Сергій ТАРАН: «Кинути когось у смітник – це найлегше»

  • Уже давно в українському соціумі говорять про люстрацію, децентралізацію та реформи. Про це ведемо розмову з Сергієм Тараном – політологом, співзасновником та головою правління Центру соціологічних та політологічних досліджень “Соціовимір”, директором Міжнародного інституту демократій (Україна).

    – У жовтні минулого року ви ініціювали створення «Національного кадрового резерву». Яка доля цього проекту?

    Зараз запит на очищення влади дуже високий, і саме зараз ми маємо давати відповідь, хто повинен прийти на зміну люстрованим чиновникам. Одна справа – кинути когось у смітник, це легше. Набагато важче гарантувати, що людина, яка прийде на зміну, буде кращою. Потрібно говорити про законодавчі зміни, про гарантії прозорих конкурсів до державних органів влади, про зміну до закону про освіту. Оце все і є проект «Національний кадровий резерв». Це дискусія в суспільстві щодо якісного оновлення української влади. Ми створили портал, куди можна поставити свою анкету, якщо є бажання працювати в органах влади.

    – На місця звільнених чиновників можуть претендувати тільки молоді люди?

    Професійність – основна ознака. Якщо йдеться про посаду, де потрібно, щоб людина була з досвідом, то молодість, можливо, і не буде такою необхідною. Окремі посади вимагають знання іноземних мов, іноземної освіти, тому там мають шанси молодші.

    – Молодь готова працювати в органах державної влади?

    І так, і ні. В державних органах влади зарплати не конкурентні. А контроль буде дуже серйозний. Тим, хто збирається зіграти на корупційних схемах, буде важко. Без реформи державної служби ми не побачимо серйозного напливу в органи влади.

    – Скільки часу потрібно на цю реформу?

    Рік. Важливо, щоб якнайшвидше! Люстрація – це вже перша сходинка у реформі державної влади.

    – Теперішній владі вигідні воєнні дії на Донбасі – економічно або політично?

    Та ви що! Як війна може бути вигідною владі?! Дуже важко змусити людей говорити про реформу, коли забирають і вбивають хлопців. Війна вигідна тоталітарним суспільствам, які не хочуть нічого реформувати і, щоб відволікти громадян від необхідності реформ, придумують війну. Для влади і для нас важливо зрозуміти, що війна швидко не закінчиться. Треба звикнути жити в умовах війни й конфлікту і, незважаючи на це, модернізувати країну.

    – Чому хлопцям на передовій не дають команди «Вперед!»? Багато солдатів говорять про це…

    Але багато солдатів можуть не бачити загальної картини! Рік тому в нас не було ні армії, ні техніки! Російська армія – одна з найпотужніших армій світу. Політикам треба щиро сказати людям правду: ми обов’язково підемо вперед і відвоюємо свої території, але для цього потрібно підготувати армію, модернізувати суспільство і зміцнити економіку.

    Багато держав та міжнародних інституцій виділяють кошти для України. Де ці гроші?

    Український бюджет неефективний, тому що є великий дисбаланс між доходами і видатками. Основне надходження валюти було на Донбасі, це була чверть економіки. Також великі кошти йдуть на війну. В Україну не йдуть інвестиції, бо війна. Ми тільки зараз почали давати сигнал світові, що у нас реальна боротьба з корупцією. Гроші йдуть до нас і повертаються на виплату попередніх боргів. Немає зачіпок, щоб кошти працювали в Україні.

    – Де межа між олігархією і бізнесом?

    Олігархія і бізнес – це як люди з різних світів. Великий бізнес зацікавлений в тому, щоб сплачувати податки. Це питання безпеки і розвитку інфраструктури. В Україні є олігархи, які заважають державі створювати модель економіки за європейським зразком. Ми маємо дати шанс українським олігархам стати великими бізнесменами і поставити їх перед вибором: або вони працюють прозоро, або їхня дорога – у в’язницю.

  • – Чи місцеві вибори, що плануються восени, потрібні зараз Україні?

    Погано відкладати вибори, це дуже поганий сигнал для світу. Органи влади, які будуть вибрані, матимуть високі повноваження і можливості порівняно з будь-якими органами місцевої влади, що були в Україні. Бюджет буде акумульований на місцях, відповідальність місцевих громад за бюджет буде на них. Місцеві вибори – це тест на настрої в суспільстві. Чим більше виборів, тим більше суспільство є контролером влади. А відсутність виборів породжує більшу корупцію.

    – Українці дають хабарі, аби, буцімто, полегшити життя. Як спонукати суспільство не робити цього?

    Влада не зможе змінити ставлення людей до корупції. Реальні зміни почнуться тоді, коли люди будуть абсолютно переконаними, що з корупцією починають боротися і є результат. При сильній волі влади цих речей можна досягти досить швидко. Свого часу про грузинів говорили, що вони страшенно корупційні, ментально схильні до корупції. Подивіться зараз – за два роки ситуація стала зовсім іншою!

    Ідеальна децентралізація  – яка вона?

    Це контроль місцевих громад, це відповідальна влада! Кінцевою метою децентралізації є громадянин, який не байдужий до того, що відбувається на рівні місцевої громади.

    – Нові комунальні тарифи політично не вигідні для політиків і економічно обтяжливі для населення. Чи є вони обґрунтованими?

    Тарифи у нас були питанням, про яке не хотіла говорити жодна влада. Міжнародні установи поставили дуже чітку вимогу збалансованості бюджету, підвищення тарифів стало неминучим. Уряду треба знаходити правильні слова і показувати, що ми зараз робимо ось це, а в результаті отримаємо такий-то результат. У Польщі були набагато жорсткіші непопулярні реформи. Але людям пояснювали, в чому суть реформ, і поляки чемно терпіли.

    Рішення Івано-Франківської облради про заборону діяльності і символіки Комуністичної партії, Партії регіонів та «Опозиційного блоку» є політичним чи юридичним?

    Комуністична символіка вже заборонена Верховною Радою. Щодо «регіонівської» символіки, це суто політичне рішення. Народ вже заборонив Партію регіонів давним-давно. «Опозиційний блок» не заборонено, але я сумніваюсь, що він матиме якусь підтримку на Франківщині.

    Надзвичайно важливо зараз розгортати дискусію навколо тих речей, які не руйнують, а створюють систему. Наприклад, було б дуже цікаво почути від місцевої влади пропозиції, як зробити бюджет прозорішим, як залучити бізнес до регіону, як посилити довіру до місцевих правоохоронних органів, як покращити екологічну ситуацію… Розмова про це була б набагато корисніша і для влади, і для суспільства.

    – Акція «Правого сектора» з вкиданням чиновника у смітник є піаром чи вимушеним заходом?

    Це піар, але ми маємо розуміти, що смітникова люстрація виникає тоді, коли нема довіри до офіційної влади. Допоки у нас не реформована судова система, такі речі будуть постійними.

     

    Розмовляв Микола ГУРАК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!