Франківці опановують греплінг

  • Спортсмени франківських клубів бойових мистецтв «Тигр» та «Вікінг» спробували свої сили на відкритому чемпіонаті Львова з греплінгу – маловідомої дисципліни, яка, втім, стрімко розвивається у світі.

    Гре́плінг – спортивне єдиноборство, комплексний вид боротьби, в основі якого лежить позиційне маневрування двох спортсменів, кожен з яких за допомогою больових та задушливих прийомів намагається підкорити суперника, а також набрати більшу кількість очок в процесі боротьби за допомогою різних технічних прийомів (звалювань, захоплень, кидків, переворотів, підніжок, підсічок тощо). Греплінг – це боротьба на підкорення, тобто основною метою спортсмена (греплера) є саме примус суперника до здачі. Ударна техніка у греплінгу суворо заборонена. Екіпірування греплера може складатися з шортів та футболки (рашґарду), з борцівського трико або з кейкоґі. Дозволено еластичний захист (на колінні та ліктьові суглоби).

    Спорт об’єднує
    Змагання у Львові пройшли під гаслом «Не дамо розколоти нашу країну!» і зібрали 100 спортсменів різного досвіду, рівня і віку з різних кінців України, тим самим закликаючи Схід та Захід об’єднатись. «Враховуючи, що греплінг тільки починає розвиватися в Україні, змагання проходили на досить високому рівні, – розповів «ГК» тренер Віталій Стасів. – Деякі категорії об’єднували в собі більше 25 учасників, що відповідає міркам всеукраїнських чемпіонатів». Змагання проходили у двох групах – А і Б. Перша для досвідчених борців (КМСУ, МСУ, володарів поясів з бразильського джиу-джитсу), а друга – для новачків та юніорів.

    Вдалий дебют
    Івано-Франківськ представляли шестеро спортсменів, які займаються у міських клубах «Тигр» та «Вікінг». Зокрема, Віталій Стасів виборов третє місце в категорії А (73 кг), провівши три бої. В першому він переміг спортсмена з Чернівців рішенням суддів з різницею 8 балів, в другій сутичці поступився представнику Рівненської області. І в сутичці за 3-тє місце поборов львів’янина больовим прийомом на ногу «леглок-ахіл». Інший франківський спортсмен Ігор Ярославський переміг у двох сутичках, але в третій у боротьбі за вихід до півфіналу не набрав достатньої кількості балів.
                                                                                                                                  

    До теми
    На черзі – Лас-Вегас
    Відбулася заключна частина цьогорічного «Кубка Буковеля» – гранд-фінал чемпіонату України з фрі-файту дивізіону Еліта, за підсумками якого двоє івано-франківських спортсменів вибороли право представляти Україну на чемпіонаті світу.
    Спортсмен клубу «Бескид» Тарас Сапа відстояв свій пояс чемпіона у ваговій категорії до 70 кг. Він уже другий рік поспіль став чемпіоном України з фрі-файту дивізіону Еліта. У своєму поєдинку він просто не залишив шансів претендентові на пояс Владиславу Косяненку із Сум. Наш спортсмен одержав перемогу технічним нокаутом під час добивання у партері вже в першому раунді. Він потрапив до збірної команди України, яка в червні буде представляти нашу країну на чемпіонаті світу з ММА в Лас-Вегасі (США). До збірної також потрапив і франківчанин Павло Сабадаш (категорія до 93 кг), який у гранд-фіналі «Кубка Буковеля» переміг Григорія Бурденюка з Чернівців.

     

    Андрій МЕНІВ

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!