Хрестик на Франківську: місту подарували логотип і візуальний стиль

  • 11 березня відбулася презентація візуального стилю Івано-Франківська, над яким кілька місяців працювала компанія “AIMBULANCЕ”. В основі логотипа – проекція івано-франківської ратуші зверху, виконана як хрестик в українській вишивці. Одразу після презентації в соцмережі почалася дискусія про те, чи логотип успішний чи навпаки – провальний. Одразу зауважимо, що такої бурхливої дискусії у Франківську давно не було.

    Логотип Івано-Франківська не залишає байдужим. Кількість асоціацій, які виникли при його спогляданні у різних людей, буквально “зашкалює”, але виступи усіх учасників дискусії об’єднує один висновок: без додаткових пояснень зрозуміти, що логотип пов’язаний із найголовнішою міською спорудою – ратушею, неможливо.

    Хтось бачить хрест (кельтський, гуцульський, мальтійський або ж фашистську свастику), комусь логотип нагадує перехрещені матрьошки, чимало учасників дискусії вказують на очевидні непристойні асоціації. Більшість погоджуються, що не можна навіть символічно поставити на місті хрест. Наче погана прикмета. Риску підводить дизайнер Ілля Стронговський: “Нове лого Франківська надто радикальне для України загалом і для міста зокрема. Воно було би ідеальним для мережі російських секс-шопів. Матрьошки, літера Х, секс-іграшки – ні Франківська, ні Станиславова я тут не бачу. Але загалом правильно кажуть, що всюди будуть дописувати до значка “уй”. Взагалі літера Х не та, на основі якої варто робити такі вправи”.

    Команду розробників звинуватили у непрофесійності та халявному підході до виконання замовлення. Юрко Филюк, один з ініціаторів розробки візуального стилю Івано-Франківська, зауважує, що така реакція є цілком природною і була очікуваною. “Я задоволений реакцією, яку побачив у залі. Люди дуже позитивно реагували на презентацію, фоткали банери. Коли учасниця ініціативи зняла футболку з логотипом, до неї підійшло десь двадцять людей і спитало, де можна придбати таку футболку. Отже, як мінімум 20-ом присутнім логотип сподобався. Ми усвідомлювали, що він буде подобатись далеко не всім. Проблема виникла ще й тому, що в Інтернеті вивісили неякісне фото банера і люди почали обурюватися через логотип. Якщо зайти на сайт і передивитися цілу презентацію, реакція буде інакшою”.

    Як народився елемент, який викликав стільки гніву? “Ми шукали символ, який уособлює трьохсотрічну історію міста, сформованого різними володарями, націями та імперіями. Що спільного у польських, австрійських та радянських правителів? Що об’єднує польського дворянина Потоцького, поета і бунтаря Івана Франка та місцевого Робін Гуда Олексу Довбуша? Мав бути хоча б один надійний свідок усіх цих подій. Ми його знайшли – це селянин. Простий, скромний, працьовитий. А  його вишита сорочка крізь століття майорить неофіційним прапором Франківська”, – пояснив керуючий партнер компанії Роман Гавриш. Розробкою логотипа безпосередньо займався дизайнер Йован Роцанов.

    Логотип виконаний у червоно-білих тонах, як українська вишивка. Розробники запевняють, що новий логотип Івано-Франківська допоможе містові бути впізнаваним та вирізнятися з-поміж інших. Окрім логотипа міста, розробили також чотири кольорові візерунки, які можуть використовуватись залежно від напрямків: багата історія (червоно-чорний, в основі – обриси бастіону), прекрасна природа (зелені ялинки), етнографічна спадщина (блакитно-чорний, в основі гуцульські бартки)  та сучасне мистецтво і література (в основі – золоте перо).

    Під час презентації громаді міста представили також фірмовий шрифт, навігаційні стенди, вуличні аншлаги та вивіски для комерційних будівель із детальними правилами розміщення інформаційно-рекламних конструкцій. Побачивши, як сучасні франківські будівлі, вщент заліплені рекламою, можуть виглядати з правильно оформленими вивісками, зал зааплодував. Ця частина презентації заслуговує на особливу увагу, адже у перспективі йдеться про заміну практично усіх вивісок та рекламних конструкцій у центральній частині міста.

    Навігаційні стенди та аншлаги виконані у темних тонах з використанням кольорових візерунків. В ідеалі аншлаг мав би бути зроблений з керамічної плитки – це могло би додати місту унікальності і виділити Франківськ з-поміж інших міст, наголошує Роман Гавриш.

    Ініціативна група, яка виступила з ідеєю розробки візуального стилю, сподівається, що новий логотип та концепція візуального стилю зроблять Івано-Франківськ затишним для його мешканців та привабливим для гостей. А чи візьме цей стиль на озброєння міська влада, буде зрозуміло на найближчих сесіях міськради. До того логотипу ще доведеться пройти екзамен на громадське сприйняття. Перше враження часто є оманливим, тому не виключено, що з часом гостра критика може стихнути і у логотипа з’явиться більше прихильників.

    Нагадаємо, розробка візуального стилю обійшлася у 8 тис. доларів і не коштувала місту ні копійки. Усю суму зібрали небайдужі франківчани, яких об’єднало прагнення жити у європейському місті.

    Ознайомитися з візуальним стилем міста можна на сайті http://city-brand.if.ua/. Оскільки в мережі залишили сотні негативних коментарів, пропонуємо трохи позитиву і конструктиву для збалансування дискусії.

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

    Коментарі до теми:

    Аліна Токмиленко:

    – Логотип Франківська – крутий. Хочу вже собі набір горняток для дому:-) А якщо серйозно, я вірю, що це хороший початок, а далі ще цікавіше – треба брати і робити та на власному прикладі показувати, що таке візуальний стиль міста в дії, а не на папері. Те й робимо. Дія – це любов до міста у вигляді правильних вивісок. Це надіслати цю футболку друзям у Крим, хай носять влітку.

    Надія Шегда:

    – Як на мене, все гуд, ця айдентика додасть місту впізнаваності та виразності. Те, що в основі національне, є особливо важливою складовою. Тішить, що настав час і врешті в головах небайдужих франківців народжуються ідеї, які сприяють пришвидшенню досамоідентифікації на місцевому рівні, що, як зрозуміло з останніх подій в Україні, є вкрай необхідним. А якщо до цього візуального стилю міста ще додамо кілька масштабних цікавих мистецьких та й не тільки проектів, можна буде очікувати, що через кілька років Франківськ увійде до п’ятірки найцікавіших та найпривабливіших міст для камерного відпочинку туристів з усього світу. Чом би й ні?) Мабуть, реалізація цього задуму також стане поштовхом до народження інших форматів конструктивного збереження, розбудови і наповнення міста.

    Дмитро Чуйко:

    – Візуальний символ міста повинен бути простий і добре закарбовуватися у пам’яті. В цьому плані розробники молодці. Але хрестоподібний символ чомусь зовсім не нагадує мені нашу ратушу. Згадую символ Львова – стилізовані споруди різного кольору – він набагато наочніший і зрозуміліший. Хоча при правильному підході можна розпіарити будь-який символ (достатньо лише згадати надкушене яблуко – емблему чи не найуспішнішої компанії в світі)!

    Наталія Сербин:

    – Автори, які розробили логотип Івано-Франківська, на мою думку, виконали всі завдання, адже логотип є простим та водночас у ньому закладені основні цінності міста. Усе зроблено професійно, презентація була цікавою, такий рівень личить Івано-Франківську. Я вже ношу значок і зроблю своєму офісу нову рекламу.

    Віктор Левицький:

    – Стиль подобається. Творці зробили правильно, що не піддались європейському тренду для сучасних логотипів. Наприклад, Львів, Краків, Вроцлав мають дуже схожий стиль, який не передає індивідуальність кожного з них. Разом з тим, є моменти, які потрібно допрацювати. Візерунки патернів не зрозумілі.

    Тарас Зень:

    – По-перше, дуже добре, що ця ініціатива фактично не від влади чи чиновницьких структур, а з низів, від підприємців. А це вже заслуговує повагу і має право на життя. Щодо самого логотипа, то враження змішані. Я б не сказав, що розчарований, проте очікував більшого. Думаю, треба нам з цим всім переночувати і трохи звикнути. Ідея точно на правильному шляху.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!