Бренд Франківська оживає

  • Поки частина мешканців Івано-Франківська продовжує Інтернет-дискусію про поразку візуального стилю міста та критикує логотип, інші впроваджують його в життя. Як саме – дізнавався “ГК”.

    З моменту презентації візуального стилю Івано-Франківська минув тиждень. За цей час логотипу міста та іншим частинам стилю добряче перемили кістки, передовсім в Інтернеті. Дискусія спровокувала франківських дизайнерів, яким не сподобалась робота компанії “Aimbulance”, запропонувати власні варіанти логотипів і презентувати їх громадськості. Поки що це лише в планах. Також пригадалися минулі спроби розробки логотипу Івано-Франківська, про які сьогодні можна підсумувати, що жодна з них не була впроваджена в життя.

    Футболка для рідного міста

    Попри зливу критики, візуальний стиль Франківська від “Aimbulance” отримав багатьох прихильників, які вирішили на власному прикладі показати, як можна використовувати логотип та інші частини стилю в дії. “Чимала аудиторія ще на презентації зацікавилась футболками із логотипом, – розповідає Юрко Филюк, один з ініціаторів розробки візуального стилю. – У нас залишилось трохи коштів, за які ми вирішили надрукувати по футболці усім спонсорам та меценатам, які долучилися до ініціативи. Крім того, на даний момент є вже щонайменше вісім точок у місті, які хочуть продавати ці футболки. Також ми одразу починаємо працювати над виготовленням сувенірної продукції для реалізації, зокрема магнітів та горнят”.

    Йдеться про біло-червоні футболки з написом “I love IF”, в центрі якого серце, “вишите” логотипом-хрестиком, та ще три варіанти, представлені у презентації (на сайті http://city-brand.if.ua). Футболки надрукують найвищої якості, щоб підкреслити якісний підхід до справи. Замовили 700 штук, залучивши кошти учасників ініціативної групи. Щонайменше три заклади громадського харчування вирішили вдягти у футболки з лого Франківська свій персонал. Кінотеатр “Люм’єр” – серед них. “Мені сподобалася ідея логотипу. Він виглядає сучасно, – підкреслює директор кінотеатру Лідія Шкрібляк. – Я брала участь у підтримці проекту розробки візуального стилю, тож коли він з’явився, хочеться його втілити в життя. Хочемо виставити на продаж футболки та сувенірну продукцію. Також у мене виникла думка вдягнути у футболки весь персонал”.

    Вишиваємо – що серце підкаже

    Під час презентації візуального стилю керуючий партнер “Aimbulance” Роман Гавриш наголосив, що логотип у формі хрестика-стібка вишивки є універсальним з тієї точки зору, що з ним можна легко працювати, ним можна “вишивати” різні історії про місто. Розробники стилю одразу показали способи розповідати про місто на прикладі чотирьох тематичних візерунків та футболок. Ці приклади виявились такими, що надихають.

    Першими побавилися з логотипом у магазині-майстерні “Шуфля” та магазині “Велохата”, директором яких є Наталка Найда. На її прохання Олександр Токмиленко, співвласник “23 ресторанів” за допомогою хрестиків “вишив” велосипед. “Ми давно мріяли про серію дитячих футболок для “Велохати”, – зауважує Наталка Найда. – Багато людей ще раніше просили щось таке зробити. Тепер, коли ми виставили в Інтернеті Сашковий макет футболки з  ровером, навіть ті, хто критикував логотип, питають, чи можна у нас замовити ці футболки”.

    Судячи з дописів в мережах, логотип-хрестик як окремий елемент мало кому припав до душі. Натомість його комплексне використання дозволяє створити нові привабливі картинки чи історії. Цю властивість логотипу відзначає і Наталка Найда. “З ним цікаво бавитись, він дає простір для креативу. Хочемо зараз виготовити також полотняні торби із логотипом, обкладинки для паспортів, блокноти. Щоб бренд був впізнаваним, треба працювати!”

    Цю думку поділяють у фортечному комплексі “Бастіон”. Розповідає Катерина Чередніченко, менеджер “Бастіону”: “Мені здається, що логотип є цікавим, але його краще використовувати не окремо, а в комплексі. Ми готові ризикнути. При вході з вулиці Новгородської висить  прапор “Бастіону”. Хочемо спробувати його освіжити з використанням логотипу. Зробили замовлення дизайнерам, незабаром побачимо, як їм вдасться обіграти логотип”.

    Позитивна боротьба з “неправильною” рекламою

    Якщо думки франківчан стосовно логотипу та візерунків на його основі розділилися, то відносно правил розміщення рекламних конструкцій громада виявились одностайною. Архітекутрно-художня концепція зовнішнього вигляду вулиць Івано-Франківська, запропонована розробниками, констатує тотальну неповагу до архітектури: недоречне використання певних типів вивісок, їх гігантські розміри, повністю заклеєні вітрини та чимало інших болючих для міста проблем. Нові правила розміщення вивісок на прикладах конкретних франківських будинків наочно показують, в чому помилка і як її можна виправити. Ці правила розроблені на основі чинного у місті “Положення про рекламу”, яке франківські підприємці масово порушують, скаржачись на непрозорі і виснажливі схеми розробки вивісок. Чи зміниться щось після презентації оновлених правил?

  • Вже змінюється. Своєю презентацією “Aimbulance” надихнули вже сімох підприємців замінити вивіски у центрі міста на нові з використанням вищезгаданих правил. Розуміючи, що старі схеми виготовлення вивісок для підприємців були обтяжливими, ініціативна група з розробки візуального стилю вирішила кардинально змінити правила гри. Як розповів Юрко Филюк, нова схема пропонує максимальне спрощення для підприємців: “Це буде щось на зразок “єдиного вікна”, – пояснює Юрко. – Якщо є підприємець, який хоче зробити класну вивіску, схема має бути зрозуміла і проста в користуванні. Ми свідомі того, що в людей, які зараз побачили гарну картинку, немає розуміння, як до неї прийти. Треба перетворити  бажання зробити гарну вивіску на ефективний бізнес-процес”.

    Ініціативна група пропонує таку схему: людина заходить на сайт city-brand.if.ua, надихається, залишає там запит або телефонує за вказаним номером. Менеджер іде на зустріч з людиною, фотографує фасад, приймає запит. Обговорюють матеріали для вивіски, узгоджуються рамки бюджету. Далі менеджер віддає заявку в роботу наперед акредитованим дизайнерам. Вони розробляють візуальний проект вивіски згідно з розробленими правилами і філософією візуального стилю. Перед втіленням в життя проект відправляють на перевірку відповідності формальним і фактичним стандартам у два центри: в КП “Міський рекламно-інформаційний центр”, директором якого є Вікторія Шахоріна, та спочатку в “Aimbulance” – щоб отримати підтвердження, чи відповідає вивіска концепції стилю. Вікторія Шахоріна обіцяє взяти на себе всю бюрократичну частину узгодження вивісок в Управлінні архітектури чи Відділі з питань охорони культурної спадщини ОДА.

    “Буду особисто відстоювати кожну вивіску, розроблену згідно з правилами, інших варіантів  не бачу. Ми ж усі хочемо привести місто до ладу, – наголошує Вікторія Шахоріна. – Я готова побігати по кабінетах. Знаю, що деякі підприємці мусили ходити туди-сюди по п’ять-шість разів, щоб узгодити вивіску. Дизайнер намалює, архітектор скаже, що треба зменшити. А клієнт часто хоче, щоб вивіска була велика і яскрава, її знову завертають, і так далі. Це займало у підприємців дуже багато часу. Тепер проблем з узгодженням не повинно бути, бо проекти будуть одразу розроблені згідно з правилами”.

    Якщо схема запрацює, підприємцям взагалі нікуди не потрібно буде ходити. До них самих прийдуть, все зроблять і згодом принесуть готову вивіску. Комерційні замовлення будуть робитися за гроші, некомерційні – до прикладу, для бібліотек, дитячих садочків – ініціатива оплачуватиме власним коштом, запевняє Юрко Филюк.

    Позитивний приклад підприємців, які за власним бажанням зроблять круті вивіски в центрі міста, має надихнути інших. Ідея в тому, щоб показати, що маленька скромна вивіска привертає увагу краще, ніж гігантський яскравий щит, до того ж відкриває поглядам чудесну архітектуру міста, яка сьогодні заліплена рекламою майже вщент. Тим, хто захоче змінити вивіски, допоможуть усім, чим зможуть, а решту в майбутньому чекатиме демонтаж. Вікторія Шахоріна зауважує, що в першу чергу демонтуватимуть вивіски, які встановлені з порушенням правил, довкола Ратуші.

    Зараз довкола ініціативи об’єдналося з десяток молодих дизайнерів, які готові братися за розробку виключно “правильних” вивісок. До цієї групи можуть долучитися усі охочі дизайнери, відзначає Юрко Филюк, але усі вони пройдуть акредитацію відносно філософії проекту.

    Про затвердження логотипу владою учасники ініціативи наразі не думають. В першу чергу, працюють над виготовленням сувенірної продукції та новою схемою розробки вивісок. “Треба, щоб люди трохи пожили з новим візуальним стилем. Владу обирає народ. Тому, якщо людям сподобається, влада має прийняти те, що захоче народ”, – каже Юрко Филюк. Як один з ініціаторів розробки візуального стилю Франківська, він зауважує, що готовий і до нового логотипу, якщо той, хто візьметься за його розробку, зробить усе не менш професійно, ніж ця ініціативна група.

    Наталка ГОЛОМІДОВА

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!