Хліб насущний: яка ціна?

  • Ціла гривня додалася до вартості кілограмової паляниці пшеничного хліба – так днями потішила своїх покупців Богородчанська пекарня. «Та весь хліб подорожчав ще місяць тому. І буде дорожчати», – відгукнулася на обурення людей продавець з кіоску, що на ринку по Коновальця. Натомість обласна влада вважає, що підстав для підвищення вартості хліба на Франківщині немає. Пекарі не поділяють владного оптимізму.

     

    Прикарпатців годують хлібом 197 підприємств. Більшість – невеликі приватні пекарні. Хліб з їхніх печей дорожчав цьогоріч уже двічі – в січні і в березні. Ціна зростала не критично. На початку року пекарі додали 10-15 коп. до вартості найбільш ходових сортів хліба з пшеничного борошна – батона, подового і формового. В березні підняли ціну на стільки ж. Окремі підприємці в останній тиждень знову змінили цінники. Нарікають на вартість пального і зростання виробничих видатків.

    «Звідки я знаю, як буде рости ціна бензину і всього іншого на ринку?» – зустріла «в штики» запитання про ймовірне подорожчання хліба директор ТОВ «Залізнична пекарня» Марія Карач. Хліб цієї пекарні серед тих, які додали в ціні за останній місяць. Пішли на таке передовсім через підвищення ціни паливних матеріалів, пояснює керівник підприємства. Якщо така ж динаміка збережеться у наступні два тижні, то це, очевидно, позначиться на вартості «залізничного» хліба. «Якщо ціна на пальне і борошно – це ті дві складові, які визначають ціну нашої продукції, – не зростатимуть, то й ціна хліба не зміниться», – підсумувала пані Карач. Наразі «Залізнична пекарня», як і більшість хлібопекарських підприємств області, отримує борошно за визначеними державою цінами від Аграрного фонду. Ця структура тримає вартість борошна незмінною до нового врожаю. Що дає змогу стримувати ріст цін на соціальні сорти хліба, що становлять 80% всього ринкового асортименту.

    «В області немає підстав для подорожчання хліба», – переконаний директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Василь Брус. За прогнозами посадовця, на ціну можуть впливати вартість паливно-мастильних матеріалів та загальновиробничі витрати. Але не набагато. «Ціна може піднятися на 2-8 коп. за буханець, але аж ніяк не на 20 чи 50 коп.», – підкреслив Брус.

    Наявні державні зернові запаси дозволяють місцевим борошномельним підприємствам переробляти його ще протягом двох років, відзначив аграрій.  До того ж цьогоріч область уже встигла придбати за форвардними закупівлями додатково майже 11 тис. тонн. Ціна такого борошна — 2,89 грн. за кг, відпускається воно з Аграрного фонду.

    «Останній раз ми змінювали ціну хліба на початку січня, – повідомили у франківській пекарні «Наш хліб». –  Поки що не плануємо її переглядати. Хоча підстави для цього є – постійно підвищується вартість пального, зростає комерційна вартість інших витратних матеріалів. Але ми стараємося йти до людей і провадимо відповідну політику, щоби не дерти три шкіри».

  • «Ціни на хліб у більшості регіонів є стабільними і залишаться такими завдяки роботі Аграрного фонду. Наразі він більше працює з постачанням борошна по каналах, які орієнтовані на внутрішнього споживача, ніж з інтервенціями на ринок зерна. Тому ціни на хліб до нового врожаю не повинні істотно зростати», – відрапортував директор Департаменту економічного розвитку Мінагрополітики Віталій Саблук. Його частково підтримує у своїх прогнозах голова Гільдії приватних пекарів і кондитерів, депутат міськради Ростислав Кукурудз. «Стосовно ціни на хліб, то вона, на мою думку, виросте найближчим часом на 10-20 коп. через подорожчання паливно-мастильних та енергії, – повідомив у коментарях до тематичної статті в інтернеті пан Кукурудз. – А от справжнього цінового шоку слід очікувати восени, коли почнемо пекти хліб із зерна урожаю 2014, із зерна, яке сіяли і збирали при ціні на дизпаливо 12,7 грн. та вище. Тому поки що – без паніки».

    Наталія КУШНІРЕНКО

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!