Чар письменницького слова: В Івано-Франківську розпочався фестиваль історичної літератури “Софія”

  • Сьогодні, 11 травня, в Івано-Франківську вдруге відбувається фестиваль історичної літератури “Софія”. Його відкрили Володимир Лис автор роману “Століття Якова” та Надія Гуменюк авторка “Вересових медів”. Модератор зустрічі – Степан Процюк.

    Минулого року “1+1 Продакшн” зняв за романом Володимира Лиса  серіал “Століття Якова”, де головну роль зіграв франківський актор Роман Луцький.

    Сьогодні на відкритті на запитання, як автор ставиться до кіноверсії роману, Володимир Лис жартівливо відповів, що не ображається, бо “як мені сказали, на величезний роман “Тихий Дон” зняли тільки трисерійний фільм, а мій “Яків” має чотири серії. І на тому спасибі”.

    Далі письменник розповів про написання роману “Століття Якова”. Каже, що задум роману виношував 30 років, а писав 15.

    Для мене основне – праця над твором. Я – письмак. Є письменники, які творять високочолу літературу, є ті, хто пише масову літературу. Є всього 5 % письменників, які пишуть і першу, і другу. Ми з Надією Гуменюк належимо до цих п’яти відсотків, – розповів Володимир Лис. –  Я намагаюся писати прозу, яка б подобалася читачеві. Це неправда, коли автор говорить, що йому байдужа реакція читачів”.

    Надія Гуменюк розповіла присутнім про свій шлях до письменництва. Каже, що починала з дитячої літератури, яку потрібно писати тільки з гарним настроєм. Крім того, поетеса, письменниця працює журналістом. Надія Гуменюк переконана, що саме журналістика дала теми для її творів, саме журналістика познайомила її з багатьма людьми.

    “У житті трапляються такі історії, які письменник не може вигадати”, – переконана письменниця.

    Зустріч закінчилася читанням поезії та автограф-сесією.

    Нагадаємо, Володимир Савович Лис народився на Волині. Український журналіст, драматург, письменник. У літературі дебютував як драматург, п’ять його п’єс поставлено в різних театрах України, на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе 1985 року. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників.

    Надія Гуменюк родом з Хмельниччини — поетеса, прозаїк, публіцист, член Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України, лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та інших літературних премій. Дружина письменника Володимира Лиса.

    IMG_6548 IMG_6550 IMG_6561 IMG_6571 IMG_6578 IMG_6583 IMG_6586 IMG_6590 IMG_6591 IMG_6595 IMG_6598 IMG_6611 IMG_6612 IMG_6613 IMG_6615 IMG_6619

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!