Ольга Люта: “Не переселенець йде до нас, а ми йдемо до нього”

  • Сьогодні, 8 грудня, в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Чи є рішення для проблем переселенців?».

    У рамках круглого столу підвели підсумки роботи проекту «Адвокація та правова допомога внутрішньо-переміщеним особам в Україні», який реалізується Данською радою у справах біженців і Всеукраїнським благодійним фондом «Право на захист» за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

    Цей проект спрямований на захист індивідуальних прав, розвиток громадянського суспільства і законодавчу ініціативу. Він охопив 20 областей України, в тому числі Донецьку та Луганську, а адресну допомогу отримали понад тисячу сімей, зокрема, 125  в Івано-Франківській області.

    «Найперше, з чим стикаються переселенці – це питання реєстрації, друге – підтвердження статусу внутрішньо-переміщеної особи. А вже потім пошук житла, роботи, питання освіти тощо. Для того, щоб вирішити ці проблеми, необхідно скоординувати зусилля уряду та суспільства. При цьому важливо приділяти увагу не тільки вирішенню термінових гуманітарних проблем, а й виробленню довготривалих рішень», – повідомила регіональний координатор програми розбудови спроможностей проекту, представник Данської ради у справах біженців Ольга Люта. Крім того, вона зазначила, що основним формантом їхньої роботи є надання юридичних консультацій у мобільному форматі.

    «Не переселенець йде до нас,  а ми йдемо до нього. Однією з ключових особливостей проекту є унікальний досвід співпраці міжнародної та національної організацій на всіх рівнях: від моніторингу ситуації на місцях до впровадження системних змін до законодавства», – наголосила Ольга Люта.

    DSC_0823 DSC_0825

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!