Баскетбольний батл

  • 17 серпня в Івано-Франківську відбувся шостий традиційний турнір зі стрітболу «BC Goverla Streetball Cup 2014». Його переможцем стала досвідчена місцева команда «Фанати», яка виборола право позмагатися у суперфіналі Української стрітбольної ліги в Києві.

    Щорічні змагання з вуличного баскетболу, організаторами яких виступають Українська стрітбольна ліга (УСЛ) та баскетбольний клуб «Говерла», традиційно проходять в Івано-Франківську в середині серпня. Вони мають особливий статус у баскетбольному житті України, адже фактично визначають останніх учасників фіналу УСЛ, який проводиться 24 серпня у Києві. Як і в попередні роки, змагання «BC Goverla Streetball Cup» пройшли у двох вікових категоріях – від 14 до 18 років (юнаки) та від 19 до 50 років (дорослі) і цього разу зібрали дуже велику кількість учасників. Усього за путівку до фіналу, що відбудеться 24 серпня у Києві, змагалися понад 50 чоловічих колективів з Івано-Франківська, Богородчан, Надвірної, Львова, Чернівців, Рівного, Ужгорода та інших міст України. 

    За результатами групового турніру найкращі команди пробилися до плей-оф, де й визначилися призери та переможці івано-франківських змагань. За право стати найкращою точилася боротьба між командами «Лавіс» (Рівне), «Чіко і Ко» (Чернівці), а також «Фанати» та «Тіті банда» (обидва – Івано-Франківськ). Остання, до речі, була складена з молодих гравців із Донецька, які незабаром, цілком можливо, будуть виступати за БК «Говерла» у Суперлізі України. Власне, донеччани й вибороли місце у фіналі, де їм випало позмагатися з місцевим колективом «Фанати».

    Вирішальна гра була безкомпромісною, втім, закінчилася впевненою перемогою “Фанатів” з рахунком 11:5. До складу переможців увійшли відомі гравці, серед яких екс-гравець БК «Говерла», а нині тренер команди «Вамбуд» Денис Спиридонов, неодноразові чемпіони області Андрій Романиця та Євген Добренький, а також один з найкращих гравців Першої ліги України Іван Рожак. «У фіналі глядачі побачили дуже класний поєдинок. На майданчику йшла справжня чоловіча «заруба». Можливо, нам дещо пощастило, і ми перемогли. Але, як відомо, щастить сильнішим», – поділився враженнями один з героїв матчу Євген Добренький, який забив 5 очок з 11 командних.  

    Натомість донедавна непереможний рівненський «Лавіс» змушений був вести боротьбу тільки за третє місце у двобої з чернівецькою «Чіко і Ко». Ця гра завершилася перемогою «Лавіса» з перевагою у три очки (11:8). Щодо змагань юнаків, то цього року не біло рівних команді з Надвірної, друге та третє місця вибороли, відповідно, львів’яни та богородчанці.

    «Будь-які змагання зі стрітболу – це не тільки матчі, а й також своєрідна баскетбольна тусовка, яка збирає численних однодумців, великих шанувальників цієї чудової гри. Саме тому ми назвали свою команду «Фанати», зібравши гравців, справді відданих баскетболу, зокрема стрітболу, – розповів «ГК» один з переможців турніру Денис Спиридонов. – Ми вдячні організаторам, баскетбольному клубу «Говерла», за можливість провести в Івано-Франківську цей масштабний турнір, який цього року зібрав так багато учасників».     

    Нагадаємо, що загалом у цьому сезоні в рамках Української стрітбольної ліги по всій Україні відбулися 35 відбіркових турнірів, серед яких одним із заключних став «BC Goverla Streetball Cup 2014». Найкращі команди отримають право взяти участь у фінальному турнірі УСЛ, що відбудеться 24 серпня в Києві. Учасниками фінального турніру в Києві будуть 48 найсильніших чоловічих команд, 16 найкращих жіночих колективів та 16 найкращих юнацьких команд в категорії Ю-18. Серед них і будуть розіграні титули чемпіонів ліги.

     

    Андрій МЕНІВ

     

    До теми…
    Стрітбол — спортивна командна гра з м’ячем, яка походить від баскетболу, проте має деякі відмінності у правилах. Стрітбол грають дві команди, у кожній з яких переважно по три гравці. Гра може тривати впродовж визначеного  часу (2 хвилини) або до моменту, коли одна з команд досягне домовленої кількості очок (11). Матчі проходять «на одне кільце». Невід’ємною частиною стрітболу, що відрізняє його від баскетболу, є заохочуване виконання трюків з м’ячем під час гри. Іншою особливістю стрітболу є можливість грубої гри, тобто використання деяких силових прийомів та обхідних маневрів для проходу до кільця суперника.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!