ДТЕК інвестував 310 млн грн в екологічну модернізацію Бурштинської ТЕС

  • Енергетичний холдинг ДТЕК за період 2012-2018 років інвестував 310,2 млн грн Бурштинську ТЕС для оновлення застарілого обладнання станції та зменшення її викидів в атмосферу до європейських норм.

    Про це повідомляє прес-служба компанії.

    Як зазначається, цю суму компанія вклала з моменту приєднання Бурштинської ТЕС до складу ДТЕК у 2012 році. За цей час ДТЕК виконав 3 реконструкції на станції – на блоках № 5, 7 та 10, що свідчить про відповідальність компанії за взяті на себе інвестиційні зобов’язання.

    Найсвіжішим проектом в ДТЕК називають реконструкцію енергоблоку №10, яку закінчили у лютому 2018 року. Компанією було виконано повузлову заміну агрегатів і оновлено системи енергоблоку, що значно покращило його виробничі характеристики.

    Завдяки заміні електрофільтру для очищення газів викиди твердих речовин в атмосферу зменшились у 8 разів – до 50 мг/м³, що відповідає українським та європейським стандартам. Це дає змогу ДТЕК поступово зменшувати рівень викидів для виконання вимог Національного плану по зниженню викидів від великих спалювальних установок.

    В прес-службі повідомляють, що за результатами проведених ремонтних робіт та технічного переоснащення збільшено потужність енергоблоку з 195 МВт до 210 МВт, продовжено термін служби обладнання на 15 років і підвищено його техніко-економічні показники. Це дозволить блоку ефективно працювати з параметрами, які будуть необхідні в умовах роботи з енергосистемою країн Європи – ENTSO-E.

    Окрім того, Бурштинська ТЕС з 2012 р. по І кв. 2018 року сплатила 1,5 млрд грн екологічного податку, який сплачують всі промислові підприємства та який надходить до державного та місцевих бюджетів.

    Нагадаємо, Бурштинська ТЕС увійшла до ТОП-3 найбільших забруднювачів повітря після меткомбінатів Азовсталь та «АрселорМітал Кривий ріг».

    Для покращення екологічної ситуації в Україні уряд схвалив національний план скорочення викидів в атмосферу від великого спалювального обладнання. Він почав діяти з 1 січня 2018 року і розрахований на період до 31 грудня 2033 року. За словами міністра екології Остапа Семерака, згідно з планом, всі суб’єкти господарювання, зокрема ТЕС, зобов’язуються виконувати природоохоронні заходи щодо зменшення обсягів викидів забруднювальних речовин та поліпшення стану атмосферного повітря.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!