У Ялті учні гімназії прийшли на першовересневу лінійку у вишиванках і проігнорували гімн Росії

  • Учень ялтинського навчально-виховного комплексу «Український сад-школа-гімназія» № 15 Петро планував почати цей навчальний рік із гімну України (хлопці хотіли знову ввімкнути його на лінійці), але не вийшло, – повідомляє ДеПо.

     

    Довелося починати навчальний рік гімном країни-окупанта.

     

    «Нас попередили, щоб ніякої креативності не було, як у минулому році (випускники цієї школи на останньому дзвонику в травні заспівали український гімн, заглушивши російський. – ред). Багато хто побоявся, адже нам ще цілий рік вчитися, – розповідає Олег. – Включали нам російський гімн і прапор російський був. Але раніше, коли гімн України включали, ми підспівували і руку до серця прикладали, а зараз, коли включили гімн Росії, то всі просто стояли, і ніхто руку не прикладав».

     

    І ще, повідомив юнак, близько десяти школярів не побоялися прийти на святкову лінійку у вишиванках.

     

    «Можливо, їх було би більше, але вишиванки у Криму вже не продають», – сказав він.

    Підручники, за словами Петра, їм привезли тільки російські, а книжок із української мови і літератури немає зовсім – пообіцяли привезти пізніше. Завтра в його класі два уроки української, і як вони пройдуть – хлопці не знають.

     

    Також, за його словами, в ялтинській українській школі багато новачків – дітей біженців із Донбасу.

  •  

    «Поки між нами конфліктів немає. Ну, ми тільки знайомимося з ними, подивимося, що вони з себе представляють. Сподіваюся, подружимося», – каже він.

     

    В українській школі-гімназії Сімферополя, за словами старшокласниці Олександри, не було цього року ні учнів у вишиванках, ні українського гімну.

     

    «Нічого українського в нашій гімназії вже і немає», – розповіла нам Саша.

     

    Нагадаємо, у цьому навчальному році навчатися українською мовою в «російському» Криму буде дуже непросто: початкових і випускних класів із українською мовою навчання більше немає, а підручники – російськомовні.

    В Ялте ученики украинской гимназии в вышиванках проигнорировали гимн РФ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!