Мирослав Татумиряк

  • 31-річний священик парафії великомученика Юрія УГКЦ в с. Угорники Мирослав Татумиряк випікає просфори – богослужбовий літургійний хліб, який використовується під час Літургії  для Євхаристії та під час проскомидії для поминання живих та померлих. Отець Мирослав уже набив руку в цій справі, адже випікає просфори ще з часу навчання в семінарії.

    Просфори готуються з дріжджового тіста, пшеничного борошна й води. Пшеничне борошно обирають не випадково, воно має символічне значення. «Аби дати плід, зерно помирає, – пояснює священик, – і народжується нове. Так само Христос вмирає для того, аби показати, що ми народилися до нового життя». Також не можна додавати будь-які жири: як рослинного, так і тваринного походження.

    мирослав татумиряк

    На просфорі розміщуються зображення хреста з написом грецькою мовою ІС-ХС НІ-КА («Ісус Христос Переможець») або ж зображення Богородиці. Як символ двох природ Спасителя – божественної і людської – просфори роблять із двох половинок.

    Щоразу перед початком кулінарного процесу отець Мирослав молиться. До речі, випікати просфори можуть і миряни, але для цього треба взяти благословення від священика.

  • Щоб спекти 50-60 просфор потрібно витратити приблизно 6-7 годин. Для однієї Літургії необхідно п’ять просфор, які розрізають на маленькі шматочки. Те, що залишилося після Богослужіння, називають антидотом і роздають парафіянам.

    Наталя МОСТОВА

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!