Будні міста обласного значення

  • Бурштинці дуже зраділи, коли рік тому їхнє місто отримало статус обласного значення. Гадали, що поменшає проблем, адже тепер місту виділятимуть більше коштів. Але не так сталося, як гадалося…

     

    Ех, дороги…

    Вже не один місяць місцеві б’ють на сполох: дороги в місті енергетиків – жахливі! Найбільше тривожить бурштинців стан вулиці Калуської, якою проходить траса Калуш–Рогатин. Дорогою її важко назвати, бо вона давно в аварійному стані. Неодноразово власники автомобілів зверталися до міської влади з проханням відремонтувати дорогу, та результату не було.

    Минулого місяця міський голова Петро Курляк нарешті звернувся до дорожників області з проханням відремонтувати дорогу, на що отримав вичерпну відповідь: дороги ремонтуватимуться згодом. Меру також пояснили, що ремонтувати за кошти міста дозволено тільки місцеві дороги. Тож наразі проблема не вирішена.

    В міському бюджеті Бурштина залишилися минулорічні кошти, які можна витратити на ямковий ремонт доріг. Міський голова пообіцяв бурштинцям до свят відремонтувати дороги. Але до яких свят?

    На черговій сесії Бурштинської міськради розглядалося питання ремонту доріг в межах міської зони. 16 квітня до міської ради надійшов лист від начальника служби автодоріг М.Проціва, в якому йдеться про те, що виконання таких робіт можливе лише при співфінансуванні служби та задіяних ресурсів Бурштинської ТЕС.

    Але прості бурштинці не вірять, що їх колись почують і дороги відремонтують. Що ж, поживемо – побачимо.

     

    Велика нужда

    У Бурштині є ще низка невирішених проблем. Одна з них – відсутність громадських туалетів. Центр міста та й, зрештою, довколишні вулиці насичені різноманітними закладами, проте вбиральні в місті жодної. Кілька років тому неподалік центрального ринку працював туалет, але комунальники вирішили, що утримувати такий заклад – дороге задоволення.

    У старій частині Бурштина є туалет, але він давно не працює. Цього року бурштинців і гостей міста вирішили потішити неймовірною новиною: туалет працюватиме під час Великодніх свят. А що, до і після святкування 15-тисячному місту такий заклад не потрібен? Нонсенс!

    Нещодавно в Бурштині розпочався прийом заявок на участь у конкурсі міні-проектів «Місто своїми руками». Тож бурштинці мають змогу покращити благоустрій, роботу соціальної сфери та все інше, що стосується міського життя, власними зусиллями. А нарікань у цій сфері багато.

    Автор статті неодноразово ставала свідком суперечок довкола вулиці Енергетика. Люди власними коштами зробили благоустрій біля своїх під’їздів, але торік через аварійні прориви тепломережі там все зрівняли з землею. А тепер хочуть зробити місце для паркування автомобілів. Мешканці проти, особливо ті, які мають маленьких дітей. Тож поки що там – лише болото. Правда, хтось «мудрий» пофарбував старий знищений дитячий майданчик і столик з лавочкою, за яким місцеві пияцюги проводять дозвілля і де час від часу ночують безхатьки.

    Наприкінці минулого року в центрі Бурштина викладали бруківку. Чи то не вистачило грошей, чи пропало бажання, але роботу не завершили…

  • Кілька тижнів тому біля школи №2 зняли огорожу – стару й знищену, через яку перелазили не тільки підлітки, але й дорослі, щоб насмітити на території школи. А нової – ще нема і, судячи зі всього, не скоро буде. А так гарно все починалося. Зелений садочок з високорослими яблунями, що давали смачненькі плоди, з яких шкільні кухарі варили компот. Неподалік була теплиця, якої вже давно немає, доглянуті грядки. Залишилися тільки спогади колишніх учнів. Таке може статися і зі шкільним садом. Цього року школа святкуватиме піввіковий ювілей. Невже влада вкотре забуде про неї?

     

    Статус і пустота

    Зате місто обласного значення має потужні відділи у виконкомі. В одному кабінеті сидять по п’ять і більше чиновників, які не стільки працюють з клієнтами скільки спілкуються між собою. А людей продовжують посилати з кабінету в кабінет. До того ж, і розташування цих відділів не зовсім зручне. Люди, які звертаються за субсидіями, займають місця на сходах, що додає незручностей іншим відвідувачам адмінбудівлі.

    Нещодавно в Бурштині розрекламували інформаційний центр для учасників АТО та їхніх родин, де буцімто організовано роботу з оформлення необхідних документів. Та реальної роботи центру не видно, допомогу бурштинцям-учасникам АТО надають громадські організації та небайдужі люди. А чому б владі самій не йти назустріч сім’ям учасників АТО, а не чекати, поки вони звернуться за допомогою?..

    Більш-менш пристойний вигляд у Бурштині мають тільки центральні вулиці та вулиці, де громадські об’єднання не чекають на владу, а самі наводять порядок. У місті є багато магазинів, торгових центрів, розважальних закладів, салонів ритуальних послуг, зате, як вже було сказано, не працює жодна громадська вбиральня.

     

     

    Має Бурштин і задавнені проблеми в царині культури. Музей «Берегиня» впродовж багатьох років «тимчасово» розташований у приміщенні Бурштинського енергетичного коледжу. А бібліотека для дорослих, яку без відома працівників перейменували в масову, багато років тулиться в дитячому садочку…

    Минув рік, відколи Верховна Рада надала Бурштину статус міста. За цей час немало води стекло, але покращень місто не побачило.

     

    Наталія ХАРІВ

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!