Мужність пожертвувати моїм маленьким добром

  • Сьогодні, 21 листопада, Свята Церква вшановує величне свято – День Архистратига Михаїла і всіх небесних сил безплотних. Це особливий день, особливе свято, тому що сама назва «Михаїл» означає «Хто як Бог».
    Ми пригадуємо, що в Святому Писанні Михаїла вперше згадано тоді, коли сатану було скинуто з Неба. Він ‒ переможець зла, він очолює військо Боже, яке перемогло зло. І він є покровителем, помічником усіх, хто бореться зі злом. Ми згадуємо також у Святому Писанні, як Архангел Михаїл допомагав Мойсеєві, Ісусові Навину й іншим праведникам Божим, які боролися проти зла, захищаючи свою землю і народ від сил темряви.
    Архангела Михаїла ще від часу прийняття християнства зображено на гербі нашої столиці, славного міста Києва. І вже за радянських часів День Києва почали святкувати навесні, і символом Києва став каштановий листок, але це сталося тільки за часів радянської України. І тепер на гербі зображено Архангела Михаїла – переможця всякого зла і главу воїнства небесного. І Днем Києва завжди був сьогоднішній день, 21 листопада – День пам’яті Архистратига Божого Михаїла. Сьогоднішній день для нас дуже важливий і відповідальний, і ми віримо в те, що Господь, який постійно опікується нами, і сьогодні посилає нам Свою поміч в особі Архангела Михаїла, в особі архангелів і ангелів, які побороли всяке зло і поборюють його нині.
    Ми віримо в те, що сила Божа непереможна. І народ, який живе з Богом, народ, який хоче світла, також непереможний. Сьогодні кожен із нас виконує свій обов’язок, і згадуються євангельські слова, коли Ісус Христос говорить Петрові: «Кесарю віддай кесареве, а Богові віддай Боже». Як їх допасувати до дня сьогоднішнього? Віддати кесарю кесареве – це, наприклад, піти на вибори, це наш обов’язок, віддати Богові Боже – це проголосувати за того, за кого нам підказує наша совість. І коли народ чинить за совістю, за потребою свого серця, тоді голос народу стає голосом Божим. Ми віримо, що цей голос почуто в небесах і ним не знехтувано.
    Я пропоную всім нам зараз помолитися, попросити благословення Божого. Попросити захисту Архангела Михаїла і всіх Небесних Сил Безплотних у цей святковий день перемоги добра над злом, істини над неправдою, життя над смертю, світла над темрявою. Сьогодні торжествує правда над вселенною. У день торжества Архангела Михаїла торжествує планета Земля, яка перебуває під його захистом. Сьогодні торжествує Україна, бо сьогодні День нашої столиці. Сьогодні торжествують наші сім’ї та родини, бо сьогодні торжествують наші душі. Сьогодні Архангел Михаїл не десь далеко від нас, сьогодні він у наших душах.
    Господи, прийми моління наше, милосердний Боже, звертаюся до Тебе, бо Ти є джерелом буття. Я вірую, що Ти любиш нас, вірую у Твою всемогутність. У турботі про нас Ти є твердою основою всякої надії. У покорі складаю на порозі Твого храму всі марноти свого життя і обмиваю свою душу цією молитвою від усякого бруду, щоб постати перед Тобою чистим і готовим відповісти на Твою любов. Твої милосердя і любов потрібні мені повсякчас, але особливо у ті вирішальні хвилини мого життя, коли я повинен правильно скористатися Твоїм особливим даром відповідальності за зроблений мною громадянський вибір. У час, який вагітніє безправ’ям і породжує неправду, подай мені точку опори, щоб моя душа не хиталася між добром і злом, щоб не тонула у невірстві та морі неправди. Ти несхибно долав спокуси. Пошли і мені здатність устояти перед їх притягальною силою. Навчи розпізнавати Твій тихий голос у гучному стоголоссі облуди.
    Ти володієш всесвітом і без Твоєї волі ніщо не дається. Не дай мені впасти у зневіру. Попри нашу людську неміч, у світі не може забракнути Твоєї правди, справедливості й добра. Нехай численність людської злоби не затьмарить моєї довіри до Тебе і до тих, хто чинить Твою волю. Ти віддав життя за нас, грішних. Пошли і мені мужність пожертвувати моїм маленьким добром, щоб утвердилося у нашій державі справедливе благо для всіх. Твоя душа також жахалася і тривожилась. Прийди мені на поміч, коли я з неспокоєм у серці протистоятиму лихій волі і маніпулюванню голосами ближніх на догоду чиїмсь корисним інтересам. У той час, коли Ти, Спасителю, блукаєш із нагими і бездомними, терпиш муки з несправедливо ув’язненими, бідуєш зі спраглими та голодними, дай мені духовну силу виконати свій обов’язок перед Тобою і думати не лише про себе, а й про тих, із ким Ти сьогодні терпиш незаслужену кару. Ти засіяв Небесне Царство з малого гірчичного зерняти, пошли мені певність, що з мого рішення, помноженого на правильне рішення моїх ближніх, зросте благодатне суспільство, засноване на правді, справедливості й моралі. Ти нас, людей, ніколи не кидаєш на поталу, вчини моє служіння та мій голос знаряддями Твоєї волі, щоб наш край та наш нарід завжди були Твоїм царством. Вислухай нас, Господи, молитвами Богородиці і всіх святих, яких дала наша українська земля.

    о. Іван Рибарук, Криворівня

     

  • Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!