Олександр ВОЛКОВ: «У будь-якому разі доведемо до завершення чемпіонат Суперліги»

  • У понеділок, 23 березня, в Києві відбулося засідання президії Федерації баскетболу України, під час якого було розглянуто питання про подальшу долю чемпіонату України з баскетболу сезону 2014/2015 рр.

    Станом на сьогодні шість клубів вітчизняної Суперліги заплатили обов’язкові заявкові внески на участь у чемпіонаті України. Мова йде про «Будівельник», «Дніпро», «Київ», «Миколаїв», «Хімік» і «Черкаські Мавпи». Відтак президією Федерації баскетболу України ухвалено рішення завершити чемпіонат України в дивізіоні «Суперліга» згідно з календарем. Після завершення регулярного чемпіонату з команд-боржників буде знято очки, отримані в матчах після 23 березня. Однак якщо клуби знайдуть можливість заплатити внески до початку плей-оф, їх буде допущено до вирішальних матчів сезону. Серед боржників – «Говерла», «Ферро-ЗНТУ», «Одеса», «Галичина» і «Дніпро-Азот», які входять до так званої групи «Приват». 

    У плей-оф також можуть взяти участь команди з першої вісімки, які не заплатили внесок, але мають змогу оплатити суддівство домашніх матчів.

    «Було багато різних пропозицій від клубів, однак ми вирішили діяти так, як написано в регламенті Суперліги. Ми завершимо чемпіонат, залишається небагато матчів, тож кожна команда дограє регулярний чемпіонат. Команди, які не заплатили внески, після завершення регулярного чемпіонату будуть позбавлені очок, здобутих у матчах з 24 березня. Команді, яка не з’являється на гру, буде зараховано поразку – 0:20», – розповів президент ФБУ Олександр Волков. За його словами, шість команд точно гратимуть у плей-оф. Перші дві команди турнірної таблиці – «Хімік» і «Будівельник» – відпочиватимуть у першому раунді плей-оф. Дві команди, які вийдуть переможцями у чвертьфінальних серіях, зустрінуться з лідерами у півфіналах.

     «Утім, ми відтермінували можливість розрахуватися за борги перед Суперлігою до початку плей-оф (до кінця березня – ред.). Команда, яка потрапила до першої вісімки і не заплатила внесок, не гратиме в плей-оф, команда, яка не потрапила до першої вісімки і заплатила внесок, гратиме в плей-оф», – зазначає Олександр Волков, додавши, що усі бажають, щоб вирішальні матчі сезону пройшли за спортивним принципом, тобто щоб у плей-оф змагалася чинна вісімка. Проте на даний момент у плей-оф мають змогу взяти участь шість команд, у список яких не входить івано-франківська «Говерла».

    Важливий момент: клуби, які не погасять борги за сезон 2014/2015, не допускатимуться до наступного чемпіонату України з баскетболу серед команд Суперліги. Це означає, що «ведмеді», якщо не ліквідують свою заборгованість перед Лігою, ризикують пропустити наступний сезон. Відверто кажучи, у такий сценарій важко повірити, проте фінансова скрута, в якій опинилася «Говерла» після нового року, нічого оптимістичного не віщує. Разом із тим, івано-франківський колектив намагається не втрачати оптимізму, а баскетболісти якісно виконують свою роботу на майданчику, про що свідчить серія з чотирьох поспіль перемог на фініші регулярного чемпіонату. 

  •  

    Остання перемога, датована 19 березня, надовго запам’ятається прикарпатським шанувальникам баскетболу. Ще б пак, «Говерла» здолала четверту команду першості – БК «Київ», тільки у другому овертаймі з рахунком 85:84! Завдячувати перемозі господарі повинні своєму капітанові Олександру Шостусі, який не тільки провів свій найкращий матч за час виступів у Суперлізі (22 очки, 6 підбирань, 5 передач), а й забив важливі очки вже у додатковий час, а також реалізував серію штрафних кидків під завісу зустрічі. Таким чином, «Говерла» закріпилася на восьмому місці турнірної таблиці, маючи реальні шанси зачепитися за сьому сходинку, яку наразі посідає «Миколаїв». До завершення чемпіонату підопічним Євгена Мурзіна випадає зіграти на виїзді із запорізьким «Ферро-ЗНТУ» (27 березня) та дніпропетровським «Дніпром» (28 березня), а також провести перенесений у лютому домашній матч проти дніпродзержинського «Азоту». 

    Проте усі старання колективу зі столиці Прикарпаття можуть бути знівельовані вищезгаданим рішенням президії ФБУ. Потрібно за короткий час знайти гроші для погашення обов’язкового заявкового внеску перед Суперлігою. В іншому разі майбутнє команди опиняється під питанням. Та й чи варто було змагатися на турнірній дистанції завдовжки шість місяців, щоб перекреслити усі надії на позитивне завершення баскетбольного сезону?

      Андрій МЕНІВ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!