Буревій на Прикарпатті пошкодив майже 700 гектарів лісу

  • За попередніми підрахунками працівників лісової охорони, буревій, який нещодавно пройшовся Прикарпаттям, пошкодив 681 га лісу, на яких зростало близько 35 тис. куб. м деревини.

    Найбільше постраждали ліси Ворохтянського лісгоспу. Тут негода пошкодила насадження на площі 212 га (14 100 куб.м). З них на площі 12 га пройшлись суцільні вітровали. Також значних втрат зазнало Вигодське лісове господарство. Тут буревій знищив 88 га лісу (9330 куб.м), з яких суцільне пошкодження деревини відбулось на площі розміром у 21 га, інформує прес-служба Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

    У Брошнівському лісгоспі було пошкоджено 115 га лісу (1500 куб.м), у Верховинському – 12 (400 куб.м), у Гринявському – 46 (2200 куб.м), з яких на площі у 6 га пройшлись суцільні вітровали.

    У Калуському лісгоспі негода пошкодила 30 га лісу (600 куб.м), у Надвірнянському – 20 (600 куб.м), у Коломийському – 25 (1000 куб.м), з яких суцільне пошкодження насаджень відбулось на площі у 5 га.

    У Солотвинському лісовому господарстві було пошкоджено 100 га насаджень (4000 куб.м), а у Осмолодському – 33 га (1800 куб.м), з них 3 га зазнали суцільних пошкоджень.

    Передбачити таку стихію і зменшити її збитки та масштаби практично неможливо. Зараз необхідно вчасно оформити всі дозвільні документи та ліквідувати наслідки стихії з метою недопущення втрати якості деревини та поширення шкідників.

    Обстеження усіх пошкоджених вітром ділянок буде проводитись за участю представників місцевої влади, лісогосподарських підприємств, лісопатологів, громадських активістів, екологів та працівників Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства. За результатами обстеження приймуть рішення щодо проведення вибіркових чи суцільних рубок. Згідно чинного законодавства, кошти (рентна плата) з проведення цих рубок надійде до бюджетів місцевих рад.

    На ділянках, де лісові насадження знищені повністю, будуть створені нові лісові культури.

    Нагадаємо, Сто тонн – це мінімум п’ять фур: на Прикарпатті незаконне сміття завозили понад 10 разів

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!