Підприємці хочуть парк

  • «Комітет підприємців Івано-Франківська» звернувся до міської влади з пропозицією внести зміни до генерального плану міста: замість багатоповерхової забудови на території речового ринку «Мальва» запроектувати парк.

    На сьогодні земельна ділянка площею 1 га, на якій розташовано івано-франківський речовий ринок на вул. Новгородській, 39, належить міській громаді і перебуває в оренді ТОВ «Мальва». У червні цього року власником «Мальви» став відомий у місті підприємець Сергій Васковець, який придбав компанію у депутата міської ради й бізнесмена Ріяфета Гасимова.

    За словами голови ГО «Комітет підприємців Івано-Франківська» Ігоря Метлюха, торговців, які орендують місця на речовому ринку, непокоїть імовірність приватизації ділянки новим власником і, відповідно, забудова багатоповерхівками. Зрештою, забудова передбачена генеральним планом міста. На переконання «Комітету», якщо вже й закривати базар, який сьогодні дає заробіток сотням підприємців і продавців, то принаймні з користю для всієї громади, а не якогось забудовника. Тому підприємці пропонують міському голові Віктору Анушкевичусу вже сьогодні ініціювати зміни до генерального плану і передбачити на місці нинішнього базару відпочинкову зону, а точніше, навіть – меморіальний парк «Борцям за волю України». До речі, ініціативу підприємців уже підтримала ГО «Крайова управа ОУН-УПА Карпатського краю».

    «Ми переконані, що наші інтереси сьогодні збігаються з інтересами міської громади, – каже Ігор Метлюх. – А інтереси забудовників – не зовсім… Через три-чотири роки базару не буде, торгівля йде на спад сама по собі. І що тоді буде краще – забудувати єдину вільну ділянку в центрі міста чи все-таки створити зелену зону, де могли б відпочивати, прогулюватися франківці? Ви ж подивіться: у місті внутрішніх дворів уже немає, не те що скверів, матерям з дитячими візочками нема куди вийти!»

    Втім, за інформацією газети, побоювання підприємців можуть бути передчасними. Новий власник «Мальви» наразі не планує ані приватизації території базару, ані її забудови. Навпаки, Сергій Васковець, у власності якого давно перебуває ринок навпроти центрального універмагу – так званий «п’ятачок», заохочує тамтешніх підприємців переносити торгівлю до «Мальви». В такий спосіб саме ділянку під «п’ятачком», схоже, звільняють для забудови.

    Звернення до міського голови підприємці надіслали майже три тижні тому. Відповіді не отримали досі. 

  • Андрій СОВА

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    3 thoughts on “Підприємці хочуть парк

    1. А чи не настала пора нарешті спорудити багатофункційний мистецько-виставковий центр і навколо нього зелену і відпочинкову територію. Це в центрі міста біля історичного середмістя і є можливість спорудження комплексу для тих же дітей, мешканців міста і психологічний “магніт” для всіляких обмінів і стосунків міста зі світом. Так роблять всі амбітні цивілізовані міста у світі. І це давно (з радянських часів) обіцяно місту. Та врешті Художній музей от поряд задихається від убогості…Може не лише про побутово-комунальне подумати, а й про майбутнє.

    2. Якщо такий великий шмат землі, причому квадратної форми, залишився ще у власності громади, то гріх цим не скористатись! А що там запроектувати-чи парк, чи виставковий центр, то мала би вирішити сама громада міста. Шляхом широкого, відкритого і прозорого обговорення. Причому, головне слово мало би бути за громадськістю, а не тільки за містобудівною радою, де присутні лише зацікавлені особи-проектанти-архітектори, які на хліб заробляють проектуванням і, відповідно, чим більше планується будувати, тим більший їхній гонорар.

    3. побудуйте там мемориальний комплекс для забудовників із саркофагами, щоби вони не повтікали з країни коли їхні багатоповерхові стайні почнуть сипатись

    Comments are closed.