Чи хочете Ви, щоб у місті сміття вивозили цивілізовано?

  • Вникнувши в тему поводження з твердими побутовими відходами (надалі ТПВ) в Івано-Франківську, я наштовхнувся на низку невирішених питань:

    – поводження з будівельним сміттям;

    – облаштування контейнерних майданчиків, їхній стан та місце розташування;

    – чому не працює роздільне сміттєзбирання?;

    – і основне питання: як буде функціонувати система поводження з ТПВ через 3-5-10 років?

     

    Як приклад можна навести успішно реалізований проект встановлення контейнерних майданчиків та контейнерів громадською організацією “Ресурсний центр”. Самовідданість працівників вражає, але ще більше вражає ментальність людей та виробнича культура в Івано-Франківську. Що буде після п’яти років експлуатації цих контейнерів? Чи буде потрібний новий грант?

     

    Так приходимо до першої аксіоми: 

    “Без вникнення в економічну модель поводження з ТПВ ефекту не буде”. 

     

    Оператору має бути економіно вигідно:

    – якісно вивозити сміття;

    – оновлювати автопарк;

    – займатись сортуванням сміття.

     

    Що потрібно зробити для налагодження дієвої системи поводження з ТПВ та роздільного сміттєзбирання:

    1. Схема санітарної очистки міста – комплексна схема, яка розробляється відповідним інститутом і вміщує детальний розрахунок норм викиду сміття в населеному пункті, розрахунок кількості контейнерних майданчиків, завантаженість контейнерних баків…

    Наприклад: скільки людей проживає в кожному будинку, скільки сміття вони продукують, який склад цього сміття, скільки контейнерних майданчиків має бути в районі Каскад чи БАМ, скільки контейнерних майданчиків необхідно розташувати в приміських населених пунктах, щоб зняти навантаження на крайні міські контейнерні майданчики, логічне визначення меж лотів, схема та частота руху сміттєвих машин… та багато інших невирішених проблем.

    2. Схема дислокації контейнерних майданчиків – схема розташування контейнерних майданчиків у Івано-Франківську, погоджена насамперед інститутом, який розроблятиме схему санітарної очистки міста, та громадянами.

    Наприклад: в основу цієї схеми має лягти принцип ефекту собаки Павлова, тобто найзручніше місце для викидання сміття. Людям має бути зручно викинути сміття дорогою на роботу чи вивезти великогабаритні відходи. Відповідність санітарним нормам, ДБН, зручно для людей, зручно для перевізника, погоджено з ОСББ.

    3. Програма поводження з побутовими відходами в Івано-Франківську-2030 – комплексна програма до 2030 року, метою якої є налагодження роздільного сміттєзбирання в Івано-Франківську та покращення санітарного стану міста, яка дасть можливість залучити в майбутньому європейські грантові кошти.

    Наприклад:  

    1-ий етап – чіткий розподіл обов’язків перевізника (компанія з прибирання) та відповідальності; 

    2-ий етап – чітке визначення власності контейнерних майданчиків та контейнерних баків, вимоги до них із врахуванням підходу до роздільного сміттєзбирання; як варіант – міська рада закуповує якісні контейнерні баки для роздільного сміттєзбирання, за які перевізник сплачує орендну плату. Немає баків – відповідальність міської ради. Є баки не вивезене сміття – відповідальність перевізника.

    3-ій етап – прийняття схеми санітарної очистки міста;

    4-ий етап – прийняття схеми дислокації контейнерних майданчиків.

    …..

    Постійно – пропаганда роздільного сміттєзбирання.

    4. Правила благоустрою населеного пункту –  тут необхідно повністю поміняти правила гри. Чому? Виникає дуже багато проблем зі сміттям біля контейнерних майданчиків, змітанням сміття, будівельним сміттям, дотримання санітарних норм навколо контейнерних майданчиків, сміття після ремонтних робіт, сміттям від прибирання доріг та тротуарів…

    Тому доцільно було б продумати реорганізацію, краще сказати, заміну системи підходу до поводження зі сміттям. Є випадки, коли фірма, що виграє лот, відповідає за чистоту всієї території, яку вона обслуговує, тобто і за прибирання доріг, тротуарів, листя… за усе сміття, яке продукується на її території. У такому випадку немає декількох структур, які вказують одна на одну за недотримання санітарних норм. Наприклад, двірники висипають зметене листя в контейнерні баки…

    Також необхідно чітко розмежувати компетенцію відповідних компаній із ОСББ, ЖЕО, БК та ЄРЦ щодо дотичних територій та відповідно до їхньої відповідальності.

    Викидання побутового сміття тільки в пакетах, вивіз сміття тільки через послуги компанії…

    5. Муніципальна поліція – структура, яка має право штрафувати громадян, підприємства та організації за неналежне дотримання правил благоустрою міста. 

    Аксіома 2: Сміття – це власність. Власність треба оберігати, за власність треба відповідати.

    Дозволити цій структурі буквально ритися в смітті та знаходити його власника.

    Наприклад: громадянин викинув сміття не в контейнерний бак – поліція має мати право за складом сміття чи іншими засобами знайти власника сміття та оштрафувати його. Відповідно до законодавства України, спалювати сміття громадянами заборонено. Іншим прикладом може бути штрафування за спалення сміття. Чи, наприклад, неналежне поводження з ТПВ забудовниками міста, не додержання правил благоустрою на присадибних ділянках громадянами…

  • Сміття у баку – це власність перевізника, при роздільному сміттєзбиранні – це його бізнес, тому однією з функцій муніципальної поліції має бути захист цього сміття від безхатченків.

    Іншими функціями муніципальної поліції може бути штрафування за паркування автомобілів у неналежних місцях.. але це вже інша історія.

    6. Пропаганда – постійна та всесуща. Починаючи з дитячого садочка й закінчуючи роз’ясненням, як попадає канцероген з поліетиленового пакета, який ми викинули в річку, в м’ясо риби, яку ми їмо.

    Пункт і) статті 32 Закону України “Про відходи”:    

    З метою обмеження та запобігання негативному впливу  відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я   людини забороняється: 

    і) з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. {Частину першу статті 32 доповнено пунктом “і” згідно із Законом N 5402-VI (5402-17) від 02.10.2012}. 

    Отже, просто вивозити сміття на полігон із 2018 року заборонено, і законодавець правий: ми не можемо далі примножувати сміття, що ми залишимо нашим дітям?

     

    До відома:

    Стан вивозу сміття в Івано-Франківську в 2015:

    На території міської ради діють такі нормативно-правові акти (надалі НПА) щодо організації та контролю вивезення твердих побутових відходів (надалі ТПВ) та негабаритних побутових відходів:

    Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, Рішення МВК №110 від 18.03.2008р., №196 від 03.04.2012р., №380 від 21.07.2009р., №86 від 15.04.2010р., №251 від 19.04.2012р., №336 від 26.09.2006р., №353 від 10.07.2013р., Постанови Кабінету Міністрів України  №1070 від 10.12.2008р., №1173 від 16.11.2011р., Правила благоустрою міста Івано-Франківськ.

     

    Вивіз сміття здійснюють АТП-0928 та “Автоколона 2222”.

     

    Контроль за належним санітарним станом контейнерних майданчиків на території міста здійснює КП “Муніципальна інспекція благоустрою міста”.

     

    Останній конкурс, який проводився в Івано-Франківську на вивезення ТПВ, проводився у 2013 році по лотах № 2 (ЖЕО-2), 4 (ЖЕО-4),7 (ЖЕО-8 та часнита ЖЕО-6). Усі лоти розділили між собою АТП 0928 та ДП “Автоколона 2222”. Термін укладання угоди – п’ять років.

     

    Тепер про сумне:

    Фото контейнерних майданчиків та сміттєвих баків у Івано-Франківську в 2014 р.:

     

    Біля будику на вул.Василя Симоненка №34 01.06.2014

    Біля будинку на вул. Вовчинецька №198а  26.11.2014

    Фото контейнерних майданчиків та сміттєвих баків у Івано-Франківську в 2015 р.:

     

    Біля будинку на вул.Матейки №60  14.02.2015

    Біля будинку на вул. Пасічна №16 16.03.2015

     

    30.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!