Нове життя

  • На Прикарпатті «Карітас» допомагає вимушеним переселенцям зі сходу України та Криму

     

    Перші переселенці зі сходу України та Криму почали приїжджати на Прикарпаття на початку весни 2014 року. Коли кількість вимушено переселених осіб зі сходу України та Криму почала зростати, івано-франківський «Карітас» прийняв рішення допомогти потерпілим адаптуватися на Прикарпатті та розпочати нове життя. Розпочавши видавати переселенцям перші продуктової набори, працівники «Карітасу» ще й уявити не могли, що незабаром доведеться відкривати Відділ надзвичайних ситуацій, а допомога буде для багатьох переселенців життєво необхідною, адже повернутися додому вони більше не зможуть, а пошуки роботи та житла стануть для людей щоденною проблемою.

     

     

    Спочатку «Карітас» допомагав усім вимушено переселеним особам, які зверталися за допомогою. Перші люди зверталися у благодійний фонд за скеруванням Координаційного штабу, створеного при облдержадміністрації, до якого «Карітас» увійшов разом із багатьма іншими громадськими організаціями і відразу налагодив ефективну співпрацю. Переселенців на залізничному та на автовокзалах через радіоточки інформували, що вони можуть звертатися за допомогою у Координаційний штаб при ОДА. Тим часом учасники штабу займалися пошуками житла, а «Карітас» розпочав допомагати переселенцям продуктами харчування, засобами гігієни та постільною білизною.

     

    Із понад 3500 переселенців, які, за офіційними даними, прибули на Прикарпаття, «Карітас» надав комплексну допомогу 1703 особам (з них 599 дітей). Окрім продуктів, тим переселенцям, які мали змогу купити чи орендувати собі житло, «Карітас» допомагав сплачувати комунальні послуги або надавав грошову допомогу на оплату оренди, а для тих, які впродовж місяця безкоштовно мешкали у готелі «Бандерштат», психологи благодійного фонду організовували індивідуальні та групові консультації. Сьогодні благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» допомагає тільки найбільш вразливим категоріям: вагітним, жінкам, багатодітним родинам, інвалідам.

     

    Перш ніж надавати допомогу переселенцям, працівники «Карітасу» зустрічаються з родинами і визначають їхні потреби. Вивчають проблеми, з якими стикається кожна родина, радять, де і яку інформацію люди можуть отримати, направляють у Центр зайнятості, де їм розповідають про робочі вакансії. Також «Карітас» надає переселенцям юридичну допомогу і консультує, як знайти житло.

     

    «Основні проблеми, з якими стикають переселенці, – це відсутність власного житла, високі ціни на оренду житла, що є особливо великим тягарем для бюджету родин, де є пенсіонери, одинокі матері чи багато дітей, а один із членів сім’ї не працює, – розповідає соціальний працівник «Карітасу» Наталія Двояк. – Інша важлива проблема – пошук роботи. Особливо важко спеціалістам, яким у Центрах зайнятості переважно пропонують низькооплачувану роботу не за спеціальністю. Крім того, люди, які приїхали на Прикарпаття навесні та влітку, не були готові до того, що доведеться залишатися на зиму, не мали ні теплого одягу і взуття, ні ковдр».    

     

    Чи планують переселенці повертатися додому? «Спочатку усі вони говорили, що хочуть повернутися. А зараз – вже ні, – каже виконавчий директор «Карітасу» Наталя Козакевич. – Частина людей просто не має куди повертатися, бо їхнє житло зруйноване. Інші бояться їхати на батьківщину, бо бійці ДНР та ЛНР всіх, хто виїхав на Західну Україну, вважають зрадниками. Люди бояться політичних переслідувань».

     

    Допомога переселенцям була би неможливою без благодійників та меценатів, кажуть у «Карітасі». Перша благодійна допомога для вирішення проблем та задоволення первинних  потреб переселенців у червні минулого року надійшла завдяки сприянню пані Юти Кірхен із «Карітасу» єпархії Трір, Німеччина. У липні фінансову допомогу почав надавати «Карітас України». Пізніше список меценатів продовжив «Карітас Фульди», єпархія м.Фульди, «Карітас Макленбург», «Карітас Польщі»,  «Карітас Німеччини», благодійна організація єпархії з австрійського містечка Грац «Welthaus». Пристосуватися до погодних умов багатьом переселенцям допомогла Міжнародна організація з міграції, яка надала півмільйона гривень для придбання теплого одягу, предметів домашнього вжитку та медикаментів.

     

    З квітня 2014 року до 31 травня «Карітас» надав допомогу переселенцям на загальну суму 2849102 гривні. Майже мільйон з цих коштів пішов на оплату оренди житла та комунальних послуг для 296 родин. На решту суми придбали все необхідне для облаштування життя на новому місці – від ковдр та каструль до калориферів і дитячих ліжечок. Левова частка коштів спрямовувалась на задоволення базових потреб переселенців – придбання продуктових наборів, засобів гігієни, дитячого харчування, підгузників. Чоловікам, які хотіли працювати, купили будівельні інструменти. Восени 2014 року 89 дітей переселенців спорядили до школи, закупивши шкільні форми, портфелики з усім необхідним шкільним приладдям.

     

    Окремим напрямом роботи з переселенцями івано-франківського «Карітасу» стала психологічна допомога. Фахові психологи працювали із дорослими та з дітьми, починаючи від молодшого шкільного віку. За час роботи Центру надзвичайних ситуацій психологічну допомогу отримали 1220 переселенців, також 422 особи взяли участь у  групових консультаціях. На базі «Карітасу» працює клуб переселенців «Віч-на-віч».

     

    Найтиповішими проблемами у дорослих є: ускладнення стосунків у родині, низький рівень адаптації до нових умов життя у літніх людей, високий рівень тривожності, депресії, занижена самооцінка тощо. Чимало переселенців потребували психологічної допомоги після втрати близьких. Особливо важко було адаптуватися до нового життя дітям, які стали свідками бойових дій. Психологи «Карітасу» зауважують, що такі діти мали підвищену тривожність, стреси, страхи, пригніченість та загострену потребу у відчутті безпеки.

     

    Матеріальна допомога – першочергова, але не можна забувати про духовність, переконані у «Карітасі». Тут для дітей переселенців та їхніх батьків постійно влаштовують майстер-класи, походи в драмтеатр та філармонію. Минулого літа дітям організували відпочинок у горах, вони відвідали Манявський водоспад, курортне Яремче. Цього року частина дітей вимушених переселенців відпочили у літньому таборі в Яблуниці. Ці заходи допомагають абстрагуватися від проблем й інтегруватися у нове середовище. Так, у період Різдвяних свят родини переселенців разом з працівниками «Карітасу» ліпили вареники та розучували українські колядки, а до Дня матері діти власноруч виготовляли вітальні листівки.

     

    Нещодавно перші меценати проекту Центр надзвичайних ситуацій відвідали «Карітас Івано-Франківськ» і познайомилися з переселенцями, яким до цього моменту вони допомагали заочно. Ця зустріч була дуже важливою для обох сторін, адже меценати з Німеччини не бачили, кому вони допомагають, а переселенці не знали, кому вони завдячують цією допомогою. Часто люди були переконані, що «Карітас» в Івано-Франківську – це щось на зразок банку, в якому завжди є гроші і де зобов’язані допомогти в будь-якій потребі в будь-який момент.

     

    Своїм враженням від зустрічі ділиться Юта Кірхен: “Я надзвичайно рада, що є можливість познайомитись. Коли бачиш обличчя, то розумієш, що наш проект набуває зовсім іншого значення. В Німеччині ми зараз маємо схожу ситуацію, бо «Карітас» щодня допомагає сотням, а деколи й тисячам біженців, передовсім із Сирії, Афганістану, Сомалі, Ірану, Іраку, Лівії. Але незважаючи на те, що маємо свої проблеми, нам вдалося зібрати кошти, щоб допомогти вам через «Карітас Івано-Франківськ», з яким співпрацюємо понад 20 років і до якого маємо велику довіру, бо вважаємо, що вони роблять дуже добру роботу”.

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!