1000 аналізів у день: у Франківську запрацювала сучасна молекулярна лабораторія

  • В Івано-Франківську відкрили сучасну молекулярно-діагностичну лабораторію на базі Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні.

    У лабораторії встановили сучасне роботизоване обладнання, завдяки якому можна здійснювати всі етапи ПЛР-тестування в автоматичному режимі, з мінімальним залученням лабораторного персоналу, інформує “Галицький кореспондент”.

    Ірина Дутчак, виконуюча обов’язків завідувача лабораторії розповідає, що тут є як автоматичне обладнання, так і ручне. За її словами, у такій лабораторії можна робити приблизно 1000 аналізів за день.

    “Лабораторія устаткована сучасним обладнанням, завдяки якому можна швидко отримувати результати аналізів. Для пацієнтів інфекційної лікарні тести робитимуть безкоштовно”, – розповідає в.о. завідувача лабораторії.

    Світлана Онищук, голова Івано-Франківської ОДА наголошує, що наразі в області дуже складна статистика по захворюваності на COVID-19, тому потрібно докладати ще більше зусиль.

    “Саме інфекційна лікарня приймає найскладніших хворих на коронавірус. Тут відкривається одна з найсучасніших лабараторій на заході країни. Таке обладнання використовується в багатьох іноземних країнах. Це дасть можливість швидше виявляти захворювання на коронавірус”, – каже Світлана Онищук.

    Установлене обладнання дозволяє робити дослідження на понад 520 інфекцій, генетичні та онкологічні дослідження, а також такі хвороби, як вірусні гепатити, ВІЛ-інфекцію, венеричні інфекції та туберкульоз.

  • У лабараторії є:

    • найновітніші ампліфікатори, які розраховані на навантаження 24/7
    • роботизовані станції виділення та пробопідготовки – Vera-1100.
    • сучасні ламінарні та ПЛР-бокси
    • найкращі британські тест-системи для молекулярної діагностики Primer Design, які є офіційним постачальником МОЗ Британії.

    Микола Стовбан, регіональний координатор вакцинальної кампанії на Прикарпатті, розповідає, що від травня в інфекційній лікарні не проводили ПЛР-тести, тому, щоб дізнатися результати аналізів, потрібно було чекати день.

    “Враховуючи той показник, що наша область є флагманом по коронавірусу, багато людей звертається в медичні установи. Таким чином ця лабараторія запрацює на повну потужність, людина, яка звернеться до нас отримає не лише швидкісний тест, але за 4 години буде знати результат ПЛР”, – наголошує Микола Стовбан.

    Кошторисна вартість проєкту – 8,5 млн. грн. Фінансування здійснили за кошти державного бюджету.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!