Де збільшився переступ, там зарясніла Благодать

  • В Святому писанні є такі слова: «Де збільшився переступ, там зарясніла Благодать». Ці слова є дуже  актуальними  для нас зараз в цей час, коли переживає наша країна, і ці слова є відповіддю на питання багатьох людей. Чому Господь допускає так багато безчинства, чому так збільшився переступ, чому він набрав такої великої сили? Для того, щоб зарясніла Благодать. Така відповідь Святого писання.

    Організм нашої держави дуже сильно захворів. І зараз так, як коли хворіє тіло через рани виходить хвороба. Так зараз Господь допускає, щоби все те зло, яке ховається десь в глибині, яке приховується за маскою демократії, закону, праведності, за іншими масками, щоб воно все проявилося. І ми з вами зараз бачимо, як зло відкриває все далі і далі своє обличчя. І коли вже воно відкриється  повністю, аж тоді Господня рука все це очистить, як очищувала прокажених за часів Ісуса Христа.

    Ми завжди пізнаємо все в порівнянні. Світло порівнюємо з темрявою – чим більше темряви, тим більше світло. Чим більше зла, тим більше ми шануємо добро. Тому і зараз, в цей час, Господь дає нам можливість ще більше  оцінити і можливо ще більш серйозно віднестися до того добра, яке Господь нам дарує. До нашої землі, до нашої мови, до нашого народу, до того ким і чим ми є. Кожен з нас свідомо чи несвідомо зараз думками спрямований до найголовнішого – коли вже в Україні буде лад? І не фіктивний, а реальний лад волі народу. Це буде. Ми це відчуваємо і знаємо – така воля Господня. З нами Божа правиця. Але сьогодні також дуже важливо, щоб ми перевели погляд і на себе. Щоб ми і від себе вимагали зараз. Тому, що так, як наш організм складається з мільйонів клітинок і ці клітини створюють загальний стан організму, так само ми кожен формуємо організм нашої держави.  І коли кожен з нас оздоровиться через покаяння, через переміну мислення, через наповнення любов’ю, через відкидання будь якого зла, тоді оздоровиться і весь організм. Ми знаємо про те, що навіть буває що людина захворіла чимось чи отруєння якесь буває і отруюються тканини тіла – це впливає і на мислення наше, це впливає і на координацію наших рухів, тобто це впливає на життєдіяльність і на всю психічну і фізичну діяльність організму. Так само кожен з нас, коли наповниться добром, то це добро, ця любов стане переважною і вона вже зараз є. Але треба ще трішки доповнити і зло зникне. Відійде, як та хвороба, яка мучила довгий час, яка стала майже хронічною, але їй не дали розвитися, їй не дали знищити до кінця життя. Так само відбудеться і в нас, тому головне завдання міняти себе в цей час. Тут і зараз Господь присутній. Прощати всім і все, нікого не осуджувати, але твердо стояти на своїх позиціях.  Бути вимогливим до себе, а потім уже до інших.

  • Якщо ми сьогодні звинувачуємо когось з тих, хто при владі в якихось злочинах, віддаймо цю справу судові, а самі подивімося на себе – як ми діємо. Чи ми чинимо злочин, але в межах своєї компетенції, в межах своїх сил, в межах своєї душі, сім’ї, родини, свого місця роботи, свого місця життя? Якщо робимо таке, то чи маємо моральне право  вимагати від інших інакшого? Тому наведімо порядок в собі, наведімо порядок у своїй душі і в своєму мисленні, в своїх діях,  в своєму найближчому оточенні. І цей промінчик, який засіяє в нашій душі, з’єднається з промінцями інших душ. І буде потужне світло, світло Боже, яке освітить весь світ. Так, переступ збільшився, але безмежно зарясніла Благодать.

    о. Іван Рибарук, парох села Криворівня на Гуцульщині

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!