Андрій Троценко: «Я є, якщо можна сказати, сірий кардинал, який ніколи не висовується і не має бажання висовуватися. Оце буде про мене»

  • Представлення Андрія Троценка, наказ про призначення якого на посаду голови Івано-Франківської ОДА був сьогодні опублікований на президентському сайті, відбулося швидко, без урочистостей і квітів. Перед тим, як голова облради Василь Скрипничук представив нового губернатора журналістам та попередній команді замів і начальників департаментів, до зали зайшли представники Самооборони та обласного Штабу національного спротиву на чолі з Михайлом Бойчуком, більше відомим за прізвиськом «Хімік».  Він наказав «старій команді» звільнити місця за столом для самооборонівців, мовляв, ті мають до новопризначеного кілька запитань.

    Чиновники слухняно і мовчки вступилися.

    Такі тепер представлення губернаторів

    Власне з цих запитань Хімік і намагався розпочати представлення. Але Троценко кількома фразами у відповідь вгамував його і передав слово Скрипничуку. Голова обласної ради повідомив, що з Кабміну ніхто не приїхав. І зачитав Указ №204\214 в.о президента, голови ВРУ Турчинова про призначення головою ОДА Андрія Троценка.

    Новопризначений голова ОДА запропонував швидко відбути представлення, аби мати можливість вже з самого ранку з 8.00 завтра приступити до робочих обов’язків. «Жодного пафосу та урочистостей в тих умовах, в яких зараз знаходиться країна і область, бути не може. Моє завдання – організувати роботу, створити єдиний центр, який би координувався з Києвом. Передовсім у господарській роботі. Щоби забезпечити виплату зарплат та пенсій. Щоби якнайшвидше запрацювала економіка області, – зазначив Троценко. – Франківщина – лице України. Всі Західні області – лице України. Мусимо показати, що можемо вести першість не тільки в революції. Маємо показати Східним областям, решті України, що так само як вміємо воювати, так само готові працювати».

    «Всі зами голови ОДА, які написали заяви на звільнення – з завтрашнього дня не приступають до роботи. Особисто беру на себе керівництво ОДА і відповідальність за керування. Доки не буде сформовано команду заступників, команду ОДА для стабілізації ситуації в області», – додав новий голова ОДА.

    Троценко пообіцяв, що в новій владній команді не буде членів Партії регіонів.

    Оскільки його кандидатуру підтримала не тільки «Батьківщина», а вся опозиційна коаліція, то в призначеннях на керівні посади це буде враховано. Також Андрій Троценко пообіцяв врахувати думку громадськості і місцевого Штабу національного спротиву.

    Потім голова ОДА коротко розповів свою біографію: «Народився 1 квітня 1975 в Дніпропетровську. Там жили на той час мої батьки-студенти. Коли було півтора року, ми переїхали в Надвірну – батьки працювали на нафтопереробному заводі. Ми з тих, кого тамтешня громада означує таким місцевим фразеологізмом – «чистокровний флєк».

    Закінчив ЗОШ-1 з відзнакою. В 1997 – Чернівецький університет, економічний факультет, спеціальність фінанси і кредит. З 98 року – робота. Спочатку бухгалтер на Нафтохіміку Прикарпаття. До 2003-го – заступника начальника фінвідділу став директором Торгового Дому «Нафтогазсервіс».

    В 2003 р. розпочав бізнес – створив ТзОВ «Смарагд Прикарпаття». Ми взяли в оренду цех жирних кислот, який на той час уже стояв, і зробили там успішне мильне виробництво. Виробляли господарське мило за модернізованою вітчизняною технологією, до 2006 року були головними постачальниками мила Укрпошті, Укрзалізниці та іншим комерційним і державним компаніям. В 2004 з 60 працівниками отримали звання «Кращий роботодавець року». Але потім добровільно-примусово продали активи за балансовою вартістю власникам виробничого комплексу  – ВАТ «Нафтохімік».

    Після цього я пішов у будівельний і готельний бізнес, який працював у Надвірнянському районі.

    У 2008-му став помічником народного депутата Дмитра Шлемка. Тоді ж був призначений на посаду начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області. До 2010 здобув у Нафти й газу другу вищу освіту – інженер-еколог.

    В 2010 році, коли прийшов Віктор Федорович Янукович, залишив посаду. Тоді одноголосно в один і той самий час «Батьківщина» полишила всі посади в органах влади. Дотепер «батьківщинівців» у владі Януковича не було.

    Повернувся директором «Смарагду Прикарпаття». До теперішнього часу працював директором мильного виробництва. Мені не соромно за кожне робоче місце і ту роботу, що робив.  Наше Державне управління екології в мій час в загальноукраїнському рейтингу мало друге місце після Дніпропетровська.

    Депутат облради. В минулому скликанні був головою постійної комісії з розвитку підприємництва і бізнесу. В теперішній раді – очолюю комісію з екології, рекреації і туризму.

    З 2004 член ВО Батьківщина. Нікуди не переходив.

    Одружений, 4 дітей. Дружина – асистент на кафедрі англійської філології, кандидат наук, реально захищений.

    У Франківську збудував дім, особняк», – розповів про себе Андрій Троценко.

    Вважаємо за доречне додати, що Андрій Троценко – син знаного в нафтовій галузі Володимира Опанасовича Троценка, який у 1998-2003-му роках працював першим віце-президентом з комерцiйно-фiнансових питань, президентом, головою правлiння, технiчним директором ВАТ «Нафтохiмiк Прикарпаття». У 2003-2007 рр. батько новопризначеного голови ОДА став заступник голови правлiння з переробки нафти і газу ВАТ «Укрнафта». З липня 2011 р. й донині Володимир Троценко очолює департамент будівництва та науково-технічної політики ПАТ «Укрнафта». Нагадаємо, ПАТ «Украфта» і «Нафтохімік Прикарпаття» контролює група Приват олігарха Ігоря Коломойського.

    Молодший брат Андрія Троценка Юрій у 2011 році став начальником відділу державної виконавчої служби Івано-Франківської області.

    Після імпровізованого представлення Андрій Троценко вділив півгодини для спілкування з журналістами.

  •  

    Андрій Троценко на “сланцевій сесії” облради: виступає проти видобутку сланцевого газу на Прикарпатті

    – Пане Анрію, наскільки несподіваним для вас було призначення?

    Досить несподіваною була ця пропозиція, це рішення. Бо розглядалися досить поважні кандидатури, навіть кандидатури нардепів – Гладія, Шлемка. Але вони відмовилися. Я мусив погодитися. Це було потрібно для того, щоби втрималася парламентська коаліція, щоб не втрачати жодного бійця в парламенті. А якби Василь Гладій погодився, бо його кандидатура була схвалена більшістю, то ще й треба було би робити довибори і таке інше.

    – То «Свобода» пожертвувала Сичем у Верховній Раді, а «Батьківщина» чомусь була не готова, так?

    Ну, Олександр Максимович – це потенціал… Ми його бачили в області: що він вміє і як вміє робити. Тому я щиро зрадів, коли почув про його призначення на цю посаду (віце-прем’єра – ГК), бо переконаний, що те, що зробить там він, не зробив би ніхто до нього. Тому що – патріот, помножений на людину, яка розуміє і бачить історичне минуле і як це можна спрогнозувати в нашому майбутньому і має важелі, як це реалізувати, – це дуже потужна сила.

    Василь Іванович (Гладій – ГК) – також дуже потужний чоловік, у нього є свої особливості. Ви знаєте, що він розумний і надзвичайно спокійний чоловік, який в найбільш конфліктній ситуації не зривається і може знаходити коректні шляхи виходу. Тому на посаді губернатора,  думаю, він почувався би найкраще. Бо це зараз дуже важкий тягар, якщо хочете – це повноцінний хрест.

    Для вас хочу сказати, що нехай громадськість вірить чи ні – але жодного пафосу, жодного моменту навіть, який би виказував, що я рвуся на цю посаду, – не було. Відмовити я не міг. Тому що я розумів, що в цей нелегкий час треба братися до роботи, і якщо люди почнуть десь відступати, то це не буде сприйнято громадськістю. Сьогодні треба дуже чітко діяти. Ви бачите, що призначення відбуваються без представлень. Зараз іде рутинна важка робота, щоб крок за кроком виходити з цієї критичної ситуації. Те, що я сьогодні говорив на ширший загал: реально нам треба показати максимальну стабільність, тобто ми повинні бути прикладом. Якщо Східна Україна побачить, що ми так само, як підняли повстання, само можемо взятися до ефективної роботи, – то це буде найкращим виходом з ситуації.

    – Ви ці три місяці були більше в Києві чи Франківську? Чи відомо вам, що робиться у нас тут – БТР-и вже їздять по місту і так далі – і чи не страшно сідати в цей кабінет, намагатися управляти цими людьми?

    Коли я йшов на цю посаду, я єдине, що просив – щоб я мав сильне плече. Бо якщо наші київські колеги залишать мене один на один з усіма тими проблемами, що зараз тут є… ну, я не песиміст, але це буде титанічна робота, яка зможе руйнувати людину просто фізіологічно, розумієте… Тому моя вимога: сильне плече має бути як збоку «Батьківщини», так і збоку «Свободи», «Фронту змін», УДАРу.  Мене запевнили, що, якщо я погоджуюся, то така підтримка буде. І я щиро вірю, що так справді буде.

    – Вас вважають близьким до групи Приват Ігоря Коломойського. На це плече також сподіваєтеся?

    Я одразу даю чітку відповідь: я жодним чином – категорично не будем говорити – не пов’язаний з групою Приват. Прив’язують мене виключно через батька. Так, дійсно, мій батько, будучи колись заступником директора «Нафтохіміка Прикарпаття», як дуже потужний фахівець в нафтовій сфері був запрошений до Києва Ігорем Палицею, де працював виключно на технічних посадах. Тобто не відповідав ні за кошти, ні за якісь рухи, ні за політичні моменти. Тобто це високоефективний, фаховий, технічний працівник. Працівник рівня заступника.

    Жодного відношення до групи Приват, жодного протекторату абсолютно немає.

    – А ви спокійна людина, як-от Гладій?  Які ваші риси дозволять вам бути ефективним на посаді?

    Однозначно спокійний, не зриваюсь. Я не те, що не люблю, я стараюся, якщо є можливість, бути більше в роботі, ніж публічною людиною. Тобто не те, що не вмію чи не хочу, я не люблю спілкуватися з пресою, не люблю говорити багато на камеру. Мій коник – це спокійна нормальна робота, коли мене ніхто не бачить, коли я маю можливість працювати в невеликому колі… Я є – не знаю, як це назвати буде правильно , – якщо можна сказати, сірий кардинал, який ніколи не висовується і не має бажання висовуватися, оце буде про мене.

    – «Шеврону» тепер боятися чи не варто?

    В обласній раді моя позиція (Андрій Троценко різко критикував проект угоди про видобуток сланцевого газу, який розглядала і погодила обласна рада) була пов’язана з тим, що я усвідомлював реальні екологічні ризики, які буде мати цей проект (видобуток сланцевого газу – ГК) в нашій області. Але після того як обласна рада позитивно проголосувала за цей проект, на цій посаді я буду виконувати доручення обласної ради.

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!