Бахіли як захист від сміття: франківські медики не підтримують Уляну Супрун

  • Учора, 9 липня, у міністерстві охорони здоров’я України підняли питання потрібності бахіл для відвідувачів у лікарняних приміщеннях.

    Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомила міністер охорони здоров’я Уляна Супрун.

    “Ніколи не розуміла, чому в багатьох українських лікарнях усіх відвідувачів змушують одягати бахіли. Інколи навіть категорично забороняють заходити без них у медзаклад. Крім того, бахіли зазвичай не безкоштовні – їх пропонують придбати в найближчій аптеці”, -обурюється міністр.

    Уляна Супрун пояснює, що в клініках розвинених країн навряд можна побачити людей, які прийшли відвідати родича або ж очікують лікаря у бахілах. А в жодних нормативних документах в Україні немає вимог, які зобов’язують пацієнтів та відвідувачів носити бахіли в усіх приміщеннях лікарень.

    “Єдині місця в лікарні, де варто їх носити, операційні та приміщення, які потребують асептичних умов – тобто там проводяться інвазивні втручання й існують ризики виникнення і передачі інфекції. Адже використання бахіл може забезпечити мінімальний фізичний бар’єр від мікроорганізмів”, -додає Супрун.

    Міністр пише, що ініціатива щодо одягання бахіл на кожного, хто переступає поріг лікарні, зазвичай йде від медзакладу. І має на меті зменшити роботу прибиральниць, а подекуди й нажитися за рахунок гаманця пацієнта.

    “Невиправдане використання бахіл у таких обсягах, як це відбувається зараз – економічно необґрунтовано та не несе відчутної користі ані медзакладу, ані відвідувачам. Проте перекладати на гаманець відвідувачів чистоту медзакладу не є тією моделлю медичної допомоги, до якої варто прагнути. Крім того, величезна кількість викинутих одноразових бахіл забруднює планету. А псування екології має набагато гірші наслідки для здоров’я людей, аніж сліди від взуття на підлозі”, – зауважує Уляна Супрун.

    Журналісти “Галицького кореспондента” вирішили поцікавитися проблемою використанням бахіл в Івано-Франківську. Адже за день можна використати сотні пар бахіл, а це все поліетилен, який розкладається тисячі років. До того ж, майже у кожній лікарні встановлений автомат, де можна придбати бахіли, але кожна пара коштує щонайменше три гривні, а за день виходить чималенька сума прибутку.

    В.о директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Стовбан каже, що позицію Уляни Супрун підтримує.

    “В даному випадку, позицію МОЗу я підтримую. Більш детальну інформацію можна отримати безпосередньо в лікувальних закладах”, – зауважує Микола Стовбан.

    З такими ж питаннями ми звернулися до лікарів. Головний лікар Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні Ольга Бойчук пояснює, що у нас зовсім не ті умови, щоб відмовитися від використання бахіл у лікарнях.

    “Уляна Супрун дивиться на цю проблему зі сторони зовсім іншої держави. Ви бачите, які у нас дороги, умови, території, як у нас їх прибирають. Моя думка думка така, що поки у нас не буде європейських доріг та європейського методу прибирання, ми повинні використовувати бахіли. Тому, що все-таки це сміття, яке приноситься з вулиці не потрапляє до лікарні,  бахіли якось більш менш стримують забруднення. Також, на вході до лікарні є спеціальні засоби для очищення взуття. Звичайно, санітарки прибирають, у нас є безліч засобів для дизінфекції, які ми застосовуємо, але не стоїть питання про те, як полегшує це роботу санітаркам, а про те, скільки сміття занесеться з вулиці”, – пояснює пані Ольга.

    Щодо автоматів з бахілами Ольга Бойчук розповіла, що є підприємець, який орендує територію і платить за це лікарні.

    “Бахіли є не лише в цьому апараті, але й в аптеці, яка є на території лікарні. Всі кошти з бахіл, що в автоматі забирає підприємець, вони ніяким чином не йдуть на лікарню, він лише платить оренду”, – акцентує лікар.

  • Ольга Бойчук додає, що бахіли одноразові, їх не можна використовувати повторно, вони підлягають утилізації.

    “Категорично не можна використовувати бахіли ще раз! Бахіли, маски, халати – це все одноразова одежа, вона не підлягає використанню двічі. Використані бахіли ми окремо утилізуємо разом з медичними відходами”, – підкреслила лікар.

    Софія ЧІГУР

      

    До слова: Франківські медики стажуватимуться у провідній турецькій лікарні

     

     

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!