Світ про нас

  • Handelsblatt

    «Лідери Євросоюзу не дозволили Москві внести розкол у свої ряди і вирішили прив’язати економічні санкції проти Росії до дотримання Мінських угод», – пише німецька газета у статті під заголовком «ЄС робить все правильно».

    До цих пір ситуація на сході України залишається крихкою, а Москва так і не змогла спростувати звинувачення в ідейній і матеріальній підтримці бунтівників, зазначається в матеріалі. До того ж, суперечить міжнародному праву анексія Криму, яка, як недавно заявив Путін, планувалася заздалегідь. Тому жодного приводу передчасно скасовувати санкції немає.

    Крім того, ЄС повинен вибудувати оборону проти російської пропаганди. Прийнято  рішення «розробити план протидії наполегливій кампанії дезінформації з боку Росії». Група експертів в Брюсселі буде аналізувати і коментувати повідомлення російських ЗМІ, після чого їх будуть передавати 28-ми державам Євросоюзу.

    «Це необхідно, оскільки російська пропаганда виявилася успішною серед частини європейців», – наголошується в статті.

     

    Time

    Золотий батон з усіх предметів карикатурної розкоші Януковича став найвідомішим символом корупції. Але 17 березня його символізм повністю змінився, коли уряд оголосив, що сам батон був вкрадений.

    «Минуло більше року після повстання, але жоден високопоставлений чиновник з уряду Януковича не постав перед судом за звинуваченням у корупції», – йдеться у публікації американського журналу. Небажання Порошенка застосовувати круті заходи проти українських політичних еліт, на думку автора матеріалу, криється в тому, що за рік війни він часто покладався на багатство і вплив олігархів країни, які допомагали фінансувати Збройні сили.

    Директор Інституту світової політики Олена Гетьманчук відзначає «розчарування» населення. «Людям здається, що [уряд], можливо, навіть зацікавлений в тому, щоб цей конфлікт тривав, аби відкладати боротьбу з корупцією», – заявила вона.

    Хоча новий уряд планував перетворити особняк Януковича в «музей корупції», він став пам’ятником незакінченій справі революції, резюмує автор.

     

    Frankfurter Allgemeine

    Останнім часом найвпливовішому українському олігархові, мільярдеру Ігорю Коломойському, на думку журналіста авторитетної німецької газети, «доводиться стикатися з рухом, який після революції на Євромайдані більше не бажає терпіти вплив сумнівних магнатів на політику і суспільство».

    Так, минулого тижня по Коломойському було завдано серйозного удару: уряд поставив керувати «Укртранснафтою» нову людину. Однак старий керівник Олександр Лазорко відмовився покинути місце роботи і забарикадувався. На допомогу йому прийшла група озброєних чоловіків під командуванням дніпропетровського губернатора Коломойського.

    Невдовзі інцидент був вирішений «мирним шляхом», але він «говорить про дуже багато». Звільнений Лазорко вважався людиною Коломойського, і саме такі люди, як він, становили хребет олігархічної економіки.

    Нардеп Григорій Немиря не виключає, що «таким чином влада нарешті виконує дану під час революції антиолігархічну обіцянку». Водночас він припускає, що це можуть бути і розбірки серед самих олігархів.

               

    Le Figaro

    У січні 2015-го залізничне сполучення між Києвом і Сімферополем було перервано, Крим виявився ізольований від континенту. Потяги тепер ідуть тільки до Новоолексіївки, що у північній частині Кримського перешийка, і там знову з’явилися чумаки, розповідає французька газета.

    Кожного ранку о 7.53 на вокзалі закипає життя. Волів більше немає, але є «Жигулі» і маленькі фургончики. З півсотні чоловіків різного віку, одягнені в незмінні костюми «Adidas» і чорні шапочки, несуть до своїх автомобілів речі пасажирів і мішки з товаром. Багато хто з нових «чумаків» – татари, які становлять 40% місцевого населення. Відколи з’явився кордон, багато молодих людей зайнялися цим бізнесом.

    Представник татарського меджлісу Асан Алієв каже: «Життя змінилося, кордон вимагає багато нервів, енергії та грошей». Новоолексіївка стала воротами в Крим, а також лазівкою для тих, хто відкидає «російську агресію». У місто прибувають маленькі групи татар, іноді українців, які вирішили залишити Крим і шукати кращої долі в Києві чи Львові.

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!