Символ української сили та патріотизму

  • Назар ПАВЛІВ,
    богатир-рекордсмен,
    радник голови Івано-Франківської ОДА з питань фізкультури і спорту

     

    Днями минуло 65 років, відколи не стало легендарного українського борця Івана Піддубного, який шість разів був чемпіоном світу та 25 років поспіль залишався непереможним у світі борцем. Його називали «чемпіоном чемпіонів». Він залишив по собі легендарну славу атлета, ім’я якого стало символом сили.

    В Україні народилося безліч прославлених спортсменів, та деякі імена не стираються з пам’яті впродовж десятиліть, наводячи на думку, що на цій землі живуть справжні надлюди. Одне з таких імен – Іван Піддубний, уродженець села Богодухівка Полтавської губернії (нині село Красенівка Черкаської області). Наполегливою працею і непохитною волею він здобув прізвиська Залізний Іван, Іван Грозний і Чемпіон чемпіонів.

    Усе своє життя Іван Піддубний, куди б його не кидала доля, щиро любив Україну. Був випадок, коли йому за більшовицької влади видали паспорт, де в графі “національність” було написано «русский». Піддубний одразу вимагав замінити паспорт, а після отримання відмови власною рукою зробив виправлення на «українець», за що був заарештований і навіть сидів у в’язниці. Сталося це після того, як Піддубний повернувся зі США, де борець переміг на міжнародних чемпіонатах у Нью-Йорку, Чикаго, Філадельфії, Лос-Анджелесі, Сан-Франциско та інших містах. У 1937 році його запроторили до в’язниці Ростовського НКВС. Там чемпіона катували, вимагаючи назвати номери рахунків і адреси закордонних банків, де він міг тримати свої заощадження, нібито зароблені під час гастролей. Таких заощаджень у нього насправді не було. Незважаючи на його світові досягнення, борця утримували у в’язниці більше року.

    Постать Івана Піддубного може бути прикладом для всіх як справжнього патріота, людини сильної і духом, і тілом. Де б він не був, він завжди пам’ятав, що він українець, і навіть паспорт хотів мати український. Я також щиро вірю, що мільйони людей зі сходу України, де зараз ідуть бойові дії, також є патріотами нашої держави і будуть гордитись тим, що в них український паспорт і вони українці – тільки треба дочекатися, коли українські військові проженуть російських терористів. Я знаю багатьох людей із Криму, і спортсменів у тому числі, які дотепер не здали і не бажають віддавати свої українські паспорти і з надією чекають, коли Крим знову стане українським. Щодо спортсменів, то саме завдяки їхнім перемогам у різних куточках світу звучить наш державний гімн і підіймається наш синьо-жовтий прапор.

    Тому давайте будемо брати приклад з Івана Піддубного, і де б ми не були, завжди пам’ятаймо і гордімось тим, що ми українці, а наша держава уже незабаром стане мирною, незалежною, сильною та багатою. Нині Російська Федерація робить спроби привласнити славу великого спортсмена, подаючи інформацію, що він “русский богатырь”, але як би не намагалась Росія, їй не вдасться цього зробити, бо всі знають, що Іван Піддубний був українцем: і родом, і по духу!

    Слава українським героям!

  • Тим часом…
    В Україні заборонили «Піддубного»
    Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) заборонило показ на території країни російських фільмів «Біла гвардія» та «Піддубний». Про це сказано в повідомленні, розміщеному на офіційній сторінці агентства в Facebook.
    Держкіно вважає, що в цих фільмах демонструється зневага до української мови, народу і державності, а «окремі факти в них спотворені і переписані на користь Росії». Експертна комісія при Держкіно прийняла рішення відмовити у видачі прокатних посвідчень фільмам в умовах інформаційної війни і з урахуванням захисту національних інтересів в інформаційно-культурному просторі. При цьому надалі експертизу на предмет відповідності українському законодавству проходитимуть всі російські картини, підкреслили у відомстві.


     
    Державне агентство України з питань кіно (Держкіно) заборонило показ на території країни російських фільмів “Біла гвардія” та “Піддубний”. Про це сказано в повідомленні, розміщеному на офіційній сторінці агентства в Facebook.

     Держкіно вважає, що в цих фільмах демонструється зневага до української мови, народу і державності, а “окремі факти в них спотворені і переписані на користь Росії.

     Експертна комісія при Держкіно прийняла рішення відмовити у видачі прокатних посвідчень фільмам в умовах інформаційної війни і з урахуванням захисту національних інтересів в інформаційно-культурному просторі. При цьому надалі експертизі на предмет відповідності українському законодавству підлягатимуть всі російські картини, підкреслили у відомстві.

     “Відповідний наказ Державного агентства України з питань кіно видано з метою протидії інформаційній агресії іноземних держав, інформаційно-психологічному впливу, посилення контролю за дотриманням законодавства з питань інформаційно-психологічної безпеки з урахуванням соціально-політичної ситуації в країні”, – йдеться в повідомленні.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!