Верховинський держлісгосп нарешті поверне землю селянам Зеленої?

  • Рішення звернутися до Кабінету міністрів з обгрунтуванням вилучення частини земель Верховинського держлісгоспу і повернення її селянам, які мешкають на території Зеленської сільради, прийняла робоча група з питань перевірки діяльності головного управління Держкомзему в області.

    Група, до якої увійшли представники облдержадміністрації та обласної ради, а також Асоціації сільських і селищних голів та Асоціації фермерів, заслухала Івана Мицканюка, сільського голову Зеленої Верховинського району. Той звернувся до посадовців від імені найбільшої (територіально) сільської ради України. До Зеленої адміністративно належать три села і п”ять присілків. Війт розповів про земельну проблему, яку не може розв”язати з 2009 року, і попросив про підтримку.

    “Верховинський держлісгосп повністю знаходиться на території сілської ради, – розповів Іван Мицканюк. – Частина його земель, до речі незаліснених, є садибами, присадибними ділянками і городами людей. Ще частина – колишні обійстя, на цих землях жили люди, але радянською владою були виселені. Якимось дивом ці землі потрапили в держлісгосп. По всій території сільради це 80 га. І люди не можуть приватизувати свої ділянки, свої присадиби. Казус: ціле село Буркут знаходиться в держлісгоспі… У 2009 році ми з лісниками описали кожну ділянку. Сільрада подала документи для вилучення земель, які не заліснені, використовувалися і використовуються, з лісокористування. Тобто, з держлісгоспу. Але рішення на нашу користь прийнято не було. Лісники пояснюють, що його “застопорили” десь “нагорі” в Києві. Ми кілька разів зверталися по допомогу і сприяння до ОДА. Отримали відповідь за підписом пана Дзеси, але нічого так і не вирішилося…”

    Робоча група прийняла рішення підготувати документи на розгляд сесії Івано-Франківської обласної ради, а також ОДА. Погодити пакет в обох структурах і звернутися до Кабміну, щоби той видав відповідне розпорядження.

    Відповідно до діючого законодавства, як пояснив юрист Держкомзему, а саме урядового розпорядження №610, вилучення земель держлісгоспів для потреб сільських громад не передбачено і мусить бути ухвалено окремим розпорядженням уряду.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!