7000 порцій борщу і супів у пакетах приготували для армії в калуському ліцеї

  • З початком війни волонтери в Калуші організували виробництво борщів та супів у герметичному пакуванні, щоб вони довше зберігалися. В такому вигляді їх доправляли на передову для воїнів та в регіони, які постраждали від воєнних дій.

    Вакуумні борщі припали до смаку воякам, тож вони написали лист-подяку на адресу калуських волонтерів, пише “Нафтохімік”.

    Борщі та супи тривалого зберігання готувалися з ініціативи одного з колишніх випускників ліцею №3 Тараса Лилика. Він разом зі своїми друзями заснували у Києві благодійний фонд “Батальйон Волонтер”. Для Калуша вони придбали дві вакуумні установки вартістю по 80 тис. гривень, здатні герметично пакувати готові продукти.

    Саме на кухні цього навчального закладу і готувалися борщі та супи. Це робилося силами як місцевих волонтерів та працівників шкільної кухні, так і добровільних помічників з числа внутрішньо переміщених осіб, які знайшли тимчасовий прихисток у Калуші.

    За словами директора ліцею Михайла Коротича, приблизно за два місяці роботи, десь від початку березня і до травня, зварили та запакували 7 тис. порцій борщу та супів.

    Тепер ситуація, на жаль, змінилася: з Калуша стало важче доправляти готову продукцію на схід України через здорожчання палива та його брак.

  • А ще з приходом літа стало важче зберігати тривалий час вакуумні пакети, бо температура повітря постійно зростає, тому у транспортний засіб без холодильної камери такий вантаж не запакуєш.

    Відтак виробництво в Калуші довелося згорнути, а “Батальйон Волонтер” остаточно перебрався до Києва, щоб ближче до фронту продовжити свою роботу. Обидві вакуумні установки також переправили туди.

    На сьогодні у ліцеї продовжує функціонувати пункт видачі гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб. За словами директора ліцею, якщо в перші тижні війни туди приходило до 400 чоловік у день, то потім ця цифра поступово скоротилася до 120. Зараз за допомогою у вигляді продуктів, предметів гігієни та інших речей щодня сюди звертаються 20-30 відвідувачів.

    Читайте також: В Івано-Франківську волонтери роблять окопні свічки

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!