Як роблять гроші

  • Українські гривні друкують дві установи – Фабрика банкнотного паперу та Банкнотно-монетний двір. І верстати на цих фабриках грошей працюють постійно. Паперові гроші швидко зношуються, тому виробництвам доводиться постійно поповнювати запаси кеша. Щорічно монетний двір випускає 1,8 млрд банкнот. Всього в обігу постійно знаходиться близько 3 млрд купюр.

    Гривню виробляють на двох фабриках

    Життєвий цикл кожної української купюри починається на Фабриці банкнотного паперу НБУ в місті Малин (Житомирська область). Тут виробляють листи для подальшого друку грошей. За один день на фабриці виготовляють паперу для друку 9 млн банкнот. Завдання фабрики в Малині – створити основу для гривень з базовими елементами безпеки – водяним знаком і захисною стрічкою, вставленою всередину банкноти, інформує psm7.com.

    Після цього листи зважують, упаковують і перевозять на Банкнотно-монетний двір НБУ в Києві. Всі зображення наносяться на гривню вже там.

    grivna-2-768x512

    Співробітникам фабрики доплачують за шкідливість

    Більшість процесів на Фабриці банкнотного паперу автоматизовані. Але без участі людини все одно не обійтися – іноді брак помітний тільки співробітникам фабрики – їх на заводі 40.

    Щоб контролювати процес виробництва паперу з бавовни, потрібна одна людина. Але робота на фабриці – не така спокійна, як здається. За деякими верстатами шум перевищує 80 децибел. За це співробітникам передбачена компенсація, наприклад, додаткові вихідні.

    grivna-8-768x512

    grivna-7-768x512 grivna-4-768x512

    Виробництво переорієнтують на українське

    Для друку грошей сьогодні використовується узбецька і турецька бавовна. Але використовувати імпортний матеріал занадто дорого. Тому на фабриці розглядають можливість виготовлення паперу з льону.

    Першу партію з вмістом цього матеріалу надрукували ще в березні минулого року.

    Крім того, фарби, необхідні для нанесення на банкноти зображень і знаків безпеки, виготовляються в окремому цеху Банкнотно-монетного двору за швейцарськими технологіями.

    Потужності цеху забезпечують 500-600 тонн фарби на рік. Фабрика випускає видиму і невидиму фарбу – доступну для перегляду тільки в інфрачервоних променях, при впливі температури або хімічних сполук.

    grivna-5-768x512

    Випуск купюри займає місяць

    Українські валютні верстати друкують 40 банкнот в секунду, 40 млн купюр на рік. Але виготовлення кожної окремої банкноти – складний процес.

    Процедура починається з переробки бавовни – очищення, відбілювання, варіння і прання сировини. Головне завдання – зберегти структуру волокна. Від неї залежить міцність купюр і чіткість захисних знаків

    Після цього мильну на дотик целюлозу накручують на барабани, які за допомогою тиску перетворюють її в щільний папір. Залишаючи на полотні водяні знаки завдяки спеціальному рельєфу на поверхні валиків.

    Пізніше папір ущільнюють, щоб в товщі аркуша помістилася захисна стрічка. На цьому функції банкнотної фабрики закінчуються – ретельно перелічені та упаковані листи перевозять на Монетний двір.

    Там її доповнять цифрами і зображеннями, надрукованими трафаретним, орловським та іншими способами. Крім того, на кожну купюру нанесуть унікальні 9-значні номери.

    Готові листи за допомогою спеціального верстата розріжуть на банкноти і герметично запакують.

    grivna-6-768x512

    Банкноти дешевші за монети

    Купюри швидко зношуються. Одна банкнота іноді не витримує і року. А монета служить до 20 років. Але відмовлятися від паперових грошей поки не збираються. Адже їх друк набагато дешевший за карбування монет. Виготовлення 1 копійки коштує 16-18 копійок. А друк однієї гривні – 12 копійок. Найдорожча купюра з сучасними захисними елементами обходиться НБУ в 60 копійок.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!