Гуртожиток пішов разом із чоловіком

  • Ольга Бариляк з військовим Богданом прожила вісім років, від цього шлюбу в неї залишилася дочка. Тепер у чоловіка інше життя, а жінці з малолітньою дитиною грозить виселення з гуртожитку, що належить Міністерству оборони.

                “Ми одружились у 2001 році й відтоді жили разом у гарнізонному гуртожитку. Через рік я народила донечку Дарію. У 2009 чоловік пішов від нас, і ми залишились жити удвох. Тепер мені пропонують виселитись з гуртожитку разом з дочкою. Але знімати квартиру у мене немає фінансової можливості“, – ділиться своєю проблемою Ольга.

                Подружжя мешкало у кімнаті гарнізонного гуртожитку, що за адресою Коновальця, 80 в Івано-Франківську. Цим гуртожитком опікується Будинкоуправління №1, що підпорядковується Івано-Франківській квартирно-експлуатаційній частині (КЕЧ) району і є структурним підрозділом Міністерства оборони України. Відповідно, кімнати для проживання надаються КЕЧ військовослужбовцям або працівникам міністерства.

                Ольга Бариляк стверджує, що має намір відстоювати не так свої інтереси, як інтереси дитини. Дарії зараз 12, вона від народження проживає у цьому гуртожитку і навчається в івано-франківській школі. Куди нам далі?! Свого житла у нас нема. Ну, мене виселять, але нехай хоч дитині кімната залишиться!” – вихлюпує емоції жінка.

               

    Згідно з наказом

    У Будинкоуправлінні №1 Івано-Франківської КЕЧ району про цю проблему знають. Його керівник Любомир Дяків каже, що проживати у гуртожитку ні Ольга, ні її дитина не мають права, бо вони не мають до Міністерства оборони ніякого стосунку“. “Чоловік виписався з гуртожитку у листопаді минулого року. Ми прийняли кімнату від Богдана і тепер чекаємо, поки звідти випишуться його дочка і колишня дружина“, – розповідає Дяків.

    На підтвердження своїх слів він показує акт здачі-прийому кімнати та наказ міністра оборони №737, у якому сказано, що підлягають виселенню зі службового жилого приміщення без надання іншого жилого приміщення колишні члени сім’ї військовослужбовця, які проживають у ньому після розірвання шлюбу, у двомісячний строк з дня розірвання шлюбу“.

    Дяків зауважує, що вони і так пішли на компроміс з Ольгою. Ми написали жінці листа, в якому повідомили, що поговорити про виселення вона має прийти до нас 15 січня. Ольга Бариляк це проігнорувала. Щоправда, вона прийшла пізніше і написала заяву, у якій вказала, що до 15 червня зобов’язується добровільно звільнити кімнату в гуртожитку і зробити там ремонт. Ми дали дитині закінчити навчальний рік, – каже керівник Будинкоуправління №1 і показує документи.

                У КЕЧі також посилаються на той же наказ міністра, де сказано, що “підлягають виселенню… особи, які систематично руйнують або пошкоджують жиле приміщення”, киваючи при цьому в бік Ольги Бариляк.

    Вирішуємо перевірити ці звинувачення. У гарнізонному гуртожитку – блочна система: дві кімнати, санвузол. Блок, в якому живе Ольга з  дочкою, має дві кімнати – №53 і №54. Схоже, що, згідно з документами, у них одна кімната, а проживають вони в іншій. Проте варто зазначити, що жила кімната не така вже й зруйнована : стіни заклеєні шпалерами, на підлозі – килим, є необхідна побутова техніка. Біля вікна – стіл, за яким 12-річна школярка робить домашнє завдання.

               

                Обіцяють захист

    В службі у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міськради обіцяють контролювати ситуацію. Начальник служби Зоя Сливка стверджує, що вони завжди стають на бік дитини.

    Аби виселити сім’ю з малолітньою дитиною, суд хоче від нашої служби дозволу. Такий дозвіл ми ніколи не даємо, і представник служби завжди відвідує судові слухання, які стосуються виселення неповнолітніх”, – запевняє Сливка.

                Ірина Дутчак, заступник начальника служби у справах дітей, детальніше роз’яснює варіанти вирішення ситуації:Виселяють? Нехай виселяють. Виселяє суд, а судові слухання можуть розтягнутись на місяці. Потім можна писати апеляційну скаргу, ще пізніше – касаційну. Так принаймні можна затягнути час“.

    Ну і що, що чоловік там не живе? – продовжує Дутчак. – Але там живе донька військового. Для того, аби вирішити питання з виселенням, потрібно провести обстеження у родичів жінки, чи там зможуть проживати ще двоє людей“.

    Кажуть, що жінка нищить квартиру? Нехай фотографує її теперішній стан, у суді подасть це як докази. Буде повістка у суд – нехай Ольга звертається до нас, ми допоможемо, – обіцяє Ірина Дутчак.

               

    Перспектива

    А й справді, куди виселять малолітню дитину, яка живе у гуртожитку від народження? На вулицю?

    Ольга зазначає, що сама згідна виселитись, але хоча б дитина там залишилася жити. Жінка родом з Надвірнянського району, і там у неї є батьки. На крайній випадок вона могла б оселитися у них, але хоче, щоб донька вчилася в івано-франківській школі. Проте міська влада наголошує, що це неможливо, бо до повноліття дитина має проживати і бути зареєстрована разом хоча б з одним із батьків.

                Як свідчить статистика, яку навели у КЕЧі, останнім часом суди повертаються лицем до міністерства і здебільшого виселяють сім’ї невійськових з їхніх гуртожитків. Тим більше, що на черзі за житлом лише на Прикарпатті стоїть понад півтисячі військових. Службовці кажуть, що вони лише діють згідно з законом і не мають протиправних намірів. Схоже, якщо Ольгу з Дарією таки виселять, їхнє житло недовго пустуватиме.

               

    Микола ГУРАК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!