«Івано-Франківськстандартметрологія» оголосила результати незалежної споживчої експертизи

  • Сьогодні, 29 грудня,  ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» провела прес-конференцію за результатами дослідження молочної продукції, закупленої у торгівельних мережах міста, у рамках проведення незалежної споживчої експертизи.

    Робота з цього питання розпочалася ще в середині цього року. Вона спрямована на захист прав споживачів, а також на підвищення споживчої культури.

    IMG_0454

    Список досліджуваних продуктів складався за активної участі громадськості. 10 днів ДП «Івано-Франківськстандартметрологія» приймало пропозиції щодо продукції, якість якої найбільше хвилює споживачів.

    За результатами опитування, вибрали молочну продукцію, а саме: масло, сметану, молоко. Закупили п’ять зразків масла, п’ять зразків сметани і три зразки молока.

    Закупи проводилися 16 грудня відкрито за участі громадських активістів та представників ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». Обрали три місцеві торгові мережі, а саме «Вопак», «Тростянецький», та «Наш край».

    IMG_0456

    За результатами дослідження в загальному всі продукти є безпечними для споживання. Проте є зауваження до виробників, яким слід більше приділяти уваги забезпеченню належного рівня санітарних умов безпосередньо на виробництві та в процесі транспортування. Стосовно рівня жирності, що є важливим для молочних продуктів, то тут виникли певні проблеми, а саме: забезпечення того рівня, який задекларований виробником.

    За мікробіологічними показниками перевищення допустимих норм є у маслі ТМ “Альма-Віта”, так і сметані ДП “Ямниця”.

    Ще однією проблемою є те, що на ринку присутні продукти, які не можна класифікувати як молочні. Це швидше є сумішшю молочних та рослинних жирів. Така ситуація з маслом ТзДВ «Івано-Франківськмолокозавод». Правда, це стосується тільки масла даного виробника, стосовно молока та сметани, то вони отримали позитивні результати.

    Зокрема, експерти зазначили, щоб уникнути недоброякісних продуктів, варто звертати увагу на маркування продукту, все повинно бути чітким та зрозумілим, також упаковка повинна бути без дефектів і цілісною. І, звичайно, покупцям слід звертати увагу на дату виробництва та термін придатності продукту.

    Нагадаємо, що в Івано-Франківську подорожчали гречка, свинина та яйця.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!