Змінив тризуб на серп і молот

  • Перспективний гравець збірної України, екс-гравець «Урагану», 22-річний Петро ШОТУРМА змінив Івано-Франківськ на Москву, підписавши контракт з міні-футбольним клубом КПРФ, ідейним засновником та спонсором якої виступає… Комуністична партія Російської Федерації. 

    Під час літнього міжсезоння перший в історії клубу вихованець ДЮСШ «Ураган», гравець національної збірної України Петро Шотурма вирішив змінити Івано-Франківськ на Москву. 22-річний футзаліст, який після завершення сезону 2013-2014 став «вільним агентом», буквально днями підписав контракт з міні-футбольним клубом КПРФ (Комуністична партія Російської Федерації) і продовжить свою ігрову кар’єру в російській Суперлізі. Цю інформаційну бомбу підтвердив і сайт російського клубу, скромно написавши: «МФК КПРФ усилился игроком сборной Украины». 

    Зрозуміло, що новина про зміну українського тризуба на російський серп і молот (символи комунізму) стала відвертою несподіванкою. Насамперед, для прикарпатських шанувальників спорту, адже Петро Шотурма, корінний франківець, зростав як талановитий гравець буквально на очах у місцевих вболівальників. Вигравши повний комплект всіх можливих трофеїв юнацьких чемпіонатів УДЮФЛ, у 2006-2008 рр. вихованець клубної ДЮСШ чотири рази був визнаний  найкращим гравцем чемпіонатів та кубків України серед юнаків 1992 р.н.. Ще двічі Шотурма ставав найкращим бомбардиром турнірів під егідою УДЮФЛ, викликався під прапори юнацької та юніорської збірних України.

    А вже у 16-річному віці Петро дебютував у Вищій лізі. За шість сезонів, проведених в «ураганівській» футболці, він виграв увесь комплект нагород чемпіонатів країни, став володарем Суперкубка України, грав в елітному раунді Кубка УЄФА 2011-2012. Минулого сезону бронзовий призер Екстраліги у 30 матчах забив 14 голів і зробив 6 гольових передач. А загалом, у складі «Урагану» Петро зіграв 157 офіційних поєдинків, відзначившись 50 разів у воротах суперників. 

    Стрімко росла кар’єра Шотурми у збірній України. У 2010 році молодий футзаліст, вже будучи основним гравцем НФК «Ураган», не приховував, що мріє виступати за національну команду. І після сезону 2009-2010 тодішній наставник збірної Геннадій Лисенчук таки дав шанс юному таланту, запросивши його на декілька товариських матчів української «молодіжки». Згодом Петро отримав запрошення до національної дружини, ставши одним з наймолодших гравців в історії збірної України. За цей час на рівні молодіжної та національної збірних України Шотурма провів 15 матчів, забивши 2 голи. Зокрема, «ураганівець» був учасником фінальних частин Чемпіонату світу-2012 у Таїланді (5 матчів, 1 гол) та Чемпіонату Європи-2014 в Бельгії (3 матчі). 

    Чи одержить уродженець Івано-Франківська виклик до збірної, вже будучи гравцем МФК КПРФ, – наразі питання відкрите. І нехай нікого не вводить в оману його запрошення до лав студентської збірної України, яка у ці дні виступає на чемпіонаті світу. До слова, саме в Іспанії Петро Шотурма підписав контракт з російськими «комуністами», після чого екс-«ураганівець» поїде до Чорногорії, де і проходить тренувальний збір його нова команда. 

    А поки Шотурма примірятиме на себе червону футболку із символікою Компартії Росії, на його рідній батьківщині ще довго обговорюватимуть вчинок гравця національної збірної України, здійснений у такий складний для українсько-російських взаємин час. Дехто скаже, що це ганебно, інші виступатимуть за те, щоб Петро Шотурма взагалі не повертався додому. Більше того, є таке передчуття, що вибір екс-«ураганівця» може стати вирішальним для його подальшої кар’єри.                                                                                                                                                                     

    Тарас ЛЮТИЙ

    Довідка

    Петро ШОТУРМА 

    Народився 27 червня 1992 року в Івано-Франківську. 

  • Майстер спорту з футзалу.

    Перший вихованець ДЮСШ «Ураган» (тренери – Іван Данилишин, Володимир Слободян), який в 16-річному віці дебютував у Вищій лізі. Виступав за «Ураган» з січня 2009 року до травня 2014 року (157 матчів, 50 голів). З липня 2014 року – гравець МФК КПРФ (Москва, Росія). 

    Досягнення: 

    Чемпіон України (2011). Володар Суперкубка України (2011), срібний (2013) та бронзовий призер Екстраліги (2012, 2014), учасник елітного раунду Кубка УЄФА (2011). 

    Гравець молодіжної та національної збірних України (15 матчів, 2 голи). Учасник Чемпіонату світу-2012 (5 матчів, 1 гол), Чемпіонату Європи-2014 (3 матчі). 

    До теми…

    Королишин переїжджає до Білорусі?

    Ще один вихованець ДЮСШ «Ураган», один з найкращих молодих футзалістів України Тарас Королишин, який останні три сезони захищав кольори “драконів”, може перебратися до сусідньої Білорусі.

    21-річний Тарас Королишин потрапив у сферу інтересів віце-чемпіона Білорусі МФК «Вітен». Варто відзначити, що за білоруську команду вже виступають двоє екс-«ураганівців»: Сергій Крикун і Максим Аветисян. А загалом, минулого сезону в чемпіонаті Білорусі виступало 11 українців. Незабаром їх стане набагато більше. До речі, ще один колишній гравець “Урагану”, 31-річний Олександр Даниленко нещодавно став наставником команди БЧ (“Беларуская чыгунка”). Нагадаємо, що вихованець чернігівського футболу захищав кольори “Урагану” з 2005 до 2008 року. У футболці івано-франківської команди у Вищій лізі він зіграв 83 матчі, у яких забив 28 голів.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!