“Я зайшов і побачив, що Еля мертва”, – свідок у справі Астанова

  • Сьогодні, 10 жовтня, в Івано-Франківську відбувається чергове засідання у справі Ельдара Астанова.

    Нагадаємо, більше року тому студентку ІФНМУ з Болгарії Елю Дішлю Зію розшукували рідні та близькі. За кілька днів її тіло з численними травмами знайшли у валізі на дні озера на Прикарпатті.

    Головний підозрюваний у справі – хлопець вбитої, туркмен Ельдар Астанов. Попередні засідання неодноразово переносили через проблеми із захисниками Астанова та його заяви, відсутність свідків чи проблеми із перекладом.

    На останній суд без поважних причин не з‘явилися свідки, однак прийшли нові захисники Астанова – Шпак, Міськів та Кучкуда. За словами прокурора, в одного зі свідків – вимкнений мобільний телефон.

    На початку засідання Ельдар Астанов знову клопотав про заміну перекладача. Суддя Зеленко попросила обвинуваченого знімати на засіданні кепку і капюшон – мовляв, так він чутиме краще.

    «Я хочу розуміти, що відбувається у залі засідань. Для того, щоб зараз з вами розмовляти російською, я кілька місяці мушу готуватися», – сказав Астанов. Він також попросив суд не відтягувати судові засідання.

    Клопотання Астанова про чергову заміну перекладача суд відхилив. До допиту запросили свідка Святослава Кушніра. Він розповів, що з Астановим дружив, а познайомилися вони у 2016 році. Знав також свідок і Елю – Астанов представив її як свою дівчину.

    «Ельдар з навчання приїхав до мене на таксі, близько четвертої години дня, і подзвонив з невідомого номеру. Він купив коньяк, ми прийшли до нього додому, сіли на кухню і випили. Ельдар зайшов у кімнату і крикнув, що Еля мертва – я спочатку не повірив, подумав, що це жарт. Я підійшов до дверей, вони були прикриті, але побачив її ноги – ліва нога була синя і зламана. На кухні Ельдар сказав, що вона впала у ванній і вдарилась головою. Я присів на кухні, був сам не свій. Він покликав мене, я зайшов і побачив, що Еля мертва. Руки були складені на грудях, вона була побита» ,- розповів свідок.

    Під час допиту свідка Астанов почав викрикувати, що ці слова – брехня і театр.

    «Ельдар думав, де сховати тіло, і у мене якось вирвалося думка про озеро, де освячують воду. Він дістав валізу і сказав, що треба везти туди. Не викликав таксі додому, а сказав мені взяти валізу, обійти будинок і чекати там машину. Коли ми вже були в таксі, я почув що вони з таксистом говорили, що їдуть до Галича. Потім Ельдар попросив водія поїхати далі», – продовжує свідок.

    Також Святослав Кушнір розказує, що вони приїхали в село і вийшли біля школи. Валізу взяв Ельдар.

    “Була десь година восьма, вже темніло. Ми спустилися до озера, поставили валізу, але вона не тонула. Тому Ельдар сказав взяти кілька каменів і покласти у валізу. Звідти до Галича ми йшли пішки, там вже під ранок спинили автобус і поїхали у Франківськ», – згадує Кушнір.

    Наступний день і наступні ніч свідок спав, потім Астанов дзвонив до нього і питав, чи він нічого нікому не розказував. Також підозрюваний просив у друга заночувати у нього.

  • «Коли Ельдара вже забрали у відділок, він сказав мені, що я маю кудись поїхати, щоб я нікому нічого не розказав. Кілька днів я був у селі, потім повернувся в Франківськ і сам пішов у поліцію”, – продовжує розповідь Святослав.

    Астанов же каже, що свідок все говорить «під копірку».  До речі, Святослав не зміг згадати, в якому місяці відбулися події. Тіло Елі, каже молодик, було побите: синяк на носі, синя рука і викривлена синя нога.

    Також свідок каже, йому Ельдар про пробиття дівчини не казав, тому він думав, що Елі померла, вдарившись об ванну. До цього моменту Святослав не був свідками сварок пари.

    «Він тоді на кухні сказав, що якщо я йому не допоможу, то він зробить все так, ніби я винен», – згадує свідок та додає, що тіло з квартири виніс він, бо боявся Ельдара.

    Після того, як тіло втопили, свідок ще кілька днів приходив до Астанова. Той дав йому сірий рюкзак і попросив сховати його в себе вдома. Святослав так і зробив, однак потім відвіз рюкзак у село Незвисько і закопав там. Коли він все розказав поліції, то їхали у село і викопували його, перевіряли все з поліцією на камеру.

    Також свідок Кушнір повідомив, що Ельдар Астанов у своїй квартирі курив марихуану, а до того – сварився із дівчиною та бив її.

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!