Запитай у лікаря

  • Галицький кореспондент» продовжує відповідати на запитання читачів до лікаря. Цього разу нам знову допомагають фахівці Івано-Франківського національного медичного університету. Питання лікарю ви можете поставити за телефоном: 50-55-90.

    Іванна, 24 роки:

    “Чоловік щодня снідає яєчнею із 3-4 яєць. Подруга сказала, що це шкідливо. Чи дійсно це так і на що шкодить вживання яєць?”

    Наталія ПОПОВИЧ, головний позаштатний дієтолог області, лікар-дієтолог університетської клініки:

    “Щодня можна і треба снідати яйцем, адже воно розвантажує жовчний міхур. Але про смажені яйця тут не йдеться, тому що це шкідливо. Хоча є французький  спосіб смаження, коли на сковорідку наливається трохи води, розбивається  туди яйце і яєчня готується на воді, – так можна. Щодо кількості, то двох яєць для дорослої людини цілком достатньо. Яєчний жовток містить багато вітамінів, мікроелементів, і оптимальна кількість яєць, відварених на м’яко, на сніданок – два”.

     

    Анна, 31 рік:

    “У мене цього року знову почалася сезонна алергія. Коли виходжу надвір, сльозяться очі. Чи можна її вилікувати, чи лише підтримувати організм, аби не відчувати наслідків алергії?”

    Наталія ЧЕРНЮК, алерголог, професор кафедри внутрішньої медицини №1, клінічної імунології та алергології ім. академіка Є.М.Нейка ІФНМУ:

    “Вам необхідно звернутися до алерголога і пройти обстеження для уточнення діагнозу. Після консультації алерголога вам потрібно здати загальний аналіз крові та визначити рівень загального імуноглобуліну Е, рівень специфічних імуноглобулінів Е, а також щоб вирішити питання щодо можливості проведення алергенспецифічної імунотерапії. Варто також звернутися до окуліста, щоб виключити альтернативний діагноз”.

     

    Олег, 40 років:

    “Щодня споживаю дуже багато рідини. Від трьох до чотирьох літрів. Чи це нормально? Цукор у нормі”.

    Володимир БОЦЮРКО, професор кафедри ендокринології ІФНМУ:

    “Споживання 30 мілілітрів води на один кілограм ваги – це норма. Якщо є посилене відчуття спраги, тоді слід звертатися до ендокринолога. Швидше за все, у чоловіка може бути нецукровий діабет. Але гадати не треба. Слід записатися на прийом до ендокринолога, обстежитися й отримати фахову консультацію”.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!