Сезон велокрадіжок почався!

  • Минулого року Івано-Франківськом прокотилася хвиля крадіжок велосипедів. Лише впродовж минулої весни-літа було викрадено понад 100 роверів та затримано трьох злодіїв. Поки “Галицький кореспондент” з’ясовував долю роверових крадіїв та чи повернули ровери власникам, у Франківську знову почали красти велосипеди!

    Гучна історія із затриманням крадіїв минулого року, схоже, ніяк не вплине на охочих викрасти чужий ровер і заробити “швидкі гроші” у цьому сезоні. 14 квітня міліція затримала чоловіка, який намагався викрасти велосипед з-під супермаркету “Колібріс”. Власник ровера прикував свій транспорт тросом на велостоянці, а сам зайшов до крамниці. Буквально за декілька хвилин, як розповіли очевидці, до ровера підійшов інший чоловік і намагався перекусити трос залізними кусачками. Люди одразу викликали міліцію. Правоохоронці затримали крадія, яким виявився 30-річний мешканець Івано-Франківська. Ровер відразу ж віддали власнику.

    Проте не всім цього року щастило.”Маємо вже кілька заяв про крадіжки велосипедів цієї весни”, – розповіли у секторі зв’язків із громадськістю міського УМВС. На форумах, присвячених цій проблемі, ми знайшли ще п’ять історій про викрадені ровери, починаючи з березня цього року. Ще з десяток велосипедів, судячи з дописів на форумах, було вкрадено впродовж минулої осені, вже після того, як міліція відзвітувала про гучне затримання крадіїв. Хтось тримав велосипед у під’їзді, хтось у підвалі, в одного хлопчини викрали ровер зі стоянки під Прикарпатським університетом. Автори повідомлень не звертались у міліцію, бо не вірять, що це допоможе повернути ровер. 

     

    Яка ж доля тієї сотні з гаком знайдених роверів, які правоохоронці вилучили у крадіїв минулого року? Нагадаємо, найрезонанснішою знахідкою стали понад 100 викрадених велосипедів, які знаходились у чотирьох гаражах, розташованих один поруч з одним. Господар цього роверового клондайку на щодень заробляв ремонтом велосипедів, в той самий час за 200-300 гривень скуповуючи крадені ровери, які одразу ж перепродував за невеликі гроші на автобазарі. Крадений товар йому постачало щонайменше двоє крадіїв. Частину роверів правоохоронці знайшли у розібраному вигляді, вочевидь, зловмисник міняв запчастини місцями, щоб було важче розпізнати крадене.

    Три кримінальні справи стосовно цих крадіїв зараз перебувають у суді. Ровери, знайдені у гаражах, ще нікому не повертали, бо вони є речовим доказом. Відповідно, велосипеди почнуть повертати власникам лише після рішення суду. Однак, не всі ровери були опізнані.

    Як повідомили у СГЗ УМВС, сьогодні лише одна справа, яка стосувалася викрадення 10 роверів, закінчена. Злочинцю присудили півтора року ув’язнення, а 7 роверів повернули їх власникам. Дмитро Чуйко, ймовірно, став одним із цих щасливців. Минулого року він з дівчиною залишили два ровери на сходовій клітці у замкненому під’їзді з домофоном. Каже, зайшли до квартири на п’ять хвилин. Повернулися – роверів вже не було.

    “Мій ровер виявив мій брат. Побачив його у того дядька, який продає квіти біля Народного дому на Шевченка, 1. Я викликав міліцію. Вони конфіскували ровер для проведення слідчих дій. Повторно мене опитали і незабаром “хапнули” мого сусіда-пиячка. Він зізнався, що справді продав мій ровер тому дядькові з квітами. Правда, кому продав інший ровер, не пам’ятав”, – розповів Дмитро. До слова, той дядько придбав ровер майже у 20 разів дешевше від справжньої його вартості. Про те, що він був крадений, каже, не здогадувався.

    Хлопцеві пощастило ще й тому, що алкоголік на слідчому експерименті зізнався у викраденні саме цього ровера, бо паспорта на велосипед у Дмитра не було. Невідомо, чи за інших обставин правоохоронці повернули би ровер. Паспортів на викрадені ровери не мало чимало франківчан, відтак рішення про повернення траспортних засобів прийматиме виключно суд. Доля запчастин, знайдених у гаражі, наразі також невідома. В міліції кажуть, що вони є речовими доказами, долученими до справ, які ще тільки розглядатимуться у суді. Цікаво, що правоохоронці робитимуть з сотнями запчастин від чужих роверів, коли закінчиться суд?

  • Нещодавно в Івано-Франківську на відкритих громадських слуханнях розглядали концепцію розвитку велоруху у місті. Зокрема, йшлося про збільшення кількості велопарковок. Активісти велоруху відреагували на цю пропозицію доволі гостро. “В Івано-Франківську немає сенсу ставити велопарковки, допоки відбуватимуться масові крадіжки роверів. Минулого року злодії крали велосипеди цілий сезон, а злочинців знайшли аж восени. Це дуже негативно впливає на розвиток велоруху у місті”, – наголосив Олександр Хоменко, активіст клубу “Велосталкер”.

    Що робити, щоб твій ровер не вкрали, – одна з найпопулярніших “весняних” тем на франківських форумах. Порада не залишати ровер без нагляду – наче знущання для роверистів. Далеко не всі мають змогу покласти велосипед на закриту стоянку чи затягнути його в офіс. Ровер для багатьох є засобом пересування. Якщо людина на велосипеді добирається до місця праці, зрозуміло, що вона мусить залишати свій транспорт у місті до вечора. Чи не найбільшу безпеку гарантують залізні замки типу U-lock, зроблені у формі підкови. Такий неможливо перекусити кусачками, а пиляти доведеться доволі довго. Злодій навряд чи спробує перепиляти  U-lock у людному місці. Якщо ж ви залишаєте ровер не в громадському місці, ще й припинаєте його дешевим китайським тросом за 25 гривень, то нарікайте на себе.

    Залишається сподіватися, що цьогоріч правоохоронці ловитимуть викрадачів велосипедів не лише після закриття сезону, інакше на розвитку концепції велоруху в Івано-Франківську можна буде покласти хрест.

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!