У Франківську формують список присяжних

  • В Івано-Франківську затверджують список присяжних. Про це повідомив сьогодні, 26 грудня, голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк.

    З його слів каденція попередніх присяжних закінчилась. А відтак зараз міська рада формує новий список охочих взяти участь у судочинстві.

    “Ми маємо гостру проблему на сьогоднішній день. Адже охочих не так багато. Це наш другий добір присяжних за законом. Перший теж не був легким. Зараз нам потрібно 15 присяжних”, – ділиться голова суду.

    На сьогодні набрали мінімальний склад присяжних, але цього не достатньо.

    До слова, суд присяжних розглядатиме найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких українським законодавством передбачено найвищу міру покарання: довічне позбавлення волі.

    За клопотанням обвинуваченого судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

    “Це механізм за допомогою якого мешканці франківська можуть безпосередньо долучитись до судочинства. Але варто нагадати, що це відповідальність. Адже присяжні ставлять свій підпис під страшним вироком – довічним позбавленням волі. 

    Коли ми вперше три роки назад звертались до активістів, охочих долучитись до суду присяжних було небагато”,- ділиться Антоняк.

    До міськради суд мав подати список присяжних, а рада мала на сесії затвердити їх. Натомість термін для формування списку вже минув, а список так і не складений. Обирають присяжних на 3 роки.

    “Особисто я прихильник суду присяжних. Я бачив як це відбувається у США. Звісно це не так як у нас, адже там кожна важка кримінальна справа проходить з присяжними. До слова, у Штатах престижно бути присяжним”, – розповідає голова.

    Вимогами для присяжних є: громадянство України, досягнення тридцятирічного віку, постійне проживання в м. Івано-Франківську.

    Не підлягають включенню до списків присяжних громадяни:

    1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

    2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

    3) які мають незняту чи непогашену судимість;

    4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;

    5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

    6) громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;

    7) особи, які не володіють державною мовою (ст. 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

    Громадянам, які бажають бути включені до списку присяжних необхідно подати до Івано-Франківської міської ради, за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21, каб. 216 (з 14:00 до 17:15) заяву з наступними додатками: копія паспорта, довідка про несудимість, медична довідка, контактний телефон.

    Додатково інформуємо, що відповідно до ст. 68 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу».

    sud-frankivsk-gk

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!