В Івано-Франківську виставили ікони з каплиці Андрія Бандери

  • В Івано-Франківську на огляд виставили старовинні ікони ХІХ століття, перед якими, ймовірно, молився Степан Бандера.

    Образи привезли зі Старого Угринова – родинного села Бандерів. Колись ці ікони прикрашали греко-католицьку церкву, де священиком був батько провідника ОУН. Тепер унікальні твори потребують негайного відновлення. Повідомляє zik.ua.

    Зображення Матері Божої, Бога Вседержителя, частини іконостасу і кілька Святих Миколаїв – такий спадок залишився від церкви, у якій на початку ХХ ст. служив отець Андрій Бандера. Коли у 1914 році святиня згоріла, ікони перенесли в каплицю на подвірʼї Бандерів. Та згодом радянська влада її зруйнувала.

    ArticleImages_58539_Червоні_ікони__2

    «Ті ікони стояли на відкритому повітрі, разом з уламками каплиці. Хтось із людей їх зібрав і заховав у себе», – розповідає заступник директора Музею визвольної боротьби ім. С. Бандери Оксана Романів.

    Вже у 80-х роках образи потрапили до рук музейників, тож згодом ікони виставили в музеї Степана Бандери у Старому Угринові.

    «Ці ікони демонструють, що парох Андрій Бандера, який виховав нашого провідника, був звичайною людиною, українцем, який поклав свою душу для виховання майбутнього нації», – зазначає правнук Андрія Бандери Андрій Давидюк.

    Реставратори ж називають ікони з церкви отця Андрія Бандери зразками професійного живопису і народного галицького малярства та наполягають, що слід негайно братися за їхнє відновлення.

    «Їх не зберігали у музейних закладах і через це стались значні втрати – лущення левкасу, втрата полотна, навіть були прориви наскрізь», – каже реставратор Зіновій Крок.

    На реставрацію однієї ікони, в середньому, потрібно 10 тис. гривень. Після відновлення образи планують перевезти у родинну капличку Бандерів.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!