Валютна скрута

  • Обвал гривні доводить українців до відчаю. Разом з доларом дорожчають продукти, найнеобхідніші товари, бензин тощо. Чи в не найбільш скрутному становищі опинилися клієнти банків, які взяли валютні кредити. Неспроможність виплачувати банкам за позиками змусила людей об’єднатися через соціальні мережі у «Громадський контроль банків». Експерти прогнозують, що це об’єднання може перерости у ще один Майдан. Цього разу – фінансовий.

     

    Позичальники вимагають від влади та Нацбанку перевести валютні кредити у гривневі за курсом на момент оформлення договорів, скасувати штрафи за прострочені кредити,  заборонити використовувати плаваючі відсоткові ставки та ін. Про серйозність їхніх намірів свідчить і те, що члени групи «Громадський контроль банків» із соціальних мереж почали виходити на вулиці. У містах України розпочалися акції протестів під управліннями Національних банків та органів державної влади.

     

    Не платити

    Кілька тижнів тому в соціальній мережі Фейсбук з’явилася група «Громадський контроль банків», яка на сьогодні об’єднала майже тисячу позичальників. За інформацією учасників групи, в країні приблизно 8 мільйонів людей, які постраждали від валютних кредитів внаслідок коливання курсу. З них 3 мільйони позичальників, решта – члени їхніх сімей.

    У соціальних мережах люди діляться гірким досвідом співпраці з банками та розробляють пропозиції для виходу з кризи. Багато позичальників просто перестали виплачувати  кредитну заборгованість.

    «Сьогодні зателефонували з банку, спиталися, коли планую внести платіж. Відповів: коли курс долара перерахують по 5,05 гривень…», – пише один з учасників групи.

    «Я перестав платити взагалі. Дзвонили, питалися, коли заплачу. Відповів, що не буду платити, бо за таким курсом не вистачає грошей. Пропоную всім не платити. Вони (банки – ред.) загнуться», – пише інший.

    Позичальники звернулися із своїми пропозиціями до Національного банку України, Верховної Ради та Міністерства фінансів. Втім, не отримавши відповідей, які б їх задовольнили, розпочали акції протестів в різних містах України. При цьому засновники групи наголошують, що вони не відмовляються виплачувати кредити, а пропонують «розділити відповідальність між позичальниками, банками і державою».

    Основною вимогою клієнтів банків є переведення виданих раніше валютних кредитів, незалежно від мети їх отримання та правового статусу, в гривневі – за  курсом НБУ, який діяв на момент їх видачі. «Реструктуризація має здійснюватися шляхом укладення додаткових угод до чинних договорів погашення заборгованості за такими кредитами, в тому числі основної суми заборгованості та нарахованих відсотків, таким чином, щоб загальний розмір щомісячного платежу за таким кредитом не перевищував 50% розміру загального офіційно підтвердженого доходу сім’ї позичальників, за згодою позичальників», – йдеться у резолюції Громадського контролю банків.

    Також обурені клієнти банків вимагають ввести мораторій на стягнення застави чи іпотеки, якщо її предметом є житлова нерухомість, в якій постійно проживають люди. Учасники Громадського контролю банків просять зобов’язати всі банківські установи України списати штрафні санкції та ввести дворічний мораторій на їх нарахування за порушення виконання умов валютних кредитів. Протягом терміну дії кредитного договору позичальники вимагають заборонити банківським установам в односторонньому порядку змінювати розмір відсотків та вводити будь-які додаткові комісії, платежі, збори.

    Готові до бунту

    «Я у 2008 році взяв валютний кредит, – розповідає іванофранківець Андрій Воскаленко. – Тоді банк пропонував набагато кращі умови валютного кредитування, ніж кредиту у гривнях. Стабільність на той момент як у країні, так і в особистому житті вселяла надію, що буде можливість сплачувати кредит».

    Надії на стабільність похитнула перша хвиля девальвації у 2009 році. Втім, якщо на той час вдалося вийти з ситуації, то різкий стрибок курсу долара цього року завів Андрія у глухий кут. «Обслуговування кредиту зросло приблизно у два рази. Якщо при оформленні кредиту я розраховував, що на його обслуговування буде йти приблизно 30% від доходів, то зараз ця сума становить більше 90% від загального прибутку нашої сім’ї», – каже позичальник.

    Андрій Воскаленко долучився до групи «Громадський контроль банків» у Фейсбуці та став одним з ініціаторів пікету обласного управління НБУ в Івано-Франківську. До акції протесту, за словами підприємця, мають намір приєднатися незадоволені клієнти банків з Надвірної, Коломиї, Косова та інших міст області.

    У 2008 році у кредитну пастку потрапило більшість банківських позичальників з тих, які зараз вимагають зменшити кредитне навантаження. Протягом 2005-2008 років в Україні був фіксований курс долара 5,05 гривень. Як то кажуть, ніщо не віщувало біди, адже позичальників ніхто не попереджав про так звані валютні ризики. Однак під час кризи 2008-2009 року гривня девальвувала приблизно на 60%, а клієнти почали віддавати валютні кредити  банкам за курсом 8 гривень за долар. «Це було важко, але не критично, – кажуть зараз позичальники. Критично стало зараз».

    Надія є

    Позичальники, банкіри, вкладники та держава, яка захищає банківську систему, повинні знайти компроміс. Інакше, погрожують клієнти, вони перестануть віддавати кредити і доведуть банки до банкрутства.

    Однак після перших протестних акцій представники НБУ намагаються переконати мітингувальників в тому, що вони самі винні у своїх проблемах з валютними кредитами. Позичальників це аж ніяк не зупиняє, вони переконують друзів по нещастю, що в Україні таких, як вони, багато, планують акції непокори в різних містах і закликають не віддавати гроші.

    Наразі керівництво держави та експерти заспокоюють, що стабільність гривні залежить від того, як швидко Україна отримає кошти від Міжнародного валютного фонду та інших фінансових організацій. Зокрема, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк розраховує підписати програму співпраці з МВФ до кінця квітня. У той час Міністерство фінансів України прогнозує середньорічний курс гривні до долара за підсумками 2014 року на рівні 10,5 грн. за долар.

    Станом на 15 квітня долар вже почав падати. В обмінниках Івано-Франківська його курс,  порівняно з попереднім днем, знизився на 12 копійок на купівлі і на 39 копійок на продажу. При цьому ті банки, які ще місяць тому відмовлялися продавати долари, на початку тижня вже не хотіли його купувати. Деякі фінустанови встановили ліміт і не приймали на обмін більше, як двісті доларів. Для пересічних українців така поведінка банків є показником того, що курс долара незабаром справді впаде. Втім, у те, що вдасться повернути його до 8 гривень за один долар, мало хто вірить.

    Марія ГАВРИЛЮК

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!