Суд скасував Народну раду, щоб не підривати авторитет влади

  • За позовом  заступника обласного прокурора Івано-Франківський окружний адміністративний суд зупинив рішення Івано-Франківської обласної ради, прийняті на пленарному засіданні 25 січня.

    Зокрема, рішення «Про визнання Народної Ради України як колегіального органу, уповноваженого представляти інтереси народу України», суд вважає прийнятим всупереч Конституції України. Суд також взяв до уваги думку позивача, нібито зі створенням Народної ради існує небезпека заподіяння шкоди інтересам Держави. Мовляв, рішення може викликати суспільний резонанс, підірвати авторитет органів місцевого самоврядування та влади в цілому.

    Скасування рішення «Про утворення Загону народної самооборони, як органу муніципальної дружини Івано-Франківської обласної ради», прокуратура аргументувала тим, що створення НС та муніципальної дружини віднесено згідно з статтею 38 ЗУ «Про місцеве самоврядування до компетенції виконавчих органів сільських, селищних та міських рад. Разом з тим не передбачено таких повноважень у обласної ради. Відповідно, рішення «Про затвердження Типового статуту громадського формування з охорони громадського порядку», нібито теж не відноситься до компетенції облради.

    Неправомірним суд визнав і рішення про «Про звернення до членів Партії регіонів», аргументуючи тим, що законодавство забороняє втручання з боку органів місцевого самоврядування або їх посадових осіб у внутрішню діяльність політичних партій та їх місцевих осередків.

     

    Суд також скасував деякі пункти рішень облради «Про припинення договору про закріплення (передачу) майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на праві оперативного управління від 21 березня 2013 року». Зокрема, визнано неправомірним пункти рішення, які зупиняють дію договору про оренду з ОДА, забороняють спецпідрозділам УМВС та СБУ знаходитися в приміщенні адміністративного будинку тощо.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!