Відео прикарпатського замку, де живуть привиди, з висоти пташиного польоту

  • Надвірна розташована на правому березі річки Бистриця Надвірнянська, в яку впадає Ворона, в яку, в свою чергу, впадає Стримба, яка ділить місто на дві частини. Між Стримбою і Бистрицею, на південно-західній околиці Надвірної, у передмісті Пнів, яке колись було окремим містечком (більш ймовірно великим селом), розташований Пнівський замок – найвідоміша пам’ятка міста.

    Звели замок у Пневі ті самі Куропатви десь у 16 столітті – точної дати побудови немає, але не виключено, що замок збудували ще до появи міста Надвірна, яке вперше згадується в документах під 1578 роком. А у 1591-му вона отримала магдебургію.

    Пнівський замок був тісно пов’язаний із Надвірною – ймовірно завдяки його присутності і зросло місто, адже це був найпотужніший замок Прикарпаття, який лежав перед самісінькими гірськими хребтами, на перехресті торгових шляхів.

    20091228163448

    Цікаво, що Пнівський замок належить до когорти укріплень, де, за розповідями, живуть привиди. Про це укріплення розповідають чимало дивних історій. Одна із легенд про привидів-сторожів. Мешканці Пнева розповідають, що кілька років тому під час розкопок будівельникам вдалося побачити кілька дивних «істот». Цікаво, що робітники розкопали кімнату, якої нема на жодних кресленнях кам’яної споруди. За легендою, сторожі вхідної вежі ретельно перевіряли кожного відвідувача замку. А для осіб «сумнівної зовнішності» існувала окрема кімната, де відбувалися мученицькі допити. Типовим закінченням таких допитів було провалля: підлогу розсували, а людей опускали на гострі палиці. Так закінчувалися деякі відвідини Пнівського замку. Тому подейкують, що вартових і досі мучить совість за такі нелюдські вчинки та кількість невинних жертв, що вони вештаються замковими руїнами і донині.

    Ширяться й інші чутки. Один із переказів розповідає, що із замку вело два підземні ходи. Перший виходив на територію нинішнього парку в місті Надвірна, інший з’єднував замок і Скит Манявський (Богородчанський район, що дуже сумнівно, бо із Пнева до Маняви не менше 30 км). Те, що замки мали таємні підземні ходи, підтверджується дослідженнями подібних твердинь, а також конкретними випадками. До прикладу, кілька років тому у Надвірній в один із таких ходів провалився місцевий ринок. Проте, скільки таких ходів було – невідомо нікому. Кажуть, ними користувалися під час облоги, щоб викликати допомогу, а інколи і для порятунку.

  • Також існує чимало розповідей про те, що в замку і нині можна віднайти дорогоцінні скарби, проте не всі вірять легендам.

    Нагадаємо, Щомиті одна із веж Пнівського замку може обвалитись. Коштів на реставрацію п’ятсотлітньої пам’ятки влада не знайшла, але пообіцяла косметичний ремонт і… «старенького дідуся-сторожа, щоб не дозволяв на руїнах розпивати горілку».

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!