Микола Круць придбав ПАТ “Закарпатнерудпром”

  • Стало офіційно відомо про зміну власника ПАТ “Закарпатнерудпром”. Замість київського ТОВ “Укрнерудпром” новим власником контрольного пакета акцій підприємства (91,5%) стала компанія “Івано-Франківськцемент-етерніт”. Ця структура входить до групи “Івано-Франківськцемент” – найбільшого цементного заводу в Західній Україні, який через швейцарську компанію CemInWest SA контролює колишній депутат Верховної Ради від “Нашої України” Микола Круць.

    “Івано-Франківськцемент-етерніт” є холдинговою структурою Круця, на яку він традиційно оформляє супутні бізнеси. Серед них – Миколаїв-Львівський комбінат будівельних конструкцій, “Івано-Франківськ залізобетон”, виробник підіймального та транспортного устаткування “Техінмаш”, Лопатинський торфобрикетний завод та інші структури. Повідомляє Деловая столица.

    “Закарпатнерудпром” зацікавив Миколи Круця не випадково. Ця компанія володіє діючою ліцензією на розробку Сокирницького родовища цеолітів площею 32 га в Хустському районі Закарпатської області. Затверджені запаси родовища оцінюються більш ніж в 100 млн т, з яких близько 30 млн – цеоліт високої якості. Колишній власник підприємства (“Укрнерудпром” оформлений на Валентину Станецького і контролюється екс-головою правління “Закарпатнерудпрома” Антоном Станецького) цей потенціал використовував у кращому випадку на 10%. Зараз потужність кар’єру підприємства оцінюється на рівні лише 50 тис. т цеоліту в рік. Для розширення збуту в 2011 р “Укрнерудпром” зареєстрував ТМ “Цеоліт-біо” і почав просувати цеоліт як адсорбуючий елемент для очищення води, а також продавати його у великих фракціях в якості щебеню.

    Цеоліт необхідний “Івано-Франківськцемент” для підвищення якості продукції, що важливо на тлі падіння ринку і посилення на ньому конкуренції.

    Втім, ні перше, ні друге напрямок в останні роки не приносили підприємству великої віддачі – в 2014 р при чистому доході в 4,2 млн грн. збиток “Закарпатнерудпрома” перевищив 200 тис. грн. Так що не дивно, що власники підприємства торік заявили про плани розширення випуску цеолітової продукції “за рахунок залучення інвестиційних коштів”. Що в підсумку вилилося в його поглинання структурою Миколи Круця.

    Цеоліт необхідний “Івано-Франківськцемент” для підвищення якості його продукції, що важливо на тлі падіння ринку і посилення конкуренції на ньому. Цеоліт застосовується для виробництва високоміцного бетону, дозволяючи отримати кращі характеристики, ніж у високоякісного портландцементу. Крім того, додавання цеоліту в цемент скорочує період схоплювання і підвищує марку цементу на 30-40 одиниць. А ще цеоліт застосовується в тампонажних розчинах, які використовують при обладнанні газових і нафтових свердловин.

    Нагадаємо, що Ямниця стане столицею українського цементу європейської якості.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!