Радіоніж для здоров’я шкіри

  • Що таке сургітрон? Як за допомогою радіохвиль лікують онкологічні захворювання шкіри у Франківську? Фахівці Обласного онкологічного диспансеру розповідають про особливості застосування радіологічного скальпеля.

     

    «Погані» хвороби шкіри

    Шкіра з огляду на особливості будови та широту фізіологічних функцій є надзвичайно вразливою. За різноманітністю патологічних процесів, що можуть розвиватися в ній, вона перевершує усі інші органи людського організму. Серед патології шкіри досить поширені онкологічні захворювання – доброякісні і злоякісні.

    Медики вирізняють передпухлинні стани шкіри – факультативні, з яких злоякісні пухлини розвиваються рідко, і облігатні, які завжди переходять у такі. Це треба знати, щоби усвідомлювати ризики і можливий перебіг захворювання. Адже рак шкіри – на другому за поширенням місці серед злоякісних онкологічних хвороб українців (після раку легень у чоловіків і раку молочної залози у жінок).

    У більшості хворих (до 90%) онкодерматологічні захворювання локалізуються в ділянці обличчя, волосистої частини голови та шиї. Вони постійно зазнають різноманітних метеорологічних впливів і дії ультрафіолетового випромінювання, що може спровокувати переродження. Слід пам’ятати про найбільш злоякісну пухлину шкіри – меланому, яка розвивається в основному з невусів, тобто родимок.

    Родимки є у всіх людей. Вони з’являються і майже ніколи не зникають. Бувають «добрі» родимки і «погані». Причому іноді «добрі» можуть перероджуватися в «погані». Для того, щоб уберегти себе від переродження невусів, а також визначити, які з них краще видалити, слід звернутися до дерматолога або онколога. Основний метод запобігання злоякісним пухлинам шкіри – видалення передракових утворень. Їх можуть розпізнати тільки спеціалісти.

    Багато людей з дня на день відкладають візит до лікаря, намагаючись відтермінувати операцію або ж зовсім уникнути її. Така поведінка неправильна. Страшній хворобі набагато легше запобігти, ніж її вилікувати.

    Видалення утворень шкіри проводять з онкологічних, а також із косметологічних причин. У будь-якому разі видалену тканину необхідно відправити на гістологічне дослідження, щоб визначити доброякісність або злоякісність утворення.

     

    Скальпель, струм, азот

    Існує кілька методів видалення шкірних новоутворень. Великі родимки на шкірі найчастіше видаляють хірургічним методом – за допомогою скальпеля, після чого накладають шви. Операція проводиться під місцевим знеболенням. Після втручання на шкірі можуть залишитись більш-менш помітні сліди.

    Кріодеструкція – це видалення за допомогою рідкого азоту, пацієнти називають цей метод «замороження». Він не завжди призводить до бажаного результату. Іноді навіть кваліфікованому фахівцю складно тримати під контролем глибину і ступінь впливу рідкого азоту. Тому велика ймовірність неповного видалення новоутворення шкіри.

    Електрокоагуляція – спосіб видалення родимок за допомогою невеликої петлі, яка розігрівається до високої температури під впливом струму. Після процедури можуть залишитися невеликі рубці.

    Родимки видаляють також за допомогою високоенергетичного лазера. Промінь впливає тільки на меланоцити (змінені клітини), тому здорова тканина не пошкоджується. Видалення лазером дає добрий результат, зокрема і косметичний. Ще одна його перевага – безконтактність, тому можливість інфікування виключена. Але слід зазначити, що отримати матеріал для гістологічного дослідження в цьому випадку досить складно, практично неможливо.

    Відтак кожен метод, зважаючи на те, що має плюси і мінуси, мусить добиратися для пацієнтів ретельно та індивідуально, з урахуванням особливостей новоутворень і місць їхньої локалізації.

     

    Радіохвильова хірургія

    Нещодавно для лікування онкодерматологічних хворих адміністрацією Івано-Франківського національного медичного університету було придбано радіоскальпель «Сургітрон». Він використовується на базі курсу онкології в Обласному клінічному онкологічному диспансері.

    Радіохвильова хірургія – унікальний, як на сьогодні, метод видалення різних шкірних новоутворень на обличчі й тілі. Використовуються радіохвилі високої частоти – 3,8-4,0 мегагерц. Це спричиняє ефект, який розділяє, точніше, «розсуває», тканини. Високочастотна енергія концентрується на кінчику «активного» електрода, при цьому безпосередній контакт електрода з тканинами відсутній – методика повністю безконтактна. І цим досягається абсолютна стерильність.

    Електрод не торкається поверхонь папілом, ангіом і родимок – виключається контактний спосіб зараження, на відміну від інших приладів для видалення. Електрод не нагрівається, тому не ушкоджує навколишні тканини і не викликає опікової травми, а отже, створюються умови для загоєння без утворення рубця. Крім цього, техніка радіохірургії повністю виключає хворобливі скорочення м’язів або подразнення чутливих нервових закінчень.

    Радіохвильова хірургія радикально відрізняється і від каутеризації (видалення за допомогою «спалювання»), при якій пошкодження навколишніх тканин може бути порівняне з опіком 2-3-го ступеня. Тканинні пошкодження при дії радіохвиль в кілька сотень разів менші, ніж при використанні будь-якого іншого електрохірургічного інструмента.

    Інші переваги радіохірургічного лікування – це практично безкровне операційне поле за рахунок коагуляції кровоносних судин. Отримання практично непошкодженої тканини, придатної для морфологічного дослідження. Мінімальний післяопераційний біль за рахунок коагуляції нервових закінчень у рані. Не відбувається обвуглювання тканин, тому не утворюється чорний струп, під яким накопичується патогенна мікрофлора. Фібринні плівки відторгаються на 10-ту добу, що супроводжується незначними сукровичними виділеннями. Кровотеч, які в 15-30% випадків мають місце при відторгненні струпів після електрохірургічного висічення, не спостерігається взагалі. Досягається значне скорочення післяопераційного періоду за рахунок прискореного загоєння рани. Вона затягується без рубців, що дає гарний косметичний ефект.

     

    Можливості високих частот

    Всі ці позитивні моменти зумовлюють широкі можливості використання радіохірургії. В такий спосіб практикують лікування (видалення) невусів, бородавок, кондилом, гранульом, старечих і себорейних кератозів, так званих «судинних зірочок», папілом.

    Варто знати, що папіломи слід видаляти невідкладно. Тому що це вірусне захворювання, і воно передається контактним шляхом – від людини до людини, чи просто розноситься губкою для миття по всьому тілу. Одна маленька папілома може згодом переродитися і перетворитися на серйозну проблему.

    Застосування радіоножа практично не має аналогів за ефективністю і дозволяє проводити операції в амбулаторних умовах під місцевою анестезією. Незважаючи на безпеку використання приладу «Сургітрон», протипоказання для лікування за його допомогою все-таки є. «Сургітрон» заборонено використовувати при вагітності, а також при таких проблемах зі здоров’ям, як запальні процеси в гострій стадії, легенево-серцева недостатність в стадії декомпенсації, гострі інфекційні захворювання, хронічний гепатит у стадії декомпенсації, цукровий діабет у стадії декомпенсації, наявність у пацієнта кардіостимулятора, глаукома та епілепсія.

    Рекомендації стосовно догляду за раною після видалення новоутворень шкіри за допомогою радіоножа такі. Після процедури видалення необхідно утриматися від перебування на сонці протягом тривалого часу. На сонці необхідно захистити місце видалення від впливу променів, використовуючи спеціальні засоби. Якщо відбулася зміна кольору шкіри на місці видалення або з’явилися якісь інші суттєві зміни, потрібно негайно звернутись за консультацією до лікаря. В перші дні також слід уникати походів в баню, сауну, басейн, а також в солярій. Після видалення утворення радіоножем місце ураження не можна мочити протягом декількох днів.

    Час від часу необхідно обережно промацувати місце видалення на предмет появи ущільнення, а також візуально оглядати, чи немає патологічних розростань. Обробку шкіри слід проводити згідно з рекомендаціями лікаря.

    Не відкладайте видалення родимок, бородавок і папілом на потім. І, тим більше, не допускайте жодних їхніх змін  – у кольорі, формі, розмірі. Своєчасне видалення будь-яких утворень на шкірі – це правильний шлях до здоров’я і краси.

    Отримати більш детальну інформацію про радіохвильову хірургію та «Сугітрон», показання і протипоказання для проведення процедур, а також поставити лікарям питання можна безпосередньо на консультації.

    Звертайтеся: Івано-Франківськ, вул. Медична, 17, Обласний клінічний онкологічний диспансер, курс онкології, кабінет №4. Щодня з 9.00 до 15.00.

     

    Іван КОСТИШИН, кандидат медичних наук, доцент курсу онкології,

    Володимир РОМАНЧУК, головний лікар Обласного клінічного онкологічного диспансеру

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!