Вірменська, 1: забудівник ігнорує вимоги громади і фахівців до проекту? (фото)

  •  

    Містобудівна рада Івано-Франківська у вівторок, 17 вересня, впродовж двох годин обговорювала зміни до проекту будинку по Вірменській, 1, які проектант Ярослав Дорошенко вніс на прохання фахівців. Однак будівництво триває без врахування цих змін.

    Попередня містобудівна рада відбулася 31 липня. Поки проектант працював над змінами до проекту, будівництво не зупинялося. Члени містобудівної ради відзначили, що у новому проекті Ярослав Дорошенко прислухався до більшості рекомендацій: приглушив надто яскраві кольори фасаду, зробив масивнішим перший поверх, додавши до нього колону, зменшив кількість рослинних орнаментів, забрав шпиль та найголовніше – зменшив висоту будівлі на 1,7 метра, зрізавши верхівку даху. А от зрізати округлі виступи на фасаді начебто не рекомендували конструктори.

    Більшість архітекторів схвально відгукнулися про оновлений проект. Порадили змінити форму аттиків на фронтоні, попрацювати з вікнами та забрати золотистий а-ля віденський декор. Головний архітектор міста Володимир Гайдар зауважив, що “в глобальному плані характер архітектури не змінився і цей будинок так і не став фоновою забудовою і продовжує привертати увагу”. Він також наголосив, що це питання фантастично важливе для міста, й попросив проектанта прислухатись до усіх зауважень.

    Представник забудовника Олександр Оришко підкреслив, що рішення містобудівної ради мають лише рекомендаційний характер: “Звичайні люди, які гуляють з песиками біля Вірменської, 1,  зупиняються, роздивляються проект і всі його хвалять. Ці люди кажуть мені, що буде дуже добре, якщо ми збудуємо те, що є на картинці, щоб не вийшло таких монстрів, як Легенда-центр та Арс-дім, проектанти яких сьогодні присутні на містобудівній раді. То чому я маю прислухатися до рекомендацій цих “фахівців”, які своїми проектами зіпсували центр міста?”

    Рада прийняла рішення рекомендувати Ярославу Дорошенку доопрацювати проект і в робочому порядку подати в департамент на внутрішню нараду. Якщо все буде гаразд, проект затвердять. Якщо ні, винесуть його на ще одну містобудівну раду. Олександр Оришко наголосив, що затягування із затвердженням проекту приносить великі збитки: “Будівля досі не накрита, її заливає дощами, можуть розмокнути стіни. Після закінчення ради пан Оришко зізнався журналістам, що зміни, які вніс Дорошенко, він бачить вперше. “Проектант не з’являвся на об’єкті вже півроку. Ми будуємо за старим проектом”.

    Зліва – старий, справа – новий проект.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!