1500 прикарпатців щодня звертаються до судів, – соціолог

  • Сьогодні, 8 лютого, в Івано-Франківську презентували результати соціологічного дослідження чинників, які впливають на довіру громадян до судів та суддів.

    Над цим дослідженням, об’єктом якого став Яремчанський міський суд, працювали експерти Центру політичних студій, соціологи з Прикарпатського та Харківського національних університетів, а також судді та прес-секретарі судів області.

    “Близько 80% громадян України не довіряють судам, близько 20% – довіряють. Ситуація у країні складна, тож люди не схильні довіряти владі загалом. Проте ми опитали тих людей, які безпосередньо стикались із судами, – і цифри виявились зовсім іншими. Згідно з нашими даними, 47% людей довіряють судам, 41% – не довіряють, інші опитані не змогли визначитись. Негативне сприйняття судів багато в чому визначається негативним інформаційним фоном, а не якимось фактами. Результати показують, що ми рухаємося вірно”, – розповів Олександр Сасевич, голова комітету з питань комунікації Ради суддів України.

    Ольга Максимович, директор навчально-наукового центру соціологічних досліджень ПНУ, навела цифри дослідження. Зокрема, за її словами, близько 1500 прикарпатців протягом одного дня звертаються до судів області.

    “Ми запитали 37 відвідувачів Яремчанського міського суду, яку б оцінку вони поставили роботі установи. Середня оцінка за шкалою від 1 до 10 склала 9.1 бала – погодьтесь, це зовсім не схоже на середні цифри по країні. На такий високий рівень вплинули особисті якості суддів, а також активна комунікація органів судової влади”, – зазначила соціологиня.

    Читайте також: Відновити довіру: судді Прикарпаття стають ближчими до журналістів

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!