив, що на плакатах немає вказаних вихідних даних, що є прямим порушенням виборчого законодавства. Відтак про це порушення “Опора” повідомила правоохоронні органи.

    На наступному засіданні комісія вирішить чи варто вважати плакати агітаційними матеріалами, а цей інцидент  порушенням передвиборної агітації.  Крім того вона вирішить чи звертатись з цим питанням до Центральної виборчої комісії і чи виносити кандидату попередження.

    Також сьогодні комісія затвердила кошторис витрат та перелік осіб, яких як спеціалістів залучать  до роботи в комісії.

    Для проведення виборів 17 липня сформують 166 дільниць, на яких проголосують більше 140 тисяч виборців.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!