«АртЕфект» показав таланти

  • Івано-Франківськ на два дні став культурно-мистецькою платформою, яка об’єднала активну молодь навколо ідеї творчого розвитку. Впродовж 27 та 28 червня на міському озері та в парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка відбувся культурно-мистецький фестиваль «АртЕфект».  


    Бути рушієм

    Ідея фестивалю належить творчій коломиянці і співорганізатору дійства Тетяні Голинській. Раніше подібну платформу в меншому масштабі дівчина створила у рідному місті і назвала її «АвангАрт», а згодом вирішила зробити таке дійство у Франківську, долучивши до нього значно більше молодих талантів з обласного центру і не тільки.

    За словами Тетяни, така мистецька стартова платформа, на якій синтезовані всі мистецькі напрямки та елементи, дасть можливість кожному з учасників «АртЕфекту» реалізувати себе, обмінятися досвідом, знаннями та навичками, самовиразитися та допомогти іншим.

    Впродовж двох днів іванофранківці та гості міста могли переконатися, що творчої молоді, яка готова розвиватися і має що показати, справді багато, та самі долучитись до різноманітних майстер-класів.

    Місцевий продюсер та організатор дійства «АртЕфект» Олена Кулик зазначила, що «Франківськ – це культурна Мекка, яку потрібно розвивати». «У нашому місті вже давно не проводилися масштабні події, хоча воно для цього має всі підстави, адже у нас неймовірна кількість музикантів, художників та митців. Це треба розвивати, а не чекати, поки хтось прийде і це зробить. І не треба чекати від влади, що вона це має робити. Ми повинні бути рушіями. Під час організації фестивалю ми зрозуміли, що якщо звернутися до влади чи спонсорів, всі насправді допомагають, просто треба логічно і грамотно продумати сам захід. Ми запланували дводенне свято для себе, для міста і гостей та найперше для дітей», – акцентувала Олена Кулик.

    Дві в одному
    Культурно-мистецький фестиваль поєднав дві сцени: малу – літературно-мистецьку та велику – музично-танцювальну.

    На малій сцені, яка розташовувалася в парку культури та відпочинку ім. Т.Шевченка, відбувалися літературні читання і творчі вечори молодих та досвідчених письменників Прикарпаття, різноманітні перформанси акторів театру з Києва, Львова та Чернівців, арт-денс імпровізації, майстер-класи танцювальних шкіл міста, акустичні виступи гуртів.

    Також поблизу малої сцени діяла мистецька галявина, на якій відбувалися майстер-класи з фотографії, фотосушки, створення мультиплікації від художника Славка Хоменка. Алеї парку були заповнені товарами франківських майстрів хенд-мейду та картинами художників. Так, до прикладу, «теплі іграшки» гуцулів і повстанців із полімерної глини, які мають свою історію, презентував Богдан Савлюк. Також був організований благодійний ярмарок, на якому збирали кошти для бійців АТО.

    Родзинкою малої сцени, без сумніву, стала арт-денс імпровізація від художників, танцюристів та музикантів. Організатори впевнені: такого Івано-Франківськ точно не бачив. Глядачі могли спостерігати за розвитком чотирьох стихій. Художники малювали на мольбертах картини, а танцюристи, на яких було мало одягу, виконували танцювальні па. Митці плавно зміщували свої пензлі з мольбертів на танцюристів і розмалювали їх у кожну зі стихій.

    Велика сцена розпочала роботу з виступів найменших франківських виконавців. Їх змінили вихованці танцювальних студій, які представили глядачам захопливі східні танці. Також хореографи студії «MiAmor» вчили всіх охочих танцювати бачату та сальсу, а майстри хіп-хопу та брейк-дансу влаштували справжній батл від «Vertical Limit».

  • Крім того, для іванофранківців співали рок-гурти «SPACE-Джем», «Фляшка Нізвідки», «КроуZноуZ», «Механічний Апельсин», «Пан Пупец’», «BINGO!», «Дикі Серцем», «FarInHate», «Мольфа».

    Також поруч великої сцени можна було почастуватися стравами, які готували просто неба, взяти участь у плетінні маскувальної сітки для бійців АТО, відвідати виставку зброї та придбати сувеніри у народному стилі.

     

    Разом – дешевше

    Як зауважує ідейний ініціатор «АртЕфекту» Тетяна Голинська, загалом до створення культурно-мистецького фестивалю були залучені більше сотні людей, які безпосередньо брали участь у заході чи просто допомагали створювати свято.  

    «Ці два дні – можливість для всіх людей проявити себе, і насправді цей фестиваль – мізер, щоб зібрати всіх творчих людей. Ми плануємо проводити його щороку, але впродовж року ми будемо також організовувати низку різноманітних заходів мистецького спрямування», – наголосила Тетяна.

    Загалом, на проведення фестивалю організатори витратили лише близько 60 тис. гривень. За словами Олени Кулик, це завдяки тому, що були залучені спонсори та міська влада, які допомагали, до прикладу, з матеріалами для відновлення сцени, фарбуванням лавочок тощо.

    «Ми порахували, скільки нам треба було би грошей, коли б ми все купували, вийшло 200 тис. гривень. Але коли до нас долучилися партнери, ми скоротили бюджет, як мінімум, у три рази. Кожен з нас вклав у цей фестиваль, що міг і скільки міг. Сцена витягнула багато грошей, але це насправді не важливо», – зазначила Олена. 

    Перед новим стартом культурно-мистецького фестивалю «АртЕфект» організатори планують видати альманах творів молодих франківських письменників, картин художників та фото, які були представлені на фестивалі. Допомагатиме у цьому літературна агенція «Discursus». А для франківських майстрів хенд-мейду буде створено сайт, щоб допомагати їм у реалізації їхньої   продукції.

     

    Олександра БАКУН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!