2019: не все так просто

  • Здавалося б, Прикарпаття – маленьке та затишне, звідки тут взятися гучним скандалам чи таємним змовам? Але не все так просто. Тож які події викликали найбільший резонанс у 2019 році?

    Палили шини та перекривали дорогу

    У Галицькому районі мешканці перекривали рух транспорту. Люди безперервно ходили пішохідним переходом у селі Насташине, а транспорт пропускали частково. Місцеві мешканці вийшли на протест проти будівництва свинокомплексу поблизу їхніх населених пунктів – Насташиного та Конюшків.

    Щоб привернути увагу до своїх вимог, протестувальники почали палити шини, солому та гілки. Врешті зустрілися з інвестором, який має намір будувати свинокомплекс на земельній ділянці поблизу сіл. Потенційний забудовник  показував папери, за якими майже 8 гектарів землі за межами села Насташине – уже в приватній власності. Стверджував, що планує збудувати тут свинокомплекс на приблизно 12 тисяч свиней.

    Після тривалих дискусій сторони розійшлися, так і не домовившись. Інвестор від ідеї будівництва свинокомплексу не відмовляється. А позиція людей незмінна: свинокомплекс поблизу їхніх сіл збудувати вони не дадуть, бо він негативно впливатиме на довкілля.

    Несправедливий КРОК?

    У травні в Івано-Франківську студенти-іноземці з країн Африки та Азії, які навчаються в ІФНМУ, вийшли на акцію протесту під стінами свого університету. Зібралося їх кілька десятків. Вони виступили проти несправедливості при здачі підсумкового іспиту КРОК-2.

    За словами студентів, на екзамені майже не було питань, заявлених наперед для підготовки, але було багато таких, які вони взагалі не проходили під час навчання. Натомість викладачі ІФНМУ намагались переконати студентів не влаштовувати акцію, а піти на переговори з дирекцією. Перший проректор Ганна Ерстенюк зібрала невдоволених студентів і пояснила, що питання на КРОК вибирає центр тестування, а не університет. Вона запевнила, що ІФНМУ захищатиме своїх студентів і дослухається до їхньої думки.

    Активісти проти, батьки – за

    Ще один скандал в Івано-Франківську виник через утеплення дитсадка «Карпатська казка». Здавалось б, нічого такого – все для блага дітей. Але раптом художник Василь Стефанишин заявив, що в місті зібралися знищити мистецьку роботу – сграфіто (розпис на стіні) художників Петра Прокопіва та Петра Боєчка. У соціальних мережах одразу почали обурюватись, тож чиновники повідомили: утеплення садка зупинили.

    За словами директора департаменту освіти та науки Ігоря Максимчука, утеплення фасаду відбувається за програмою НЕФКО. Тим часом батьки дітей, які відвідують “Карпатську казку” обурилися тим, що роботи з утеплення  зупинили. Вони звернулися до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, той запевнив, що вихід із ситуації будуть шукати. Врешті мер зустрівся з представниками НЕФКО щодо дитячого садка. Обидві сторони погодилися, що при утепленні закладу важливо зберегти естетичний вигляд будівлі, яка є найбільшим дитячим садком у місті.

    Проти «формули Штайнмаєра»

    Новообраний президент України Володимир Зеленський взявся зупиняти війну на Донбасі. 1 жовтня він заявив, що наша держава погоджується на умови так званої “формули Штайнмаєра”. Вже наступного дня після заяви в Івано-Франківську активісти та мешканці міста виступили проти такого рішення. 2 жовтня в місті створили штаб спротиву капітуляції України.

    Цього ж дня ввечері біля будівлі Івано-Франківської ОДА учасники АТО зібралися на віче ветеранської спільноти. Його учасники оголосили звернення до органів центральної влади щодо недопущення капітуляції. А до органів місцевих рад висунули вимогу зібрати позачергову сесію і висловити ультиматум від імені нашого краю.

    3 жовтня в Івано-Франківську відбулась позачергова сесія, на якій депутати висловили підтримку ветеранам АТО. Свою позицію тоді висловив і голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль як представник президента України.

    6 жовтня люди знову вийшли на протест. А наступного дня у рамках ініційованої президентом Зеленським програми «Діалоги про Україну» відбулася зустріч із представниками уряду, присвячена мирному врегулюванню на Донбасі. Представники уряду пояснили, які кроки для припинення війни будуть здійснені найближчим часом, за які «червоні лінії» влада не заступатиме та навіщо Україна погодилася на «формулу Штайнмаєра».

    Витягнув з автобуса

    Резонансний конфлікт виник в Івано-Франківську у міському автобусі, під час якого водій силоміць виштовхав дівчину із салону. Відео інциденту очевидці оприлюднили в Instagram. На кадрах видно, як водій автобуса №27 силою витягає дівчину на вулицю, після чого кілька разів б’є і штовхає її під крики “Виходь з автобуса!”.

    Вже наступного дня у КП «Електроавтотранс» дали офіційну відповідь стосовно цього випадку і повідомили, що водія звільнять з роботи. У соцмережі на офіційній сторінці комунального підприємства десятки людей стали на захист водія. Франківці стверджували, що дівчина провокувала його і сама винна у такій ситуації. Активно захищати водія взялися його колеги, просили не звільняти його. Однак, за словами керівника підприємства, повертати на посаду водія не будуть.

    Мала народити здорового внука

    6 жовтня в Івано-Франківському міському клінічному перинатальному центрі під час пологів померла 27-річна Наталія Цуцяк. У породіллі почалася кровотеча, яку медики не змогли спинити.

    У березні Наталя стала на облік у жіночу консультацію №1 до лікаря Уляни Яворської. Пологи призначили на 23 вересня. Але переймів у породіллі не було. Лікарка стверджувала, що це норма – до 42 тижнів можна виношувати без проблем.

    4 жовтня вагітній призначили водорості ламінарії, бо не відбувалося відкриття, після чого її залишили під наглядом. 5 жовтня її відпустили додому «на вихідні». Вдома у неї почали відходити води. За кілька годин пара була на порозі приймального відділення. Черговий лікар повідомив, що відкриття «на чотири пальці». У родзалі сказали чекати до 7 ранку, бо відкриття неповне, а перейми слабкі. Вранці у Наталі почала підніматися температура, а потім спала.

    Хлопчик Максимко народився 6 жовтня о 13:40. А жінка померла. Відкрито кримінальне провадження.

  • Не спала кілька днів

    У Калуші 21 листопада о 17.30  трапилася дорожньо-транспортна пригода. Поліцейські встановили, що 39-річний водій автомобіля Mercedes Vito вчинив наїзд на 77-річну жінку, яка переходила дорогу за межами пішохідного переходу. Від отриманих травм потерпіла померла на місці.

    На місце приїхала карета швидкої допомоги, яка констатувала смерть жінки. У той час, коли медики почали викликати на місце поліцію, люди обурилися ще більше – мовляв, ви нічого не робите, а по телефону розмовляєте.

    Серед людей поширилася чутка, що фельдшерка приїхала на виклик п’яною. Люди з натовпу почали дзвонити на «103» і «102». Серед збуджених людей, які знімали усе на телефони, стояв працівник поліції із драгером (алкотестером). З натовпу кричали до фельдшерки: «Давай дуй!». Врешті-решт, тест було зроблено. Аналіз показав відсутність алкоголю в крові медпрацівниці. Фельдшерка швидкої допомоги Уляна Бринда розповідала, що через цю ситуацію не спала декілька днів.

    Зламали майже все

    У ніч на Івана Купала у селі Оболоня Долинського району знищили фермерське господарство Руслана Фіголя – невідомі зламали сімсот кущів лохини.

    Долинянин Руслан Фіголь під час Революції Гідності отримав вогнепальне поранення, йому надали ІІ групу інвалідності. Як поранений учасник революційних подій Руслан отримав від держави фінансову допомогу – 700 тисяч гривень. На ці гроші у 2015 році він вирішив придбати кущі лохини і зайнятися фермерським господарством. На двох гектарах землі у селі Оболоня Руслан посадив близько чотирьох тисяч кущів. Цього року він очікував на щедрий урожай.

    На запитання, хто міг знищити сімейний бізнес, Фіголь відповідає категорично: «Ті люди, що виганяють мене із земельної ділянки. Голова сільради Куленич мені прямо казав: або ти платиш половину суми із продажу лохини, або ми звідси тебе виженемо – знищимо кущі і переоремо земельну ділянку. Погрози чую вже два роки», – розповідав він.

    Натомість сільський голова Оболоні Анатолій Куленич стверджує, що Фіголь самовільно зайняв земельну ділянку. Звинувачення у тому, що це він міг бути причетний до знищення бізнесу Руслана, оболонський війт відкидає.

    Ринок з неприємним запахом

    Наприкінці жовтня у Франківську стався ще один скандал – відповідно до внесених змін у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб новою власницею ТОВ «Торговий сервіс», що орендує Центральний ринок у місті, стала Тамара Казанцева, яка зареєстрована в селищі міського типу Андріївка Волноваського району Донецької області. Посаду керівника отримав Олександр Туяхов, офіційне місце проживання якого – місто Авдіївка Донецької області.

    Попередній власник ринку Ігор Халаменда стверджував, що він нікому ринок не продавав. Однак невідомі молодики відмовлялися впустити його в офіс на території ринку.

    Спроба увійти на ринок у супроводі поліції Халаменді також не вдалася.  Весь день під офісом простояли: Халаменда, представники нових власників, журналісти та молодики спортивної зовнішності. Поліція попросила усіх покинути ринок. Коли Халаменда вийшов із території торговиці і саме відкривав дверцята своєї автівки, якийсь чоловік вилив на нього відро лайна.

    «Мало облили, г*вно – це до грошей, можете облити ще кілька разів. Я до цього ставлюся по-філософськи», – прокоментував тоді Ігор Халаменда. Відзначимо, що ситуація з ринком досі не вирішена. Ведеться слідство.

    Ріта БОДНАР

     

     

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!