Мільйони закопали у намул

  • Цьогоріч за 950 тисяч «екологічних» гривень на прибережній зоні тлумацького озера планують облаштувати рятівний пост, буйки, грибки, туалети та заїзд для машин.

    Про громадську інспекцію робіт із оздоровлення водойми в Тлумачі «Галицький кореспондент» писав у статті «Вода гроші миє» (№14 за 2 квітня 2015 р.) За час, що минув, журналіст отримала додаткові матеріали та факти, які вкотре доводять: понад 7 мільйонів гривень були закопані в намул.

     

    Апетит росте під час їжі

    Гроші на роботи, пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою озера у Тлумачі, виділили ще у 2012 році. Тоді сума, порівняно з наступними роками, була несуттєвою – 128 тис. гривень. Упродовж наступних років обласна рада приймала кілька рішень, з обласного фонду охорони навколишнього середовища на оздоровлення водойми виділила понад 6 млн. гривень. За чутками, за ці кошти на прибережній території мали облаштувати плац для елітного будівництва.

    Прокуратура двічі вивчала якість проведених на озері робіт. Ще в травні 2013 року державне підприємство «Спеціалізована державна експертна організація – центральна служба української державної будівельної експертизи» в Івано-Франківській області зробило негативний висновок. Експертний звіт складався з трьох аркушів. Згідно з документами, його отримав прокурор Тлумацького району В.Стефанець.

    «Будь-яка робота, яку проводять завдяки коштам з екологічного фонду, має проходити екологічну експертизу. Проект операції стосовно тлумацького озера не пройшов відповідної експертизи, на цьому історія повинна була закінчитися», – вважає еколог Володимир Красноштанов.

    Він припускає, що вся процедура була незаконною. Під час виділення першого грошового траншу тендеру на проведення робіт не було, ніхто не порівнював технології проведення робіт, і головне – негативний висновок фахової структури «Укрдержбудекспертизи» проігнорували. Освоєння коштів, а відтак «оздоровлення» озера не призупинили, а прокуратура, отримавши той висновок у  лютому 2014 року, взагалі не відреагувала.

     

    Багато галасу даремно?

    У Тлумацькій РДА до галасу навколо озера вже звикли. Одразу пояснюють: замовником робіт були вони, розпорядником коштів – міськрада. А міський голова Володимир Корженьовський передумову освоєння коштів знає, як «Отче наш».

    За його словами, підставою для проведення робіт з очищення озера став висновок санстанції про незадовільну якість тамтешньої води. Стартова ціна проектно-кошторисної документації (щоправда, визначена в процесі  поверхневого огляду) становила 5 млн. 950 тис. гривень. 

    «Був проведений аукціон, запросили всіх представників: виконавчу інспекцію, прокуратуру, антимонопольний комітет. Тендер провели у 2013 чи в 2014 році, зараз точно не скажу, – пригадує мер. – Поки почали ґрунтовні роботи, воду в озері спустили. Тоді були присутні представники всіх інспекцій за участю громадськості, з відео- та фотофіксацією».

    Красноштанов же запевняє, що коли воду в озері спустили, риба залишилася на дні. На цей факт відреагувала рибінспекція, передавши в прокуратуру відповідні матеріали. Але відповіді так і не отримала.

     

    Комар носа не підточить?

    Очільник Тлумача стверджує, що негативний висновок обласної філії «Укрдержбудекспертизи» переробили через зауваження до проектно-кошторисної документації. Каже, що за ці роки вивезено 105 тис. кубометрів намулу. Його транспортували на стадіон, у тлумацький технікум та на приватні поля. Згідно з проектом, розширили дамбу.

    Вже цього року з того ж таки обласного екологічного фонду на покращення стану тлумацького озера виділили ще 950 тис. гривень. За словами Корженьовського, за ці кошти планують облаштувати стоянки для автомобілів, укласти бруківку на пішохідній зоні, облаштувати два волейбольних майданчики, рятувальний пост, буйки, роздягальні, два туалети та грибки від сонця, провести освітлення. А  зарибненням озера займеться громадська організація. Тлумацький голова запевняє: було понад два десятки перевірок, тому з документами все гаразд.

    З документами і справді все гаразд. Журналіст їх ретельно вивчила. А ще вивчила рішення облради про виділення коштів на тлумацьке озеро. І побачила, що тоді, як на очисні споруди, колектори, каналізаційні мережі, берегоукріплювальні споруди обласні депутати виділяли щонайбільше мільйон гривень, то з районного бюджету щедро кидали одразу по 2-3 мільйони гривень. Певно, можуть собі дозволить…

    Ірина ТИМЧИШИН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!