У Косові презентували гуцульське “Лудинє”

  • Вчора у Косові відбувся фестиваль гуцульського автентичного одягу “Лудинє”. На нього з’їхалося чимало гостей з України та з-за кордону.

    На “Лудинє” свої колекції одягу та аксесуарів презентували молоді та досвідчені митці та модельєри – Таїсія Хомин, Юлія Максим’юк, Ольга Приймак, Віра Прокопик, Наталія Кіщук, Марія Кульчицька, Вероніка Бович, Аліна Віліщук, етнограф Богдан Петричук та ін.

    Показ гуцульської убирі, засвідчив, що її багатство і колоритність найчастіше забезпечували хутряні та шкіряні вироби. Саме вони стали незамінними атрибутами багатства та достатку гуцула. Кептар, черес, ґуґля є традиційними не тільки за своїми художніми ознаками, а й за змістом і символікою. У кептарях декорувався перед, поли, спинка. Візерунки  були не тільки оздобою, а й свідчили про локальну декоративну належність. За орнаментами можна було дізнатися звідки походить власник одягу.

    Гості з Латвії також приїхали на свято до косівчан, щоб показати особливості свого національного вбрання.

    Вінничанка Гордана Якименко з донькою Зореславою Король подарувала глядачам купальські пісні, які властиві саме Поділлю і презентувала ношу характерну для подолян.

    Цікаво, що зараз жінка здебільшого займається музикою, але за фахом – баба-повитуха. Гордана Якименко 11 років приймала пологи. Всього з її допомогою народилося понад 3 000 діток. Лікар ввважає, що домашні пологи – це природньо і нормально. “Це великий міф, що вдома народжувати – небезпечно. Я не кажу, що 100-відсотково, але багато жінок можуть народжувати вдома. Єдиною запорукою кількості таких пологів є сповідування та розуміння українського родоводу”, – переконана пані Гордана. Каже, що для того, щоб іноді врятувати життя матері  і дитині, користувалася власними методиками, які описала у монографії «Пологи очима акушерки».

    Ближче до вечора гостей фестивалю розважали львівські гості з Львівщини, гурт “ЯгОди”.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!