Історична пам’ять: в Івано-Франківську презентували новий проект

  • Сьогодні, 21 червня, в Івано-Франківську презентували проект «Велика війна: поховання та історична пам’ять».

    Відомо, що протягом 1914–1918 рр. на Прикарпатті точилися запеклі бої, які розгорталися в ході Першої світової війни. Тисячі українців, поляків, чехів, словаків і угорців воювали в арміях чужих країн й не рідко поміж собою, відстоюючи іноземні імперські інтереси. Тривалий час бої велися на території Прикарпаття.

    Раніше «Галицький кореспондент» писав, що громадська організація «Поступовий гурт франківців» разом з іншими партнерами виграли грант, який передбачає річну реалізацію. А доктор історичних наук, експерт та виконавець проекту Сергій Адамович розповідав, що вони створять  сайт на якому буде мартиролог про солдатів, які загинули у Першій світовій війні на території Прикарпаття та геолокаціна карта, де будуть позначені кладовища і люди з Європи зможуть легко знайти своїх загиблих родичів.

    Керівник громадської організації “Польська гуманітарна команда” Артур Нємчик розповів, що на одному сайті буде інформація про загиблих з трьох країн.

    “Надіюся нам вдасться організувати все так, що сайт буде на трьох мовах. Ми хочемо зробити так, щоб люди з інших країн знайшли своїх родичів”, – розказав Артур Нємчик.

    “У нас багато роботи, ми будемо працювати також з Німеччиною та Австрією”,– додав поляк.

    Доктор історичних наук, організатор та експерт проекту Сергій Адамович розповів про проект.

    “Перш за все у нас передбачена робота в архівах, ми спробуємо облікувати цвинтарі, які знаходяться у незадовільному стані, ми об’їздимо райони у пошуках таких кладовищ”, – каже експерт.

    Сергій Адамович додав, що в архівах будуть шукати інформацію про поховання у 20-х роках минулого століття.

    “Ми не будемо зупинятися лише на Івано-франківському архіві, якщо потрібно поїдемо і в Київ, Львів та інші міста”,– каже Адамович.

    Керівник КП “Пам’ять” Василь Тимків зауважив, що військові поховання є епіцентром історичної пам’яті.

  • “Ця робота це загальна європейська пам’ять, наше підприємство вже давно займається пошуком таких могил ексгумацією та перепохованням. Мені дуже цікаво порівняти досвід у Польщі та у нас”, – акцентує Тимків.

    Василь Тимків зауважив, що на території Івано-Франківської області є більше сорока невідомих поховань.

    “На сьогодні ми вже провели роботу з кладовищем у селі Бугрівка, всі поховання можна поділити на ті, які були впорядковані та ні”, –додав Василь Тимків.

    Проект фінансується за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду, він поширюється на прикордонні території України, Польщі, Словаччини, Угорщини. Лідером проекту є Польська гуманітарна команда (ПГК), Польща.

    Партнери:

    1. Громадська організація «Поступовий гурт франківців», Україна
    2. Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület, Угорщина
    3. Угорський культурно-освітній центр, Україна
    4. Komunitná nadácia Bardejov, Словаччина

    Організатори просять долучитися усіх  до впорядкування цвинтарів, також вони закликають органи місцевого самоврядування та небайдужих громадян допомогти в пошуках військових поховань періоду Першої світової війни та ідентифікації загиблих.

    Софія ЧІГУР

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!